14. februar 2019.14. feb 2019.
IZMEĐU MITOLOGIJE I ASTROLOGIJE

Hiron, ranjeni iscelitelj (1)

U grčkoj mitologiji, Hiron je sin Hrona i okeanide Filire, jedan od kentaura, mitskog naroda poluljudi-polukonja iz Tesalije. Za razliku od ostalih kentaura, bio je mudar i plemenite naravi. Živeo je u pećini na Melejskom rtu, na obroncima brda Pelion, gde je podučavao umetnost i nauku. Sin njegove ćerke Enejide bio je Pelej, otac junaka Ahila. Na Pelejevoj svadbi sa boginjom mora, Tetidom, izbio je sukob između boginja Here, Atine i Afrodite, koji je, prema legendi, doveo do izbijanja Trojanskog rata.
Jedan od najvećih Hironovih prijatelja bio je junak antičkih mitova, Herakle, koji je, nesrećnim slučajem, izazvao Hironovu smrt. Kada je, po nalogu mikenskog kralja Euristeja, Herakle pošao u lov na erimantskog vepra, zaustavio se kod svog prijatelja, kentaura Fola, koji je, u čast dolaska Herakla, priredio gozbu i otvorio veliko bure vina. Vino je bilo u vlasništvu kentaura, koji su dotrčali i napali Folovu kuću. Herakle se u tom sukobu stavio na Folovu stranu i vatrenim cepanicama oterao kentaure na Peloponez. Sakrivene u Hironovoj pećini, Herakle je gađao kentaure otrovnim strelama, a jedna je, nesrećnim slučajem, pogodila i Hirona. Koliko god da se Herakle trudio da ga izleči, nije uspeo, strele su bile natopljene otrovom iz žuči Hidre, protiv koga nije bilo leka. Kada Hiron više nije mogao da izdrži bolove, odrekao se besmrtnosti koju su mu podarili bogovi i odlučio da umre. Zamolio je Hada, boga podzemnog sveta, da ga primi u carstvo senki i to tako što će da zameni mesto sa junakom koji je najviše zadužio čovečanstvo. Bio je to titan Prometej, koji tada postao besmrtan.
U astrologiji, Hiron je poznat pod imenom Ranjeni iscelitelj. On predstavlja vrata koja se otvaraju u bezizlaznoj situaciji, nešto novo, originalno ili alternativno rešenje. Smatraju ga zaštitnikom alternativne medicine.
Nalazi se između Saturna i Urana, prošlosti i budućnosti. Nije previše ograničen prošlošću, a ni sasvim u stanju da se vine u budućnost.
U zavisnosti od mesta gde se nalazi u natalnoj karti, ukazuje na područje u kome je duša ranjena u prošlosti: Kad se ponovo nađe na istom mestu, obično posle pedeset godina, predstavlja mogućnost isceljenja starih rana i njihovu transformaciju.
Prošle godine, 17. aprila, Hiron je ušao u znak Ovna, jedno vreme se kretao retrogradno, vratio se u Ribe, a od 18 februara ponovo je u Ovnu, gde će ostati do 2027. godine.
O Hironovom povrtaku čitaćete u narednom broju „Glasa Podrinja“.
M.F.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa