28. februar 2019.28. feb 2019.
Treći šabački Klasik art festival

Veče zatvorenih očiju

Kada muzika spaja, onda je to veče zatvorenih očiju. Duo je povezala zajednička ljubav prema muzici i neumireni istraživački duh. Jedan pogled na notne zapise najvećih kompozitora bio je dovoljan da ih prožme tanani melos dalekih prostranstava i slovenskog senzibiliteta, utkan u svaki akord, u svaki pokret strune
U večeri gotovo zaboravljenog instrumenta, dvojica umetnika, istinskih virtuoza, vratili su, bar na trenutak, ponekad zaboravljene emocije uživanja, oživeli su u brigama svakodnevice zabašureno odmaranje duše. Došli su iz Skandinavije, vodili nas na put, deleke i (ne)poznate destinacije , svako je mogao izabrati svoju, jer u tome je sva draž muzike. Polazna stanica beše Aneks Biblioteke šabačke, mesto emocije velika, moćna i večito romantična Rusija, galija sedmožičana gitara, a cilj tamo kuda sežu snovi.
Marko Erdevički se vratio. Svratio je do svog rodnog grada, još jednu godinu očuvavši sa prijateljima festival klasične gitare, a u goste nam je doveo veliko ime, umetnika iz Švedske Mortena Falka. Duo je spojila zajednička ljubav prema muzici, neumireni istraživački duh odredio je da im mesto misaonog susreta bude instrument koji je nekada carovao, da bi potom otišao u zaborav. Jedan pogled na notne zapise najvećih kompozitora bio je dovoljan da ih prožme tanani melos dalekih prostranstava i slovenskog senzibiliteta utkan u svaki akord, u svaki pokret strune. U svakoj noti živela je jedna priča. U kompoziciji storija koju je stvarao kompozitor, isto ili drugačije predstavio interpretator, a na neki, možda potpuno drugačiji način razumeo svaki slušalac. Niko nije pogrešio, jer u najvećim delima nema antipoda tačno - pogrešno, već dominira impresija, lični doživljaj, samostalni prijem večnog.
Kada muzika spaja, onda je to veče zatvorenih očiju. Minuti u kojima umetnik sklapa oči, u kojima kapke spušta slušalac, sklanjajući se od opipljivog, prepuštajući se jednom univerzalnom čulu. Priča napisana na notnim linijama skrivena iza pogleda, lebdi u prostranstvima unutrašnjeg bića. Mir nikada nije dostižniji nego kada je saputnik vrhunska umetnost kao što je bio slučaj tog zimskog ponedeljka. Razdaljine nestaju, svet je samo jedna tačka, sekund duhovnog uspona, a sa njima i stoleća prestaju da se broje. Između kraja osamnaestog i početka XXI veka stoji samo komad hartije gajdanke, jedna inspiracija kompozitora i žeđ probuđena u duši umetnika našeg doba. Čuli smo zvuke „rođene“ još 1700 i neke, kao i dela što su život započela pre samo koju deceniju.
Između kompozicija, u predvorju naše muzičke galije, behu utkane priče samo naizgled slične školskim lekcijama, a u stvari zanimljivosti o životima onih koji su sedmožičanu gitaru izdigli na nivo vanvremenske umetnosti. Negde se u prenošenju priča, u zapisima gubio poneki delić istine, ali je opet svaka sačuvala istinsku draž umetničkog poriva velikog stvaraoca.
-Reperotoar za ovaj instrument je veliki, više stotina hiljada kompozicija je nastalo za sedmožičanu gitaru i veliki deo toga je zaboravljen, a mi želimo da ga vratimo na scenu. Ovakvim koncertima želimo da publici približimo divnu umetnost koja je značajno obeležje nekih ranijih vekova. Prvi put sam u Srbiji i utisci su takvi da se nadam da ću uskoro ponovo posetiti i vaš grad i zemlju - rekao je Marten Falk.
Kada su se, uz zvuke velikog aplauza, naizgled poslednji put večeri naklonili publici umetnici, usledio je bis, nesvakidašnji drugačiji. Na sceni se Martenu pridružio njegov prijatelj, sunarodnik i kompozitor koji je sadašnjost magije sedmožičanog instrumenta Lars Karlson. Prvi put su nastupali u Srbiji, a za divno veče posetiocima su se zahvalili kako najbolje mogu, jedinstvenom melodijom, a svu suštinu kompozicije, muzike, umetnosti uopšte sažeo je Lars u jednoj rečenici:
-Neću vam ispričati priču koju kriju ove note, neka muzika u svakom od vas probudi neku.
Gitara za Novaka
Specijalna nagrada trećeg „Klasik art festivala“ bila je ručno rađena sedmožičana gitara švedskog graditelja Atile Vasa, a nju je osvojio Novak Miljković, pobednik u kategoriji Najbolje izvedene zadate ruske kompozicije Sergeja Rudneva. Uz njega, poslednje večeri Festivala nagrađen je i najuspešniji u studentskoj kategoriji Miloš Vuković.
M. Ž/D. B.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa