28. februar 2019.28. feb 2019.
NASTAVLjENI PROTESTI ŠIROM SRBIJE

Tunel laži

Građani u Beogradu u Terazijskom tunelu lepili nalepnice sa neispunjenim obećanjima predsednika Srbije. Broj gradova i opština u kojima se organizuju protesti prešao broj od 80
U Beogradu je organizovan 12. protest “Jedan od pet miliona” pod parolom „Tunel laži“.
Tema okupljanja bio je „tunel laži zbog „svih laži aktuelnog režima i predsednika Aleksandra Vučića“, a centralno mesto protestne rute terazijski tunel kroz koji su demonstranti prošli u svojoj šetnji.
Okupljeni na protestu „Jedna od pet miliona“ su u Terazijskom tunelu koji su nazvali „Vučićev tunel laži“ lepili nalepnice ispisane obećanjima predsednika Srbije Aleksadra Vučića koja nije ispunio.
Među nalepnicama kojima je tunel oblepljen su i izjave Vučića poput „U predstojećim reformama penzioneri neće platiti ni jedan jedini dinar“, „Od Tenisa očekujte 500.000 svinja do početka 2016.godine“, „O rešenju za Kosovo govoriću krajem marta, najkasnije početkom aprila imaću dovoljno hrabrosti o tome da govorim“ što je izjava iz 2018. godine.
Potom „Informacije o ubistvu Olivera Ivanovića objavićemo za dve nedelje“, „Gotovo svim funkcionerima oduzećemo pravo da koriste rotaciju na službenim automobilima“. Ispod svake izjave napisano je „laž“.
Zanimljivo je da su, odmah po izlasku protestanata iz tunela, ekipe Gradske čistoće počele sa uklanjanjem tih nalepnica što su građani dočekali negodovanjem i zviždanjem. Istog momenta je putem medija bliskih režimu, počela orkestrirana reakcija Srpske napredne stranke koja je osudila “napad na radnike i malte ne njihov linč”. Demonstranti su jedino “napali” jedan kamion Gradske čistoće tako što su i njega izlepili nalepnicama.
Te nalepnice izlepljene su i na vrata zgrade RTS-a a ispred zgrade RTS-a raširen je transparent „Tunel laži Aleksandra Vučića“ i upaljene baklje.
Nalepinice su izlepljene i ispred zgrade u kojoj je smešten REM, a organizatori protesta su istakli da REM ne radi svoj posao da dozvoljava da brojne televizije sa nacionalnom frekvencijom „sipaju laži“.
Sa protesta je zatražena ostavka ministra zdravlja Srbije Zlatibora Lončara zbog loše situacije u zdravstvu i zbog posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića i delegacije u vreme sezone gripa sterilnom bloku na hematološkom dečijem odeljenju u Institutu za majku i dete.
Psiholog Žarko Trebješanin rekao je da Srbiji ne trebaju novi Slobodan Milošević, ni Josip Broz Tito.
- Mi ne želimo da sjaše Kurta, a uzjaše Murta. Mi jednostavno nećemo da nas bilo ko jaše. Upravo zato smo na ulici što nam je dozlogrdio kult vođe. Umesto kulta nama je potrebna jedna uređena država gde postoji istinska podela vlasti umesto svemoćnog pojednica - rekao je Trebješanin.
Ovog vikenda broj gradova u kojima je organizovan protest “Jedan od pet miliona” prešao broj od 80. Iako je kraj nedelje obeležilo izuzetno hladno vreme, protesti su organizovani od Subotice do Kosova i Metohije.
Protesti u sred epidemije
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je opozicija pozivala ljude na proteste u sezoni gripa, a njemu su zamerili što se slikao sa bolesnim dečakom u Institutu za majku i dete. Vučić je novinarima u Trsteniku kazao da je sedam dana trpeo napade jer je majka koja brine o svom bolesnom dečaku želela da se dečak slika s njim i zbog toga je bio kriv.
- Oni su kad je bila sezona gripa pozivali ljude na proteste, a ja sam kriv zbog jedne slike sa dečakom - rekao je Vučić.

Sledeće nedelje 100.000 nalepnica
Jedan od lidera Saveza za Srbiju Dragan Đilas izjavio je da je napad na radnike Gradske čistoće posle protesta „Jedan od pet miliona“ izmišljen.
Đilas je najavio i da će sledeće subote demonstranti izlepiti grad sa 100.000 nalepnica i pozvao ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića i zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića da ih „sami skidaju“.
N. K

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa