7. mart 2019.7. mar 2019.
Lakše do posla
RASPISANI JAVNI POZIVI ZA POSLODAVCE I NEZPOSLENE

Lakše do posla

Neki programi će trajati do 29. marta, neki do 22. aprila, a neki do kraja godine. Mere uglavnom imaju za cilj da pomognu zapošljavanje teže zapošljivih grupa. Dva nova programa sa kojim se u NSZ prvi put susreću ove godine su programi za pripravnike sa srednjom stručnom spremom i sa visokom stručnom spremom
Nacionalna služba za zapošljavanje i ove godine je raspisala javne pozive koji se odnose na aktivne mere zapošljavanja. Programi su kategorisani u tri grupe: obrazovanje i obuke, zapošljavanje i programi za osobe sa invaliditetom, a ukupno je 12 programa koji će biti sprovedeni putem ovih javnih poziva.
Iz grupe obrazovanja i obuka sprovešće se obuke na zahtev poslodavca, programi stručne prakse i novi program- zapošljavanje pripravnika sa srednjom i visokom stručnom spremom. Kada se radi o programima u oblasti zapošljavanja sredstva su izdvojena za subvencionisanje samozapošljavanja, otvaranje novih radnih mesta, za zapošljavanje teže zapošljivih lica, javne radove i ove godine se posebno subvencioniše samozapošljavanje lica romske nacionalnosti. Što se tiče programa koji se odnose na osobe sa invaliditetom to su javni radovi, mere podrške osobama sa invaliditetom i subvencionisanje celokupnog iznosa zarada osoba sa invaliditetom.
-Kvote su ostale iste kao i prošle godine. Razlika je kod javnih radova koji se neće sprovoditi u razvijenim opštinama i gradovima u koje spada grad Šabac. Za iznos za koji je ta kvota umanjena dobili smo sredstva za programe pripravnika. Svi koji su završili srednju i visoku stručnu spremu dobijaju mogućnost da se zaposle kod privatnog poslodavca koji u opisu posla ima predviđeno da zaposleni prođu program pripravnika, naveo je direktor NSZ Filijale Šabac Radivoje Mićić.
Neki programi će trajati do 29. marta, neki do 22. aprila, a neki do kraja godine. Iskustvo je pokazalo da je najveće interesovanje za programe samozapošljavanja i da je ono iz godine u godinu sve veće.
-Pravo učešća za ovaj program imaju sva nezaposlena lica koja se nalaze na evidenciji NSZ, a kao uslov treba da imaju završenu obuku iz oblasti preduzetništva. Mi ove obuke održavamo svake sedmice. Svi zainteresovani mogu da se obrate svom savetniku i uključe se u obuku. Konkurs je otvoren do 22. aprila. Ove godine biće povećan iznos sredstava. Ranije je bio 180.000 dinara, a ove godine je 200.000, dok je za viškove zaposlenih 220.000 i za osobe sa invaliditetom 240.000 dinara, navela je Marija Savković rukovodilac Sektora programa zapošljavanja.
Mere uglavnom imaju za cilj da pomognu zapošljavanje teže zapošljivih grupa. Tu spadaju, mladi do 30 godina, stariji od 50 godina koji su bez posla ostali kao tehnološki viškovi, osobe sa invaliditetom i Romi. Program subvencija za otvaranje novih radnih mesta odnosi se na poslodavce iz privatnog sektora koji u radni odnos uzmu lice iz neke od ovih grupa. Poslodavac ima obavezu da to lice drži u radnom odnosu najmanje godinu dana, a ostvaruju 150.000 dinara subvencija, odnosno 180.000 dinara za osobe sa invaliditetom.
-Iskustvo je pokazalo da veliki broj onih koji se uposle po programu stručne prakse ostanu da rade kod poslodavca i po isteku ove mere. Ove godine je iznos subvencija povećan za 2.000 dinara za svaku stručnu spremu i iznosiće 16.000 dinara za srednju stručnu spremu, 18.000 dinara za višu i 20.000 dinara za visoku stručnu spremu. Nema zasnivanja radnog odnosa ni ograničenja u pogledu godina, rekla je Savkovićeva.
Dva nova programa sa kojim se u NSZ prvi put susreću ove godine su programi za pripravnike sa srednjom stručnom spremom i sa visokom stručnom spremom. Poslodavcima, koji mogu biti isključivo iz privatnog sektora refundiraće se 30.000 dinara mesečno plus porezi i doprinosi za osobe sa visokom stručnom spremom i 28.000 dinara za osobe sa srednjom stručnom spremom.
-Uslov za lica sa visokom stručnom spremom je da im je prosek na fakultetu bio najmanje 8,5, da su na evidenciji NSZ najmanje šest meseci i da imaju manje od 30 godina starosti. Iz toga su izuzete osobe sa invaliditetom i Romi koji imaju jedino ograničenje da su mlađi od 35 godina. Postoji i program za pripravnike sa srednjom stručnom spremom. Poslodavac može da zasnuje radni odnos na određeno i neodređeno, a NSZ iznose plata refundira šest meseci, navela je Marija Savković.
Iz Filijale Šabac pozivaju kako poslodavce tako i nezaposlene da se jave i apliciraju za neku od ponuđenih programa. Sve informacije mogu dobiti u Filijali ili besplatnim pozivom na broj telefona 0800/300-301
U odnosu na februar prošle godine
16 odsto manje nezaposlenih
Na evidenciji Filijale Šabac nalazi se 12.695 nezaposlenih, od toga je najviše sa teritorije Šapca 7.393. Prema rečima Tatjane Gavrilović, načelnice odeljenja za posredovanje pri zapošljavanju, ukupan broj nezaposlenih je u odnosu na januar veći za 0,3 odsto, ali je u odnosu na isti period prošle godine manji za 15,97 odsto.
-Direktnim posredovanjem bez finansijskih mera od početka godine smo zaposlili 173 lica. Obuke za aktivno traženje posla prošlo je 55 nezaposlenih, a 33 je prošlo obuke u Klubu za traženje posla, navela je Gavrilovićeva.
M.M.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa