7. mart 2019.7. mar 2019.
Generacijski projekat
OBELEŽEN MEĐUNARODNI DAN ENERGETSKE EFIKASNOSTI

Generacijski projekat

Međunarodni Dan energetske efikasnosti, peti mart, obeležen je prvi put u Šapcu. Kroz aktivnosti započete dan ranije radilo se na podizanju svesti građana Šapca o činjenici da je energetska efikasnost egzistencijalna potreba. Ona omogućava komfornije stanovanje, niže troškove grejanja, zdravu životnu sredinu i podstiče razvoj lokalne ekonomije.
U sali Kulturnog centra održano je ovim povodom takmičenje đaka osnovnih škola u društvenoj igri „ Igraj za energiju“, kroz koju su bili izloženi osnovni principi primene mera energetske efikasnosti i primene obnovljivih izvora energije.
-Da bismo bili uspešni moramo da gradimo od temelja, a u Kulturnom centru obratili smo se prvenstveno najmlađim članovima naše zajednice. Želimo da deca počev od osnovnih škola počnu da uče i da razmišljaju o energetskoj efikasnosti. Voleli bismo da energetska efikasnost i primena obnovljivih izvora energije postane generacijski projekat – istakao je Slobodan Jerotić, energetski menadžer.
Prema rečima Jelena Ristić, saradnice za obrazovanje Gradske uprave grada Šapca, potrebno je što više dece uključiti u samu obuku na ovu temu.
-Organizovali smo i radionicu u Biblioteci šabačkoj, pri čemu smo uključili veliki broj dece koja su bila u prilici da saznaju nešto novo i da se upoznaju sa merama i principima energetske efikasnosti. Jako je važno da krenemo od naših najmlađih, da promenimo njihove navike i da oni svoje stečeno znanje na radionicama prenesu na svoje vršnjake, roditelje, čitavo društvo – istakla je Jelena Ristić.
Grad Šabac je, počev od 2010.godine puno toga uradio na temu energetske efikasnosti te, kako ističe Slobodan Jerotić, bez lažne skromnosti možemo reći da je lider na ovom polju.
- Često organizujemo radionice i skupove na kojima razgovaramo sa energetskim menadžerima iz drugih gradova o raznim projektima, kao što je bio onaj koji smo imali u saradnji sa kolegama iz zemalja u okruženju, gde smo razmatrali male mreže daljinskog grejanja. Prošle godine su kod nas bile kolege iz Vinče sa kojima smo pričali o velikim mrežama daljinskog grejanja. Energetska efikasnost i primena obnovljivih izvora energije je nešto što radimo ovde, ali bismo želeli da znanje i iskustvo prenesemo na mlađe generacije, istakao je Jerotić i iskoristio priliku da pozove građane Šapca da učestvuju u nastavku projekta termoizolacije stambenih zgrada.
- Do sada smo kroz projekat termoizolacije stambenih zgrada uspeli da angažujemo 44 stambene zajednice i 41 porodičnu zgradu. Potrošeno je oko milion i po evra za termoizolaciju zgrada koje su građene šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina. Ušteda u zgradarstvu je preko 40 odsto. Međutim, merama energetske efikasnosti, svaka zgrada kad je posmatramo pojedinačno, može da donese uštedu više od 50 odsto. Uspeli smo na zgradama koje smo do sada uradili da postignemo te efekte. Od ove godine ćemo raditi i termoizolaciju zgrada, ali ćemo primeniti i termotehničke mere, odnosno biće obavezna ugradnja termostetskih ventila, delitelja toplote i balansiranja cevne mreže, kako bi efekat bio na mnogo većem nivou nego do sada – rekao je Jerotić.
Obeležavanje petog marta, realizovali su Gradska uprava Šapca u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike Reublike Srbije i Kancelarijom za tehničku saradnju Savezne Republike Nemačke.
K.J.Đ

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa