7. mart 2019.7. mar 2019.
Neprilagođeni u  klasici
Četvrti Festival „Pozorišno proleće“

Neprilagođeni u klasici

Festival „Pozorišno proleće“, kao festival najreprezentativnijih produkcija institucionalnih pozorišta Srbije, postoji od 2016. godine. Kriterijum za selekciju je visok umetnički nivo u svim segmentima pozorišnog čina. Festival će biti održan u periodu od 8 do 16. aprila. Organizatori su Grad Šabac i Šabačko pozorište
Na konferenciji za medije u Zvezdara teatru povodom Festivala "Pozorišno proleće" predstavljen je ovogodišnji program. U takmičarskom delu od 8. do 16. aprila, biće izvedeno sedam predstava po izboru selektora i osnivača Festivala Zorana Karajića. Ljubitelji teatra će imati priliku da pogledaju adaptacije klasičnih dramskih tekstova ( "Balkanski špijun" - NP BG, "Petrijin venac" - Atelje 212, "Korešpodencija" - Zvezdra teatar, "Veštice iz Salema" - SNP, "Tartif" - NP Sombor i SNP, "Hronika palančkog groblja" - Kruševačko pozorište i "Ujka Vanja" - JDP). Završne večeri u čast nagrađenih biće odigrano ostvarenje "Limunacija" Narodnog pozorišta iz Niša.
-Video sam skoro celokupnu produkciju beogradskih i novosadskih pozorišta i sve predstave iz unutrašnjosti, na koje sam pozvan, a i neke po sopstvenom izboru. Ogromna većina predstava koje sam gledao i koje dolaze u obzir za selekciju Festivala „Pozorišno proleće“ rađena je po tekstovima starijih, značajnih pisaca, mogu slobodno reći, po tekstovima klasika. Bilo je i nekoliko značajnih ostvarenja nastalih po delima savremenih dramskih pisaca, ali su se klasici jednostavno nametnuli kao tema ovogodišnje selekcije. Otuda i predlog da se ova selekcija naslovi sa „Neprilagođeni u klasici“. Klasici to i jesu zato što su i u svom vremenu i ispred svog vremena, ali i zato što su buntovni, neprilagođeni. Zaista je veliki broj predstava u ovogodišnjoj produkciji koje zaslužuju da nađu svoje mesto na Festivalu „Pozorišno proleće“. Zanimljivo je da sam razmatrao mogućnost da odaberem samo domaće tekstove, zato što bi i takva selekcija bila vrlo kvalitetna, ali bih time isključio neka od najboljih ostvarenja - istakao je Zoran Karajić, selektor.
Festival će otvoriti pisac Svetislav Basara. Pored ranije ustanovljenih nagrada ove godine publika će imati priliku da glasa za najbolju predstavu. Planiran je i bogat prateći program sa ciljem da pozorište izađe iz standardnih okvira i bude deo zajednice. Izložba, koreografski performans na otvaranju, program za decu, radionica pozorišne kritike i premijerna projekcija kratkog dokumentarnog filma o Festivalu samo su deo sadržaja koji očekuje Šapčane i goste tokom trajanja manifestacije.
- Ceremoniju otvaranja počinjemo na Trgu šabačkih žrtava, gde će, tokom trajanja Festivala, biti postavljena izložba posvećena „Pozorišnom proleću“ i retrospektivi prethodnih izdanja ovog festivala. Izložbu će činiti izbor fotografija iz nagrađenih predstava, ali i fotografije festivalske publike i različitih zbivanja sa samog Festivala. Poseban deo biće posvećen ovogodišnjoj selekciji, a fotografije prate kratki tekstovi kojima se objašnjavaju dosadašnja postignuća Festivala, kao što su broj posetilaca, nagrađenih glumaca, reditelja… Izložba nastaje u saradnji Šabačkog pozorišta i likovne grupe Kombinart. Jedan deo izložbe činiće i mini-skulpture legendarnih glumaca Šabačkog pozorišta, među kojima su: Ljubiša Jovanović, Mira Stupica, Boris Kovač, Branka Crnomarković i Cane Firaunović. Ovi radovi, ostaće u javnom prostoru sve do kraja Festivala, a publika i prolaznici moći će da se fotografišu sa njima. Ovim delom izložbe, želimo da stavimo akcenat na povezivanje „Pozorišnog proleća“ i Šabačkog pozorišta, ali i obe institucije sa samim gradom i njegovom kulturnom istorijom. Koristeći se izložbom i gradskim trgom kao jedinstvenom scenografijom, Festival ćemo započeti uličnom koreografijom, koju pored profesionalnih plesača, izvode i članovi i članice Omladinskog kluba Šabačkog pozorišta, deca i mladi - polaznici lokalnih škola glume i svi drugi zainteresovani građani. Ideja nam je da ovim, na samom početku festivala, okupimo zajednicu oko njegove ideje i svečanog otvaranja. Po završetku koreografisanog performansa, publika se šeta do Šabačkog pozorišta, u kome će ceremonija otvaranja, biti nastavljena u nešto zvaničnijem tonu - navela je Milena Bogavac, direktorka Šabačkog pozorišta i dodala da posebno mesto zauzima Scena „LASTA“, koja podrazumeva trodnevni pozorišni program za decu.
-Scena „LASTA“ biće formirana na otvorenom, u šabačkoj pešačkoj zoni, a na njoj će, tokom tri udarna festivalska dana, biti igrane predstave, organizovane radionice i druženja za decu. Ulaz na sve programe za decu biće besplatan.
Kao i prethodnih godina, sve predstave u glavnom programu, biće ispraćene okruglim stolovima koje moderira teatrolog Dragana Bošković. Festival će okupiti i petoro studenta dramaturgije, režije i glume, koji će učestvovati u radionici pisanja pozorišne kritike koju vode mladi dramaturzi: Tijana Grumić, Dejan Prćić i reditelj Jug Đorđević. I ove godine u okviru Festivala biće organizovano javno čitanje drama sa konkursa Sterijinog pozorja.
Na konferenciji pored selektora i osnivača Festivala Zorana Karajića govorili su i članovi Umetničkog saveta: predsednik Dušan Kovačević, Mira Banjac, Nebojša Bradić, Svetislav Jovanov, Dragana Bošković, Svetislav Basara, Milivoje Mlađenović i Milena Bogavac, v.d. direktorka Šabačkog pozorišta i tom prilikom istakli da publiku očekuje zanimljivo i uzbudljivo teatarske proleće.
-Šabac je ponovo uspostavio visok nivo i standard predstava na Festivalu i slobodno mogu reći da je sada u samom vrhu
reprezentativnih pozorišnih festivalskih dešavanja. Ideja je da građanima u manjim mestima omogućimo da u svom mestu pogledaju najbolje predstave. Što se tiče samog izbora, nove generacije samo po čuvenju znaju za klasične komade koji će biti igrani na Festivalu. Ovo je prilika da ih i pogledaju, jer Pozorište je uvek najuzbudljiviji susret - rekao je umetnički direktor Festivala Dušan Kovačević.
Stručni žiri
Zvanični žiri Festivala u sastavu: reditelj i pisac Karpo Godina, glumac Nikola Ristanovski, reditelj i profesor Petar Kukov odlučuje ko će dobiti priznanje za najbolju predstavu, glumca, glumicu, ali i tri nagrade po slobodnom izboru. Novinarski žiri koji čine: Teofil Pančić, Aleksandra Ćuk, novinarka dnevnog lista „Danas“ i Gordana Manjenčić, dopisnica RTS Šabac tradicionalno će dodeliti nagradu „Zalog za budućnost“ mladom glumcu.

Ponovo u teatru
Nakon dužeg odsustva glumica Mira Banjac aktivno učestvuje u radu Umetničkog saveta Festivala „Pozorišno proleće“.
-Mislim da je odabir predstava ove godine veoma dobar. Verujem naslovima i pozorištima koji angažuju mlade i zbog toga očekujem da će ovo Proleće zaista biti pravo proleće. Kao neko ko je 80 godina u pozorištu, svim srcem sam uz Šabačko i Festival - rekla je Mira Banjac.
M.Ž.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa