4. april 2019.4. apr 2019.
Podrška hrabrima i drugačijima
Obeležen Svetski dan osoba sa autizmom

Podrška hrabrima i drugačijima

“Danas smo ovde da još jednom, u okviru Svetskog dana osoba sa autizmom, pružimo podršku svima koji su hrabri da budu različiti, posebni i drugačiji. Tu smo i da obeležimo mali jubilej Ustanove - pet godina od kako su se prvi korisnici uselili u svoj novi dom”, istakla je Jelena Milošević, direktorka CSR Šabac. “Šabac je grad sa najvećim brojem lokalnih prava i usluga, jer prepoznaje potrebe svojih sugrađana. Tako ćemo raditi i u narednom periodu u želji da našoj deci i njihovim porodicama budemo prava podrška “, istakao je Nemanja Pajić, predsednik Skupštine grada Šapca
Centar za Socijalni rad Šabac obeležio je Svetski dan osoba sa autizmom, kao i pet godina postojanja Ustanove za decu i mlade sa smetnjama u razvoju, proteklog utorka. Prigodnoj svečanosti, u Kasarskim livadama, uz koju je priređen raznolik program, prisustvovao je veliki broj zvanica: predstavnika Grada, institucija, humanitarnih organizacija i pojedinaca velikog srca.
-Svima vama koji ovde radite odgovorno i sa puno entuzijazma i ljubavi, želim da čestitam. Roditeljima i deci i ovom prilikom u ime Grada prenosim poruku da jesmo i da ćemo biti podrška svim vašim potrebama.
Dnevni boravak je nastao kao izraz vaše potrebe, zato Grad podržava i dalje rad ove ustanove. Vaša potreba je bila i da vaša deca budu sa svojim vršnjacima, u vrtiću i školi, da budu bezbedna i sigurna - zato Grad finansira rad 24 lična pratioca – istakao je Nemanja Pajić, predsednik Skupštine grada Šapca i dodao:
-Šabac je grad sa najvećim brojem lokalnih prava i usluga, jer prepoznaje potrebe svojih sugrađana. Tako ćemo raditi i u narednom periodu u želji da našoj deci i njihovim porodicama budemo prava podrška.
Zahvalan sam i svima koji, osim Grada, prepoznaju potrebe naših sugrađana i pomažu nam. Posebu zahvalnost želim da izrazim Eparhiji šabačkoj i vladiki Lavrentiju. Oni su darovali zemlju na kojoj će uskoro, zahvaljujući angažovanju Ruže Popović, biti završen Predah smeštaj Bogdaj. Uz pomoć ljudi dobre volje, mnogima možemo biti podrška i oslonac.
Prema rečima direktorke Centra za socijalni rad, Jelene Milošević, Centar vodi brigu o svim kategorijama stanovništva.
-Danas smo ovde da još jednom, u okviru Svetskog dana osoba sa autizmom, pružimo podršku svima koji su hrabri da budu različiti, posebni i drugačiji. Tu smo i da obeležimo mali jubilej Ustanove pet godina od kako su se prvi korisnici uselili u svoj novi dom. Dom koji je savremeno opremljen i što je još važnije, dom u kome rade profesionalci velikog srca. Zajedno sa njima naši korisnici rastu, uče, raduju se i tuguju. Iz tog razloga kažemo da su zaposleni u Kući dobre volje veliki, jer im je srce otvoreno za potrebe najslabijih među nama.
U okviru naše Kuće dobre volje, nalazi se i Dnevni boravak gde svakodnevno boravi dvadesetak mališana iz našeg Grada, tako da pored neposredne brige o njima, zaposleni u boravku pružaju i snažnu podršku porodici tih mališana u njenom svakodnevnom funkcionisanju - rekla je Jelena Milošević, i obećala da će i u budućnosti ovaj posao biti nastavljen posvećeno i profesionalno.
-Mi smo izuzetno ponosni na našu Kuću dobre volje i nastavićemo svoj rad dosledno, profesionalno i posvećeno u saradnji sa Minstarstvom i uz punu podršku Grada koji prepoznaje potrebe svojih sugrađana i vodi odgovornu socijalnu politiku.
Nadležni u Centru tvrde, da pored povećanja smeštajnih kapaciteta u doglednom periodu planiraju i izgradnju letnjikovca koji bi u letnjem dobu služio za odmor i različite radnookupacione aktivnosti, a o dosadašnjem kvalitetu rada svedoči rodbina korisnika.
-Vladimir obožava da dolazi u „školu“ i jako je tužan ako jedan dan izostane, što sve govori. Ustanova je njemu prilično zanimljiva i potrebna. Potpuno je zbrinut u njoj u svakom smislu, a dugogodišnja saradnja sa osobljem je jako dobra. Mi smo apsolutno zadovoljni, a on posebno, što nam je i najbitnije, istakla je sestra korisnika Vladimira Stojićevića, Snežana Stojićević.
“Kuća dobre volje” je otvorena u martu 2014. godine, a prvi korisnici su se uselili u svoj novi dom 1. aprila 2014. U radu sa korisnicima je angažovano devet stručnih radnika, šest negovatelja, pomoćno i administrativno osoblje.
Trenutno, u Srbiji ne postoji tačan broj osoba sa autizmom. Šabačko udruženje za pomoć ovim osobama broji 27 članova.
K.J.Đ.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa