Info

25. april 2019.25. apr 2019.
Šapčani složno  za osmeh i život
PRVI PUT ORGANIZOVANA “ULICA HUMANIH ČIVIJAŠA”

Šapčani složno za osmeh i život

Prikupljeno oko 200.000 dinara koji su uplaćeni gradskom Fondu za lečenje teških i retkih bolesti. “Građani su pokazali svoju humanost, a nečije malo nekome znači mnogo”- navodi Katarina Ivanović, roditelj i jedan od osnivača Udruženja “Da budemo svi jednaki”. “Baš na dan koji simbolizuje pobedu radosti i života Čivijaši su uspeli da svojoj deci pokažu jako važnu lekciju o empatiji, saosećajnosti, osećaju za druge” -kaže direktor TOŠ Srđan Mitrašinović
Šabac je na turističkoj mapi Srbije prepoznatljiv kao grad manifestacija. Većina događaja koji se organizuju tokom godine ima i humanitarni aspekt, pa se deo sredstava odvaja za nekog kome je u tom trenutku najpotrebnije.
Ove godine pokrenuta je nova manifestacija “Ulica humanih Čivijaša” čiji je jedini cilj prikupljanje novca za decu obolelu od retkih bolesti. Simbolično, na Lazarevu subotu (Vrbicu), u Gospodar Jevremovoj ulici škole, ugostitelji, društveno odgovorni privrednici i udruženja, ujedinili su se u humanoj misiji i prikupili oko 200.000 dinara koji su uplaćeni gradskom Fondu za lečenje teških i retkih bolesti. Pod sloganom “Za život... Za radost... Za osmeh” skrenuta je pažnja na one koji su u našem društvu često nevidljivi.
-Moje dete ima redak genetski poremećaj KCNQ2. Jedina je u Srbiji sa tom dijagnozom, a u svetu oko 500 pacijenata ima ovu retku mutaciju gena. Nekada sam mislila da ću svoje dete učiti o svetu, a danas svet učim o svom detetu. Ona ima 100 odsto invalidnost i sa dve i po godine nema uspostavljenu kontrolu glave, ne sedi, ne puže, ne priča, jede samo pasiranu hranu... Detetu sa smetnjama u razvoju nega je potrebna 24 sata dnevno i roditelji nisu u mogućnosti da rade. Kao samohrana majka i roditelj deteta sa smetnjama u razvoju veoma sam ponosna što se održala ovakva manifestacija. Građani su pokazali svoju humanost, a nečije malo nekome znači mnogo. Ono što ništa ne košta i može odmah da se primeni jeste osmeh. Osobe sa invaliditetom i njihove porodice ne traže sažaljenje. Dovoljno je da se osmehnete i pokrenete razgovor, umesto da okrenete glavu, navodi Katarina Ivanović, roditelj i jedan od osnivača Udruženja “Da budemo svi jednaki”.
Prolaznici su kupovinom nekog od sadržaja ponuđenih na štandovima ili bedža, dali ogroman doprinos da ova akcija uspe. Organizatori su im se odužili programom organizovanim za najmlađe sugrađane koje su zabavljali uz animatore, omiljene crtane junake i prilagođen muzički program.
-Kako sam praznik simbolizuje dečiju radost, Čivijaši su se potrudili da kroz igru obraduju decu kojoj je pomoć najpotrebnija. Sav prihod od manifestacije upućen je gradskom Fondu za lečenje dece od teških i retkih bolesti. Fond već dve godine pomaže oboleloj deci, koja su u stanju potrebe za novčanom pomoći, kupovinom lekova, pomagala, u troškovima prevoza u zdravstvenu ustanovu koja nije na teritoriji grada Šapca, u postupku rehabilitacije, troškovima magnetne rezonance, lečenju u zemlji i inostranstvu i dr. Na specifičan način Turistička organizacija grada Šapca je pokušala da uputi apel sugrađanima da daju svoj doprinos fondu i da doniranjem olakšaju lečenje oboleloj deci. TOŠ veruje da će ova plemenita manifestacija postati tradicija, ali bez obzira na dan kada se ona organizuje, sugrađani mogu uvek uputiti novčana sredstva fondu jer je za humanost uvek pravo vreme, Za osmeh.. Za radost... Za život naše dece, istakla je Slavica Koprić, stručni saradnik TOŠ.
Prvi put se u organizaciju manifestacije krenulo bojažljivo. Program je trajao samo dva i po sata, a ni najoptimističnija razmišljanja nisu mogla da predvide broj građana koji je želeo da učestvuje u ovom događaju. Demantovana je ona narodna da se “prvi mačići u vodu bacaju”, a uspehu prve “Ulice humanih Čivijaša” pokazuje da se Šapčani najbolje ujedine oko humanih ciljeva.
-Veliki broj učenika osnovnih i srednjih škola, predstavnika udruženja i grupa građana, privrednika, pojedinaca uzeli su učešće i pokazali koliko veliko i humano srce kuca u grudima Čivijaške republike. Dečija graja, osmesi učesnika, dobro raspoloženje posetilaca, pozitivna energija jeste sve ono što se moglo videti i osetiti u Gospodar Jevremovoj. Baš na dan koji simbolizuje pobedu radosti i života Čivijaši su uspeli da svojoj deci pokažu jako važnu lekciju o empatiji, saosećajnosti, osećaju za druge, zapravo onu jako važnu životnu lekciju, lekciju iz humanosti, kaže direktor TOŠ Srđan Mitrašinović.
Sledeće godine manifestacija će sigurno duže trajati. Organizatori se nadaju i većem broju učesnika, a samim tim može se očekivati i da će biti prikupljena značajno veća novčana sredstva.
M.M.

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa