Berza

 • aero 828 ▲ 0,36%
 • dinnpb 4.350 ▲ 6,10%
 • enhl 652 ▼ -5,51%
 • gmon 2.100 ▼ -2,33%
 • jesv 6.290 ▼ -0,16%
 • kmbn 3.222 ▲ 0,44%
 • kmbnpb 1.300 ▼ -2,99%
 • mtlc 1.908 ▼ -0,68%
 • niis 682 ⚫ 0,00%
 • rmks 3.400 ⚫ 0,00%
 • rso15122 113,80 ▲ 1,97%
 • rso16142 113,45 ▲ 3,27%
 • rso17166 103,36 ▲ 0,56%
 • rso19186 109,02 ▲ 4,04%
 • svrl 515 ▲ 0,98%
 • tgas 12.305 ▼ -0,04%
 • vbse 1.901 ▲ 2,09%
 • vtsr 1.000 ▼ -31,46%
(25. april 2019.)
Projekat „ Održiva urbana mobilnost
u gradovima i opštinama Srbije“

Uspešna saradnja

Grad Šabac i Stalna konferencija gradova i opština u cilju realizacije aktivnosti u okviru projekta „Održiva urbana mobilnost u gradovima i opštinama Srbije“, potpisaće Memorandum o saradnji. Cilj je jačanje kapaciteta lokalnih samouprava u oblasti planiranja održive urbane mobilnosti
Uspešna saradnja
Sastanak predstavnika Stalne konferencije gradova i oština i grada Šapca, u okviru projekta „Održiva urbana mobilnost u gradovima i opštinama Srbije“, finansiranog od strane Nemačkog Saveznog ministarstva za tehničku saradnju, preko organizacije GiZ u okviru Otvorenog regionalnog fonda za energetsku efikasnost, održan je protekle sedmice u Gradskoj kkući.
Grad Šabac je na javnom pozivu Stalne konferencije gradova i opština odabran kao jedan od dva grada u Srbiji za pružanje tehičke i ekspertske pomoći tokom izrade Plana održive urbane mobilnosti.
-Projekat se sprovodi otvorenim regionalnim fondom za jugoistočnu Evropu koji radi na temama energetske efikasnosti, a pre svega se fokusira na to da podrži gradove u regionu na njihovom putu ka održivom i energetski efikasnom transportu. Projekat će trajati do arila 2020. godine, a glavni partneri su glavni gradovi i drugi gradovi u regionu, istakla je Svetlana Bačanin, nacionalna koordinatorka za projekat „Održiva urbana mobilnost“ i dodala da on teži regionalnoj saradnji i razmeni znanja i iskustava, što je veoma bitno.
-Kako smo izabrali ovde pilot gradove, tako imamo i druge gradove u regionu sa kojima sarađujemo. U Srbiji, direktnu saradnju imamo sa Beogradom koji već radi na izradi plana održive urbane mobiolnosti, a u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština odabrali smo Šabac i Pirot u kojima će se podržati izrada plana održive urbane mobilnosti takođe i još ćemo dodatno finansirati pilot meru u Kruševcu, izjavila je Svetlana Bačanin.
Grad Šabac i Stalna konferencija gradova i oština u cilju realizacije aktivnosti u okviru projekta „Održiva urbana mobilnost u gradovima i opštinama Srbije“, potisaće Memorandum o saradnji. Cilj je jačanje kapaciteta lokalnih samouprava u oblasti planiranja održive urbane mobilnosti, a posebno pružanje podrške za dva grada u Srbiji u pripremi Plana održive urbane mobilnosti.
- Projekat će doneti još jedan bitan strateški dokument, a to je Plan održive urbane mobilnosti koji u Šapcu treba da doprinese unapređenju kvaliteta svih vidova kretanja saobraćaja, što treba da ima višestruku korist za same građane. To se odnosi na bolji prevoz, bolju komunikaciju u gradu i generalno bolje usluge koje Šabac pruža. Kao posledica unapređenja stanja u saobraćaju u urbanoj mobilnosti pozitivni efekti se ogledaju i u unapređenju kvaliteta vazduha, stanju životne sredine, smanjenju buke. Ovo je faktički samo početak procesa koji bi u krajnjoj liniji trebalo da dovede do značajnog unapređenja kvaliteta života u gradu Šapcu , istakao je Miodrag Gluščević, šef Stalne konferencije gradova i opština.
Grad Šabac je na sednici Skupštine u septembru usvojio Odluku o pristupanju izradi POUM-a. Izrada POUM-a za grad će skupštinskom odlukom biti poverena Službi za prostorno i urbanističko planiranje JP „Infrastruktura Šabac“, sa radnim timom sačinjenim od urbanista i saobraćajnih inženjera.
Predsednik Skuštine grada Šapca Nemanja Pajić, istakao je da je cilj Plana da na sveobuhvatan način sagleda potrebe stanovnika grada u smislu kretanja svim vidovima saobraćaja, da izvrši analizu postojeće ulične matrice i da predloži akcione planove i projekte koji će unarediti mobilnost građana.
- Nama će ovakav dokument biti praktično uslov za apliciranje za mnoge fondove Evropske unije, tako da imamo višestruku korist, a to je da olakšamo saobraćaj svim našim sugrađanima. Drago mi je što se projekat koji je regionalnog tipa sprovodi na teritoriji Srbije i što mi u njemu učestvujemo. Ovaj plan bi trebalo da olakša građanima učešće u saobraćaju, ali i da im pruži odgovor na to kako treba da izgleda mobilnost ili kretanje naših sugrađana u narednom periodu, rekao je Nemanja Pajić.
K.J.Đ

Najnoviji broj

19. septembar 2019.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa