Berza

  • aero 896 ▲ 3,11%
  • dinnpb 3.622 ▼ -0,77%
  • enhl 645 ⚫ 0,00%
  • fito 2.800 ⚫ 0,00%
  • kmbnpb 1.298 ▲ 0,23%
  • mtlc 2.000 ▲ 0,05%
  • niis 683 ▲ 0,44%
  • slmh 4.500 ⚫ 0,00%
  • utsi 1.300 ▼ -13,33%
(25. april 2019.)
ODRŽANA 13. SKUPŠTINA NALED-A

Važnost javno – privatnog dijaloga

Važnost javno – privatnog dijaloga
Na 13. godišnjoj Skupštini Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED), održanoj u Beogradu u hotelu Hyatt Regency, opštinu Bogatić na skupu predstavljao je predsednik opštine Nenad Beserovac. O važnosti javno-privatnog dijaloga i značaju regionalne saradnje na izgradnji boljeg privrednog ambijenta, govorili su potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, ambasador SAD Kajl Skot, šef kancelarije Svetske banke Stiven Ndegva i šef Delegacije EU Sem Fabrici.
-Reforma uvođenja elektronskih građevinskih dozvola iz korena je promenila način funkcionisanja državne i lokalne administracije i lansirala je primenu e-servisa u cilju smanjenja birokratije. “Formiranjem Zajedničke grupe za unapređenje pozicije Srbije na Doing business listi, pokazali smo da je uključivanje privrede i civilnog sektora u definisanje zakonskih rešenja neophodno da bi reforma zaživela i bila uspešna,” istakla je ovom prilikom potpredsednica Mihajlović.
Govoreći o rezultatatima reformi, Ružić je rekao da je tokom prošle godine izvršeno preko 10.000 nadzora nad subjektima za koje se sumnjalo da su neregistrovani i među kojima je otkriveno 3.000 takvih. Ministar Ružić je naglasio i promenu odnosa inspektora prema privrednicima, i dodao da on više nisu bauk za privredu, već njen savetodavac. Takođe, istakao je i da je važna uloga NALED-a u stvaranju konstruktivnog i održivog dijaloga između države i inspektora sa privrednicima, koji je ključan za uspešne rezultate reforme inspekcija.
U svečanom delu Skupštine, ključnim partnerima u realizaciji reformi uručeno je priznanje NALED Strela za doprinos ekonomskom razvoju Srbije. Ovogodišnji dobitnici priznanja su Nj.E. Arne Bojrnstad, ambasador Kraljevine Norveške za podršku unapređenju vladavine prava, efikasnosti inspekcijskog nadzora i ekonomskom osnaživanju žena u ruralnim krajevima, Li Sung Gi, generalni direktor Korejske agencije za trgovinu i promociju izvoza KOTRA, za doprinos razvoju e-uprave i pametnih gradova u Srbiji i Lora Pavlović, direktorka Kancelarije za demokratski i ekonomski razvoj USAID-a, za podršku jačanju kulture javno-privatnog dijaloga i osnaživanje civilnog sektora u našoj zemlji.

K.J.Đ

Najnoviji broj

18. jul 2019.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa