25. april 2019.25. apr 2019.
Promocija romana „Lajkovčanka“, autora Velje Žunića

Ljubav kao motiv

U prostorijama Narodne biblioteke „Janko Veselinović“ u Bogatiću, održana je promocija romana „Lajkovčanka“, autora Velje Žunića. Direktorka ustanove, Katarina Lazarević je prilikom otvaranja promocije navela da je u proteklom periodu na njihovu adresu stiglo nekoliko preporuka od najcenjenijih autorovih kolega, pa je ova promocija opravdano zauzela svoje mesto među događajima u biblioteci.
Žunić, po zanimanju inženjer, ispričao je prisutnima kako je njegova poslednja knjiga uspela da osvoji ljubitelje pisane reči kako na lokalnom nivou, tako i u regionu, a publici je predstavio i svoja preostala dva romana.
-Iskren da budem, ni ja nisam imao pojma dok nisam počeo da pišem i priznajem da je književnost stvarno rudarski posao, za šta treba imati dobru potporu i dobre predispozicije. Prvo sam se oprobao u pisanju poezije, za svoju dušu, tako sam osvojio i svoju suprugu, ali o romanu nisam mnogo razmišljao, rekao je Žunić.
Pre sedam godina nastala je „Šampitica“, koja je sticajem nekih srećnih okolnosti, nelektorisana, došla do našeg poznatog Lajkovčanina Radovana Belog Markovića.
- Moj prvenac je dve sezone bio najčitanija knjiga u lajkovačkoj i okolnim bibliotekama. Posle je sve krenulo, 2014. godine napisao sam drugi roman, „Boja tvoga imena“, koji je ponovio uspeh, ali ih je ipak „Lajovčanka“ sve prevazišla. Bila je kandidat za NIN-ovu nagradu, prvo izdanje je rasprodato za nešto više od dva meseca, a prošle godine bila je najčitanija knjiga u Republici Srpskoj, što je za mene bilo fascinantno, rekao je Velja Žunić.
“Lajkovčanka” se može kvalifikovati kao porodični, socijalni, ali i ljubavni roman, koji kroz dva vremenska toka pripovedanja prati jednu porodicu, svedoči o istorijskim zbivanjima u Srbiji u rasponu od oko pola veka, uz ljubav kao centralni motiv iz koga niču i u koji se ulivaju sve ostale kvalifikacije romana.
Promociju u Bogatiću, uz Žunićeve lokalpatriotske anegdote, upotpunile su evergrin muzičke numere, koje je izveo Enes Ljajić na gitari.

K.J.Đ

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa