25. april 2019.25. apr 2019.
Radost sporta i druženja
MALA OLIMPIJADA I MALE OLIMPIJSKE IGRE

Radost sporta i druženja

„Dvodnevni sajam radosti i sporta“. Primarni druženje i zdravo odrastanje. Predstavilo se 13 vrtića i 14 osnovnih škola. Učesnike pozdravili Veselin Vuković i Nemanja Pajić
Mališani iz vrtića šabačke Predškoslke ustanove „Naše dete“ otvorili su dvodnevni „sajam dečje radosti i sporta“, a dan kasnije, na parketu hale „Zorka“ svoje sportsko umeće pokazali su i učenici mlađih razreda šabačkih osnovnih škola. Takmičilo se, radovalo i družilo, tokom dva dana nekoliko stotina budućih šampiona, predstavljajući 13 vrtića, odnosno 14 škola. Uvek je u sportu važan rezultat, no do perioda kada je samo on merilo, najmlađi imaju još dovoljno vremena koje treba da posvete suštini druženja i igre, onome što čini njihovo biće.
Tradicionalna manifestacija Mala olimpijada pod nazivom „Zajedno do medalje“, dovela je mališane – reprezentativce vrtića Predškolske ustanove „Naše dete“. Uživali su sportisti, uživala, čini se jednako i publika, a teško je rečima opisati audio doživljaj graje svih prisutnih u čuvenoj dvorani, svedoku najvećih radosti od izgradnje do danas.
-U današnje vreme je veoma važno da se deca od najranijeg uzrasta bave sportom. Na taj način porašće u zdrave, pametne i lepe ljude. Ova manifestacija je veoma značajna, jer pokazuje da se mi trudimo da svakodnevno radimo sa decom i učimo ih kako da budu aktivna. Mala olimpijada je samo deo našeg programa – rekao je vaspitač Zoran Petrović.
Kako ističu iz Predškolske ustanove, cilj ovakvih aktivnosti je da se kod dece razvije svest o zdravom načinu života i važnosti fizičke aktivnosti. Ekipe iz 13 vrtića i oko 130 mališana takmičilo se u disciplinama: trka na 70 metara, trčanje sa preprekama, poligon i nadvlačenje konopca. Timove je činilo pet devojčica i pet dečaka.
-Pored fizičke aktivnosti cilj je i da se deca druže sa svojim vršnjacima. Na kraju svakog takmičenja sportisti očekuju medalje. Naša ustanova podstiče i motiviše decu, tako da su učesnici pobednici i dobijaju nagrade. Trijumfovao je svako ko zasluži onu najznačajniju medalju, onu koja ne nosi vidljiv sjaj, ali ukrašava svakog, to je poštovanje i saigrača i protivnika, kao i način na koji se nose sa pobedama i porazima. Pored svakodnevnih aktivnosti, uskoro nas očekuje „Mala mala matura“ i „Pozorišne igrarije“ – istakla je Sandra Mićić, direktorka PU „Naše dete“.
Školskim danima i takmičenjima vratio se i naš proslavljeni rukometaš Veselin Vuković, predsednik Sportskog saveza Šapca.
-Pored svih sportskih uspeha iz kategorije najvećih, najlepše uspomene čuvam na školske dane i sportske borbe u tom periodu. Srce mi je puno kada, iz godine u godinu, vidim sve više dece na ovakvim manifestacijama, a onda se podsetim da mnoge od vas vidim i na treninzima sportskih klubova. Izabrali ste sport i čestitam vam na tome. Sport je život, on nas uči i pobedama i porazima, ali i načinima kako da se nosimo u tim situacijama. Kada pobedite nemojte potceniti protivnika, a kada izgubite nemojte biti tužni, već trenirajte više i bolje kako biste pobedili naredni put. Radujte se, družite i uživajte u detinjstvu – istakao je nekadašnji šampion Evrope, sveta i pobednik Olimpijskih igara Veselin Vuković.
Svaki dan proveden uz sport, svaki delić vremena koji posvetimo zdravlju i fizičkoj aktivnosti je ulog u razvoj zdrave ličnosti, naglasio je predsednik Skupštine grada Nemanja Pajić.
-Kada izaberete sport vi ste već pobedili, jer ste izabrali put zdravog i srećnog odrastanja. Školski sport je baza, najčvršći temelj vrhunskog sporta, no nije obaveza da svako postane vrhunski sportista, već da stasava kroz druženja, nova prijateljstva, fizičku aktivnost, a to sve pruža sport. Moram da čestitam svima koji toliko dugo održavaju program „Rasti zdravo – sport u škole“, zahvaljujući kojem imamo ovakvu sliku, najlepšu, koju šaljemo iz našeg grada. Prava kuća za sport i jeste škola, te se nadam da će svake godine sve više škola nastupati i još više đaka se radovati što nose majice sa imenima svojih škola – ističe Nemanja Pajić.
Tehnički organizator oba takmičenja je Sportski savez Šapca, a pokrovitelj Grad Šabac.

M. Ž /D. B.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa