16. maj 2019.16. maj 2019.
Lekovitost umetnosti
ODRŽANA HUMANITARNA AKCIJA U CILjU
PRIKULjANjA SREDSTAVA ZA POMOĆ OŠ „SVETI SAVA“

Lekovitost umetnosti

„Umetnost generalno utiče lekovito na sve, a na decu sa smetnjama u razvoju posebno. Njima kreativnost i kroz muziku i kroz likovno stvaralaštvo dosta pomaže, što je i dokazano“
Humanitarna akcija pod nazivom „Umetnost - Humanost“, održana je protekle sedmice u Kulturnom centru povodom skupljanja novanih sredstava za potreban materijal OŠ „Sveti Sava“. Organizatori su bili Mirjana Jekić, profesor klavira u Muzičkoj školi „Mihailo Vukdragović“, Branka Kostadinović, profesor slikarstva u Školi primenjenih umetnosti i direktorka OŠ „Sveti Sava“ Katarina Tomić.
U okviru manifestacije, održana je tribina posvećena uticaju umetnosti na decu sa smetnjama u razvoju, na kojoj su govorile Nevena Jović, psiholog zaposlen u Muzičkoj školi i Tanja Mijatović, defektolog u OŠ „Sveti Sava“. U isto vreme realizovana je i radionica sa decom iz OŠ „Sveti Sava“, koju su pripremila deca iz Škole primenjenih umetnosti, a nakon toga bila je prodajna izložba radova učenika prve godine Škole primenjenih umetnosti. Događaj je upotpunio koncert učenika Muzičke škole, kao i dečiji hor profesorke Sonje Grujić.
Zamenik gradonačelnika Dušan Kostadinović istakao je prilikom otvaranja izložbe da duboko veruje da je svrha politike stvaranje boljeg društva.
-Smatram da motiv mladim ljudima treba da bude stvaranje boljeg društva, te gledajući učenike Muzičke škole i Škole primenjenih umetnosti, koji su se udružili kako bi učinili dobro delo za drugare iz OŠ „Sveti Sava“, odgovorno tvrdim da grad Šabac može da bude jako ponosan na svoju omladinu. Njih je udružio humani gest, kojim žele da skrenu pažnju na važne teme. Oni nas podsećaju da niko u našem društvu ne sme ostati po strani, da svi imaju jednaka prava i da svi zaslužuju jednake prilike – istakao je Kostadinović i dodao da sa ovog događaja potiče poruka drugarstva i prijateljstva, koja sve nas treba da opomene da postoje ljudi u našem okruženju kojima mali znak pažnje može mnogo značiti.
Branka Kostadinović istakla je da su kroz radionice koje su sproveli u delo deca izrazila svoju kreativnu stranu.
-Jako su maštovita, slobodna i iskrena u svom radu. Zato i jesu učenici Škole primenjenih umetnosti bili tu da im pomognu da se verbalno i kreativno izraze. Umetnost generalno utiče lekovito na sve, a na decu sa smetnjama u razvoju posebno. Njima kreativnost i kroz muziku i kroz likovno stvaralaštvo dosta pomaže, što je i dokazano, rekla je Branka Kostadinović.
Da je organizovanje tribine na temu „Kako umetnost utiče na razvoj dece sa smetnjama u razvoju“ veoma bitno, posebno za roditelje dece sa smetnjama u razvoju, istakla je Katarina Tomić, direktorka OŠ „Sveti Sava“.
-Nadam se da je tribina bila značajna i da je bar malo uticala na buđenje svesti kod odraslih ljudi, roditelja koji možda nisu dovoljno široko usmereni, na sve mogućnosti koje bavljenje veštinama pruža deci. Nadam se da će roditelji dece sa smetnjama u razvoju posle ovoga biti usmereni na druge prioritete i mogućnosti koje bi njihovoj deci mogle da doprinesu, a o kojima nisu razmišljali. Takođe, to važi i za ostalo građanstvo. Bio bi red da se svi uključe u funkcionisanje porodica koje imaju decu sa smetnjama u razvoju – navela je Katarina Tomić.
Na humanitarnoj akciji prikupljeno je oko 10.000 dinara, a Mirjana Jekić, izjavila je da su sredstva pripala isključivo OŠ „Sveti Sava“ kojoj je finansijska pomoć uvek potrebna.
K.J.Đ.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa