30. maj 2019.30. maj 2019.
PREDSTAVNICI ŠAPCA NA KRFU

Obnavljanje starih i uspostavljanje novih veza

Na poziv gradonačelnika Krfa Kostasa Nikolozusa predstavnici grada Šapca prisustvovali su centralnoj proslavi 155 godina ujedinjenja Jonskih ostrva sa maticom Grčkom.
Pored svečane sednice u Skupštini grada Krfa, predstavnici Šapca obišli su i Srpsku kuću i ostrvo Vido gde su se poklonili senima naših predaka čiji je duh i prisustvo u vreme Velikog rata i dalje vidno u ovom delu Grčke i posle 100 godina. Uz prisustvo na svečanom defileu, zajedničkoj radnoj večeri i proslavi u Krfskoj tvrđavi naša delegacija imala je i niz odvojenih sastanaka sa gradonačelnikom Krfa, predstavnicima našeg naroda i crkve na ovom ostrvu, kao i predstavnicima Privredne komore Krfa.
-Na Krfu, ostrvu koje svaki Srbin treba da poseti, da bi se setili koja je cena slobode, podsetili duga prema precima i obaveze prema potomcima, obnovili smo i staro pobratimstvo između Prnjavora i Ageos Mateosa, upoznali se sa načinom funkcionisanja kampa za našu decu i razgovarali o saradnji sa predstavnicima Privredne komore Krfa. O slobodi i njenoj neophodnost i za život i postojanje pričali smo sa gradonačelnikom Krfa i velikim prijateljem Srba gospodinom Kostasom Nikolozusom, rekao je za naš list šef delegacije Grada Šapca, član gradskog veća Božidar Katić.
Prvi koraci ka uspostavljanju bliže saradnje biće posete našeg folklora iz Mačvanskog Prnjavora Krfu krajem leta i dolazak njihovih vršnjaka iz Ageos Mateosa u Šabac u novembru.
Pored člana gradskog veća Božidara Katića u našoj delegaciji bili su i odbornik u Skupštini grada Milutin Jekić, predsednik MZ Mačvanski Prnjavor Živorad Vasić i Milenko Srdanović iz ovog mesta.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa