6. jun 2019.6. jun 2019.
Trka za život
MARATONAC ALEKSANDAR KIKANOVIĆ STIGAO NA HILANDAR

Trka za život

U Trci za život Nikole Stakića, maratonac Aleksandar Kikanović istrčao je 918 kilometara za 23 dana. Protrčao je kroz tri zemlje, promenio četiri godišnja doba, pregurao žuljeve i opasnosti na putu i stigao na Hilandar
Kada je saznao za bolesnog dečaka iz Mačvanskog Prnjavora kome je potrebna pomoć, Aleksandar Kikanović, odlučio je da animira javnost humanitarnim maratonom od Loznice do Atosa. Krenuo je 12. maja, ispred hrama Vaznesenja Gospodnjeg u Loznici, pretrčao skoro hiljadu kilometara (918) za 23 dana i 4. juna stigao na Hilandar.

- Presrećan sam što sam uspeo u svojoj misiji. Uspeli smo da prikupimo novac koji je neophodan za pomoć malom Nikoli. Neke stvari nemaju cenu, kaže Kikan, kako ga zovu njegovi Lozničani.

Pre nego što se odvažio za Trku života, tri meseca je bio pod budnim okom trenera Aleksandra Lekića. Imao je šest treninga nedeljno, tri anaerobna visokog intenziteta i tri aerobna po specijalnom atletičarskom programu za dugoprugaše.

- Ovo nije zajednička, nego Kikanova ideja. On oplemenjuje ljude. Podstakao me je da razmišljam o životu na drugačiji način i utešio, jer nismo sami dok pomažemo jedni drugima, bespomoćnima, naročito deci. Ne smemo da mislimo samo o sebi, ne možemo jedni bez drugih. Kako bi moglo meni da bude dobro, ako je drugima oko mene loše? Zahvaljujem mu što sam deo ovog projekta i što me čini boljim čovekom, kaže Lekić.
Za lečenje trogodišnjeg Nikole matičnim ćelijama u Poljskoj, potrebno je 51.000 hiljada evra. Bilo je pitanja i sumnji u uspeh Kikanove misije sve do 1. juna, kada je anonimna osoba uplatila iznos od 41.500 evra.
- Ko god da je uplatio, hvala mu do neba. Zahvaljujemo svima koji su pomogli Nikoli. Sad čekamo odlazak u Poljsku. Krajem juna bi trebalo da ide na magnetnu rezonancu i da se podrvgne testu da li može izdržati let avionom. Ako ne može, moramo naći drugo rešenje. U Poljskoj će imati operaciju svakih mesec dana. Potrebno je deset tretmana, kaže Darko Stakić, Nikolin otac.
Za deset meseci života u Poljskoj potreban je novac – za put, smeštaj, boravak, medicinsko osoblje oko 20.000 evra.
S obzirom na to da je mnogo energije pokrenuto u ovoj priči, verujemo da, osim Kikana, anonimnog uplatioca i svih koji su pomogli, ima dobrih ljudi koji će se pridružiti malom borcu da istrči svoju trku.
Uplata na dinarski račun Komercijalne banke: 205-9011007541834-80.
Devizni račun: Ime Nikola Stakić
IBAN/Account Number: RS35205903102600176024
SWIFT – BIC: KOBBRSBG
M.F.

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa