6. jun 2019.6. jun 2019.
Krivina u ogledalu

Lučane nema ko da obiđe

Mi u Šapcu smo posebno osetljivi po pitanju poplava. Sećamo se svi proleća 2014. godine kada je panično i haotično objavljena pretnja Šapcu, sa sednice Vlade Srbije, da nam preti potop i poziv da svi krenu u odbranu od poplava.
Kakva je panika vladala tog dana, najbolje govori podatak da su tokom jedne, te prve noći odbrane, promenjena tri komandanta kompletne akcije. Znamo svi kako je prošlo. Petu godinu zaredom, Šabac je bez opasnosti. Mnogi drugi gradovi, međutim nisu.
Najsmešnije i najjadnije, ovih dana, izgleda priča o Lučanima. Sećate se ovog šumadijskog mesta gde su se obarale ruke na lokalnim izborima prošle godine. Pre samo šest meseci, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je slavodobitno saopštio u Lučanima da je vlast uradila ogroman posao i da više nikakve vremenske nepogode ne mogu da ugroze ovu varoš, čak i da se dese najgore poplave zabeležene u istoriji, one iz 1965. godine. Ubeđen sam da ministra Nedimovića boli uvo za Lučane i da će argumentovano demantovati da je rekao da su Lučani bezbedni. Na žalost, Lučane su ponovo pogodile poplave i to baš jake.
U ovu varošicu se proteklih dana nisu slili oni beztablični džipovi sa zatamnjenim staklima koji su ordinirali Lučanima tokom prošlogodišnje izborne kampanje. Služili su kao dodatno sredstvo ubeđivanja birača, čisto nako reda radi. Tada su se u Lučanima okupili svi naprednjački komandanti za specijalne zadatke - Malović i Zelja. Nema ministra koji nije pohitao u Lučane da ubedi birače da je samo Srpska napredna stranka spas za Lučane i da te iste Lučane niko ne voli koliko ih voli Prvorođeni. I on je došao. Došle su i neke estradne zvezde da vašar bude potpun.
Ovih dana, u Lučane ne dolazi niko od njih. Nema Pinkovih reportažnih kola, nema Goce Uzelac da Prvorođenog pita o delovanju opozicije iz poplavama zahvaćenih Lučana. Malović i Zelja sigurno imaju pametniji posao nego da pomognu sanaciji. To, znate, ne donosi glasove, a i izbori su u Lučanima tek za tri godine. Premijerka Srbije ne može da se prošeta do Lučana, jer i ona ima pametnija posla. Eno je na RTS udara po nejakoj opoziciji koja je, verovatno i kriva za poplave u Lučanima, ali ne samu u ovoj opštini, nego i u Kraljevu, Čačku...
Ni ministri nisu nešto mnogo voljni da se dovezu do Lučana, da se nađu tamo ljudima. Prvorođeni će doći kada sve legne na rudu, izuzev ako se nije uputio u proteklih 24 sata koliko je prošlo od pisanja ovog teksta. Moram iskreno da vam kažem da sam bio ubeđen da će Prvorođeni, ipak, da brzinom munje dođe u Lučane i da izvede neku akciju spašavanja poput svojevremeno u Feketiću. Estradne zvezde nemaju šta da traže, jer sada nije vreme za tezge, biće za tri godine.
To vam je slika i prilika današnje vlasti u Srbiji. Bilo bi zanimljivo da se bilo ko od njih pojavi u bilo kojem poplavljenom mestu u Srbiji i da ih neko od seljaka ko je nadrljao od nabujale vode priupita kada će se realizovati izgradnja jarbola i gondole u Beogradu, kada počinje izgradnja nacionalnih stadiona u Srbiji. U našoj zemlji nema važnijih projekata od jarbola, gondola i stadiona. To što posle svake iole jače kiše, trećina uže Srbije bude potopljena, to su krivi sami seljaci koji neće da ustupe zemlju za odbranu od poplava, kako to reče jedan od državnika.
Ne znam da li ste imali priliku da vidite kako mudri naprednjaci brane most u Novom Pazaru od napada nenormalnog broja plastičnih flaša koje je bujica dovela do njega. Neki pametnjaković, da bi spasio most, doveo je bager i sa jedne strane mosta gradio taj otpad i iste te flaše je samo prebacio u tu istu reku, samo sa druge strane mosta. Taman posla da su doterali neki kamion u koji bi ubacili taj otpad, a zatim ga prevezli na deponiju. Bog te pita gde je sada taj otpad završio.
Ne sumnjam, apsolutno, da su za ovu situaciju krivi Đilas, Obradović i Jeremić, ko drugi? Srbija nikada nije bila zemlja odgovornosti. Tom Nedimoviću na pamet ne pada da podnese ostavku zbog toga što ga je današnjica demantovala, zbog toga što je otvoreno lagao zarad slikanja i pojavljivanja na tv ekranima. Uvek je slika bitnija od stvarnosti. Slika dobija izbore, a stvarnost samo smeta i remeti osećaj savršenosti i nezamenljivosti.

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa