6. jun 2019.6. jun 2019.
Heroji našeg vremena
U KULTURNOM CENTRU ODRŽANA TRIBINA “NEMA NAZAD, IZA JE SRBIJA”

Heroji našeg vremena


Prošlog petka Udruženje građana “Cerski marš” organizovalo je tribinu “Nema nazad, iza je Srbija” posvećenu 20. godišnjici bitke za Paštrik. Na tribini su govorili general Božidar Delić, ratni komandant 549. motorizovane brigade, prvi saradnik ratnog komandanta i komandant isturenog komandnog mesta na Paštriku general Stojan Konjikovac, Šapčanin kapetan Dragan Marković komandir voda minobacača, ruski dobrovoljac Albert Andijev i borac za prava Srba na Kosovu i Metohiji Ana Đorđević. Deca iz hora hrama Svete Trojice izvodila su pesme sa Kosova.
Interesovanje za tribinu bilo je izuzetno veliko, pa je sala kulturnog centra bila mala za sve koji su želeli da prisustvuju. Među njima je bio veliki broj preživelih učesnika rata na Kosovu.
-Već desetu godinu Udruženje “Cerski marš” priča o tome šta se na ovim prostorima desilo pre 100 i više godina, o slavnoj srpskoj vojsci, srpskom vojniku, o načinima i uslovima pod kojima smo stigli do najvećih i najsjajnijih trenutaka u najgorem vremenu koje je postojalo za naš narod. Pre par godina počeli smo da dajemo i drugu dimenziju priči, a to je da svi treba da shvatimo da junaci i heroji koji su branili i koji brane ovu zemlju nisu sene prošlosti. Nije junački gen sahranjen ni na Ceru, ni na Kolubari, ni na Kajmakčalanu. Taj gen koji postoji u svima nama je jedino što može spasiti ovaj narod. Postoji u svakom pripadniku ovog naroda, izjavio je Božidar Katić, predsednik Udruženja građana “Cerski marš”.
Bitka za Paštrik, poznata i kao operacija "Strela" trajala je od 26. maja do 14. juna. Vođena je između 549. motorizovane brigade Vojske Jugoslavije sa jedne strane i pripadnika terorističke OVK, NATO i vojske Albanije sa druge strane. Tokom operacije naša vojska je izgubila 26 pripadnika, i to pet u direktnim borbama dok je ostalih 20 poginulo od NATO bombi, dok je oko 125 ranjeno. Gubici sa druge strane bili su mnogo veći.
Inače, 549 motorizovana brigada vodila je borbe sa šiptarskim teroristima od sredine 1998. godine pa do kraja bombardovanja. Bitka za Paštrik bila je najteža. Tribina u Šapcu organizovana je baš na dan koji je 20 godina ranije bio najteži za ovu brigadu.
-Tog 31. maja ranom zorom je neprijatelj upotrebio sve snage koje je imao, uz jaku artiljerijsku podršku. Od ujutru pa negde do 13 sati neprestano smo bili napadani sa dve strane artiljerijom, minobacačima... Bilo je teško dostaviti municiju, izvući ranjene i poginule. Oko 13 sati uspeli smo da ih “poklopimo”. Narednih 10-ak dana kamionima su izvlačili poginule, neveo je general Stojan Konjikovac.
Komandir voda minobacača kapetan Dragan Marković jedan je od Šapčana koji su učestvovali u borbi za Paštrik.
-Naš osnovni zadatak je bio minobacačka podrška prvoj liniji borbe. Sam sebi sam postavio drugi zadatak – da sačuvam svoje ljudstvo. Prvi zadatak smo ispunili u potpunosti, a takođe i drugi. Moja kompletna jedinica nije imala nijednog poginulog ni ranjenog vojnika, istakao je Marković.
Brigada je u svom sastavu imala i oko 2.000 dobrovoljaca. Najviše ih je bilo iz Srbije, Republike Srpske, a zatim iz Rusije, Ukrajine, Bugarske i Grčke. Na tribini je govorio i Albert Andijev, koji je ratujući za srpsku svetinju izgubio oko. Kaže da ne voli da ga nazivaju dobrovoljcem, sebe smatra borcem 549. motorizovane brigade.
-Bio sam privilegovan da tokom rata protiv neprijatelja, koji je smatrao da je nadmoćniji od nas, budem uz vas, a ne negde ušuškan sa strane i da nemo posmatram šta se u svetu radi sa pravdom i sa narodom koji se uvek branio od agresora, rekao je Andijev.
Okupljenima se obratila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na Kosovu i Metohiji. Predstavljajući se za sebe je rekla da je Srpkinja iz obične radničke porodice koja 1999. godine nije imala snage da drži pušku, ali je odlučila da se bori za Srbiju na način na koji može.
-Svi smo mi potomci Lazara i Obilića. Zapadna propaganda nam šalje poruke da "samo" treba da se odreknemo KiM i da će onda sve biti dobro u Srbiji. Svi znamo da to nije tačno. Srbija bi tako izgubila svoj koren i svoj DNK i to im neće uspeti. Srbin je jednako vojnik i biti srpski vojnik je najveća čast koju Srbin može da doživi. Srbi su narod koji nikada nikog nije napao. Kroz svoju istoriju uvek smo se branili. Daj Bože večnog mira, ali mi Srbi moramo uvek da budemo spremni da se branimo. Zato apelujem na mlade, ako se vrati redovno služenje vojnog roka - srcem se prijavite. Albanski terorizam ne jenjava. Kakva god stoglava aždaja bude ispred nas neka nam vodilja uvek budu reči generala Božidara Delića "Nema nazad, iza je Srbija", izjavila je Ana Đorđević.
General Božidar Delić istakao je da je u njegovoj jedinici bilo Šapčana i izrazio zadovoljstvo što su neki od njih prisutni.
Govornici su često prekidani aplauzima, a mnogi u publici nisu mogli da zaustave suze tokom emotivnih izlaganja. Više detalja sa tribine iznećemo u narednim brojevima “Glasa Podrinja”

M.M.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa