4. jul 2019.4. jul 2019.
Ozbiljna borba protiv glodara
ZAVRŠEN PRVI KRUG SISTEMSKE DERATIZACIJE

Ozbiljna borba protiv glodara

Grad Šabac je izdvojio 16 miliona dinara za ovogodišnju sistemsku deratizaciju. Cilj deratizacije je smanjenje populacije štetnih glodara i sprečavanje širenja zaraznih bolesti koje oni prenose.
Prvi krug deratizacije, koji je počeo u maju, završen je prošle sedmice. Drugi krug će početi od septembra. Potpuno je besplatna i sprovodi se na celoj teritoriji koju Šabac pokriva.
-Do sada sam se sa pacovima i miševima borio sam i kupovao sam preparate za deratizaciju. To je iziskivalo dodatni trošak na ionako skupu proizvodnju. Od velikog je značaja što je Grad omogućio da se deratizacija uradi na kompletnom području. Poznato je da su glodari veliki prenosioci zaraznih bolesti, kako na ljude tako i na domaće životinje, rekao je Dragan Đurić iz Mišara, uzgajivač svinja.
Sistemska deratizacija se izvodi po odredbama Zakona o veterini i Zakona o zaštititi stanovništva od zaraznih bolesti. Sveobuhvatna je i pokriva čitavu teritoriju koja je u nadležnosti Grada, a tako će biti ponovljena i na jesen. Za deratizaciju se koristi rodenticid u obliku peleta i parafinskog bloka.
-Pokriće se gradsko, prigradska i seoska područja. Oba kruga sistemske deratizacije obuhvatiće stambene zgrade, odnosno njihove podrume, a ukupno oko 880 ulaza. Takođe, više od 20.000 domaćinstava na teritoriji grada i oko 21.000 domaćinstava na seoskom području. Deratizacija se vrši na farmama, na 112 divljih deponija po seoskim mesnim zajednicama, kao i po gradskim, na Dudari, priobaljima i kanalima. Gradskim domaćinstvima je podeljeno oko kilogram preparata u obliku peleta, a u seoskim kilo gram i po. Prilikom deratizacije na farmama, deponijama i kanalima koristi se rodenticid u obliku parafinskog bloka koji je otporan na vlagu. Rodenticidi sadrže emetik kako ne bi došlo do trovanja ljudi i drugih životinja, objasnila je Maja Đurđić, savetnik za zaštitu životne sredine.
Grad Šabac deratizaciju sprovodi sa firmom „Ekosan“ iz Beograda, specijalizovanom za ove usluge.
-Ovo je veoma značajna akcija, jer su štetni glodari nosioci različitih bolesti, a i prave ogromnu štetu kako u seoskim domaćinstvima, tako i u gradskoj sredini. Preparat rodenticid je proveren od strane svih institucija, kvalitetan je i delotvoran. Na osnovu svoje aktivne materije ne može da otruje bilo koju domaću životinju. Ciljano ubija miša ili pacova na osnovu konzumirane količine. Ipak, ne bi smelo da se dozvoli da mu svinja priđe, jer one jedu sve i pojele bi celu količinu. Preparat je na bazi mekinja i pas i mačka ga neće pojesti, a i ukoliko pojedu otrovanog miša ili pacova neće im štetiti, rekao je Slobodan Popović rukovodilac za poslove deratizacije firme „Ekosan“ i upozorio građane da ne kupuju preparate za deratizaciju ukoliko im to neko ponudi, jer je deratizacija koju grad sporovodi poptuno besplatna.

M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa