4. jul 2019.4. jul 2019.
Šabac među LIDERIMA u zaštiti životne sredine
AMBASADOR EU U SRBIJI SEM FABRICI POSETIO ŠABAC

Šabac među LIDERIMA u zaštiti životne sredine

Sem Fabrici je rekao da mu je uvek zadovoljstvo da dođe u Šabac, jer grad realizuje brojne projekte koji se odnose na zaštitu životne sredine. Gradonačelnik Nebojša Zelenović se zahvalio delegaciji Evropske unije na ovoj zaista preko potrebnoj i jednoj od najvažnijih pomoći. Podsetio je da je Evropska unija najveći partner ne samo u Šapcu nego i u Srbiji
Ambasador Evropske unije u Srbiji, Sem Fabrici, u sredu je posetio Šabac. Poseta je organizovana u okviru “Zelenih dana” u Šapcu, koji su deo kampanje za zaštitu životne sredine “Pogledaj oko sebe”, a koju u Srbiji sprovode Ministarstvo za evropske integracije i Delegacija EU u Srbiji sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine.
Fabrici je obišao postrojenja izgrađena uz podršku EU i predstavljeni su mu uspešni projekti u oblasti zaštite životne sredine. Ugostili su ga gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović i zamenik gradonačelnika Nemanja Pajić sa svojim saradnicima.
Posetu je započeo u Drenovcu, na lokaciji na kojoj se sprovodi projekat izgradnje sistema zaštite od poplava “Mačva – Sava – Drina”. Izrazio je zadovoljstvo što je na tom mestu razgovarao sa gradonačelnikom Nebojšom Zelenovićem i ljudima koji rade na, kako je istakao, važnom poslu prevencije od poplava.
-Srbiju su 2014. godine pogodile užasne poplave. Posledica toga su bili izgubljeni životi i ogromne materijalne štete. EU je odmah pritekla u pomoć, ekspertizom i materijalno, tako da su odmah usledili radovi na rekonstrukciji, ali i na prevenciji. Ti radovi su realizovani po celoj Srbiji i u njih je uloženo ukupno više od 170 miliona evra. Takođe smo imali jednu specijalnu meru koja je posebno bila osmišljena za regionalni projekat između Srbije i Bosne i Hercegovine, a čiji je cilj bio da se ojača obaloutvrda reke Save, istakao je Fabrici u Drenovcu.
Ambasador je čestitao gradonačelniku Zelenoviću, kao i svima u lokalnim organima koji su izuzetno aktivni na realizaciji ovog projekta, a za koji je EU, samo u delu koji se tiče grada Šapca, izdvojila 10 miliona evra. Naveo je da je ovo pokazatelj kako je regionalna saradnja moguća i kako je moguće biti uspešan na radovima na prevenciji.
-Mom timu i meni je bilo izuzetno važno da dođemo ovde i vidimo kako napreduju radovi na ovom projektu. To je deo jedne šire kampanje koja se odnosi na zaštitu životne sredine. Projekat “Pogledaj oko sebe” smo pokrenuli prošlog meseca širom Srbije kako bismo podigli svest građana o neophodnosti zaštite životne sredine, o značaju brige o kvalitetu vode, vazduha, tla, o značaju recikliranja. Ovu kampanju realizujemo sa lokalnim i republičkim organima kako bismo pokazali ljudima koliko je važno ulagati dodatne napore u zaštitu životne sredine, ali ulagati i novac i volju, naveo je Fabrici i zahvalio gradonačelniku Zelenoviću zbog velikog razumevanja važnosti ove teme. Rekao je da mu je uvek zadovoljstvo da dođe u Šabac, jer grad realizuje brojne projekte koji se odnose na zaštitu životne sredine.
Gradonačelnik Nebojša Zelenović se zahvalio delegaciji Evropske unije na ovoj zaista preko potrebnoj i jednoj od najvažnijih pomoći. Podsetio je da je Evropska unija najveći partner ne samo u Šapcu nego i u Srbiji.
-Kada govorimo o Šapcu, ovde imamo više od 30 miliona evra investicija EU u poslednjih 10 godina. Šabac ima rešen problem uklanjanja otpada, deponovanja otpada, ima rešen problem prečišćavanja otpadnih voda i sad imamo i punu zaštitu od poplava. Zamislite sve gradove u Srbiji da imaju rešene sve ove probleme. I sve to zahvaljujući Evropskoj uniji i naravno sposobnosti lokalne samouprave da se ponaša normalno. Za nas su ovo najvažniji poslovi i jako je važno da naučimo da upravljamo onim što smo dobili. Posle 2014. godine Grad Šabac nije gledao u nebo. Nakon što smo se suočili sa najvećim problemom prešli smo na akciju čišćenja 19 najkritičnijih tačaka. Očistili smo 100 kilometara kanala. U njima smo zatekli uglavnom smeće a onda smo odučili da pokupimo smeće sa cele teritorije grada. Na to smo potrošili još milion evra i sada smo pooštrili kazne za bacanje smeća na zakonski maksimum. Uveli smo instituciju gradskog kanaldžije koji kontroliše da li su kanali čisti i sada nemamo problem kada padnu kiše. Zajedno smo sa prijateljima iz Hrvatske preko projekta prekogranične saradnje opremili javne službe i Štab za vanredne situacije. U roku od jednog sata ja kao šef Štaba za vanredne situacije mogu da dobijem informaciju sa bilo koje tačke u gradu i pravovremeno reagujem. Dakle moguće je da se u Srbiji odgovori na pravi način na ono što godinama nismo mogli, ali to ne može da se desi bez pomoći Evropske unije, istakao je gradonačelnik Zelenović.
Nakon Drenovca ambasador Fabrici sa saradnicima je posetio Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda i Transfer stanicu Regionalne deponije Srem – Mačva. Prethodni put postrojenje je već obišao kada je počelo sa radom. Izgradnju je finansirala EU uz sufinansiranje lokalnih vlasti.
-Mom timu i meni je bilo važno da vidimo kako ovo postrojenje radi nakon skoro dve godine. Nije važno samo nešto otvoriti, nego ja važno i da to radi posle nekog vremena. Rukovodstvo mi je objasnilo da sve funkcioniše u najboljem redu. Ovde se preradi oko 17.000 kubika otpadnih voda dnevno i dobije se čistiji proizvod za grad i za Industrijsku zonu. EU je finasirala i Regionalnu deponiju. Imamo završen trougao: nasip i odbranu od poplava, preradu vode i preradu čvrstog otpada. To pokazuje kolike kapacitete grad Šabac ima i on je među predvodnicima kada je u pitanju zaštita životne sredine. Kako su mi objasnili, sve što se ovde radi pogoduje i privlačenju novih investitora. Nije samo da građani imaju koristi od ovoga, nego se stvara i dodatna vrednost za Industrijsku zonu, rekao je Fabrici i dodao da zaštita životne sredine ne predstavlja luksuz nego osnovni element koji, između ostalog dovodi i do konkurentnosti privrede.
Fabrici je naveo da je sa gradonačelnikom Zelenovićem razgovarao o tome šta još treba da se uradi u Šapcu i da mu je rečeno da je to linija za mulj, kojoj bi se zaokružio proces prečišćavanja otpadnih voda.
Gradonačelnik Zelenović je istakao da investitori neće da ulažu u nesrećne i nesređene sredine.
-Ozbiljni investitori neće ulagati u gradove koji nemaju rešena ekološka pitanja, koji ne brinu o svojoj kulturi i obrazovanju. Investitori u sve većem broju dolaze u Šabac, a to je, između ostalog, zahvaljujući punom razumevanju evropskih vrednosti naše zajednice i pomoći koju dobijamo od EU. Da bismo završili sve poslove u našem gradu treba nam još 30 miliona evra, baš onoliko koliko nam duguje Vlada Republike Srbije. Imamo projekte, nemamo pare zato što u trenutku kada nam EU daje 30 miliona evra, naša Vlada nam toliko uzima, istakao je Nebojša Zelenović.
Ambasador Fabrici posetio je i Centar za stručno usavršavanje i Kamp nauke na Letnjikovcu. Tamo je sa šabačkim studentima govorio na debati “Pokreni se za životnu sredinu”. Nakon toga je u Gradskoj kući imao sastanak sa gradonačelnikom Zelenovićem.
Izazov
Sem Fabrici je istakao da je zaštita životne sredine ključna i za proces pristupanja Srbije Evropskoj uniji. Pitanje životne sredine je pod poglavljem 27.
-Za uspeh u ovom poglavlju potreban je kolektivni napor da bi se ciljevi ispunili. Izazvao sam gradonačelnika Šapca da se pridruži izazovu sakupljanja smeđa, koje smo nedavno organizovali i u Beogradu sa gradonačelnikom Beograda, kada smo na jednom delu grada sakupili đubre sa javnih površina. Očuvanje životne sredine je odgovornost svih nas, rekao je Fabrici.
-Prihvatio sam izazov. Verujem i da sam ga razumeo, a i Šapčani su razumeli koliko je važno da imaju čistu životnu sredinu, da imaju postrojenje za preradu otpadnih voda, uredno odnošenje smeća iz svakog, pa i najudaljenijeg, sela. Zajedno ćemo ući u primarnu selekciju, odnosno u odvajanje smeća tamo gde ono nastaje, u svakom domaćinstvu, istakao je gradonačelnik Zelenović.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa