4. jul 2019.4. jul 2019.
Šabac, kraljevski grad
SVETKOVINA SRPSKE KRALjEVSKE AKADEMIJE NAUČNIKA I UMETNIKA,
VIDOVDANSKA LOZA, OBELEŽENA U ŠAPCU

Šabac, kraljevski grad

Vidovdanska loza, najveća kulturna, naučna i društvena svetkovina Srpske kraljevske akademije naučnika i umetnika koja se svake godine održava u drugom gradu, obeležena je u petak u Šabačkom pozorištu. Prvi akademik i predsednik Josif Pančić, Jovan Cvijić i Stojan Novaković bili su istaknuti članovi našega kraja, a u slavnom maniru tradiciju nastavljaju savremeni akademici. Prilikom ove završne svečanosti nagrade su dodeljene istaknutim članovima, a SKANU ima više od 150 članova, među kojima 97 doktora nauka i univerzitetskih profesora. Dečiji hor izveo je poznate pesme sa Kosova i Metohije, a skup je otpočet minutom ćutanja u spomen kosovskim junacima.
-Danas je veliki hrišćanski praznik Vidovdan, Eparhija šabačka je domaćin ove manifestacije Vidovdanska loza, gde su se sastali akademici Srpske kraljevske akademije naučnika i umetnika da svoju manifestaciju baš u Šapcu ove godine obeleže. To je značajno jer ovaj skup ljudi koji su svojim životom, radom i aktivnošću zadužili sebe, a i nas da ih ispoštujemo i kažemo im hvala za sve što čine i da poželimo svima da slede put Svetog Kneza Lazara, a to je da je zemaljsko prolazno, a nebesko večno, trajno i neprolazno, što su pokazali i mnogi koji su sledili taj put, zemljom hodili a neba se držali, izjavio je protojerej Mirko Vilotić, jedan od dobitnika priznanja.
-SKANU je osnovana 1856. godine i čast mi je da sam posle Stojana Novakovića i ja Šapčanin koji je član. Dobitnik sam nagrade Lazarev mač, a pored još nagrada koje su uručene primićemo nova članstva u SKANU, rekao je akademik dr Saša Filipović, takođe i jedan od organizatora ovogodišnje manifestacije.
SKANU ima oko stotinu naučnika, sa tendencijom proširivanja članstava. Predsednik naučnog saveta SKANU, Mirko Kerkez, profesor na Medicinskom fakultetu u Beogradu i zamenik generalnog direktora Kliničkog centra Srbije izrazio je zadovoljstvo što je jedan od dobitnika priznanja.
-Jedan sam od 4 dobitnika nagrade za životno delo. Ove godine smo odabrali da proslavimo Vidovdan baš u Šapcu jer je to rodno mesto Stojana Novakovića, člana Srpske kraljevske akademije i ministra prosvete u Kraljevini Srbiji. Položili smo i venac u parku u njegovoj ulici, rekao je dr Kerkez.
Takođe, nagradu je primio i protođakon dr Ljubomir Ranković.
-Ovo je svakako velika čast. SKANU ima duboku tradiciju, Šabac je grad akademika, ovde je bilo šest episkopa akademika, ovde je rođen Stojan Novaković, školovao se Jovan Cvijić, ovde je bila prestonica kralja Dragutina, ovo je kraljevski grad. Izuzetna mi je čast da primim ovu nagradu, ali to doživljavam i kao priznanje Srpskoj pravoslavnoj crkvi i mojoj braći sveštenicima.
N. Marjanović

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa