18. jul 2019.18. jul 2019.
Letnje sveznanje
Kancelarija za Mlade grada Šapca

Letnje sveznanje

Kancelarija za mlade tokom letnjih meseci organizuje besplatne školice namenjene Šapčanima uzrasta do 18 godina. Planirani su zanimljivi i edukativni sadržaji kako bi deca i mladi kvalitetno proveli vreme i letnji raspust. Promocija i aktivno učenje uz druženje, igru, primarni je cilj radionica i predavača. Ovakav vid vanškolskih aktivnosti pozitivno utiče na učenike, jer lakše i trajnije usvajaju saznanja.
Tokom prve nedelje realizovane su: školica sporta, engleskog jezika, istorije, bontona, saobraćaja i elektronike. Zainteresovane u narednom periodu očekuje školica „Papir stvaraonica“, „Kreativni vašar“, reciklaže, inkluzivna školica „Mali div“ i brojne druge aktivnosti koje mlade Šapčane podstiču na kreativan rad, razmišljanje, razvijanje socijalnih i drugih veština.

Upoznaj svoj grad
Šabački osnovci sa profesorkom istorije Vesnom Dobrivojević istraživali su bogatu prošlost grada. Obilazak Narodnog muzeja, Međuopštinskog istorijskog arhiva, Biblioteke šabačke, Sabornog hrama Svetih apostola Petra i Pavla samo je deo realizovanih aktivnosti u okviru školice istorije "Upoznaj svoj grad". Izlet na Cer, poseta spomen kompleksu u Tekerišu, interaktivno predavanje o istoriji šabačkog kraja za vreme Prvog svetskog rata i dodela diploma označile su kraj ovogodišnje školice istorije.

Budućnost i elektronika
Uz podršku Startit centra organizovana je “Mala školica elektronike”. Deca uzrasta od 10 do 14 godina na zanimljiv i praktičan način u Startit centru uz predavača Dejana Petrovića imali su priliku da se upoznaju sa osnovama elektronike, tačnije arduino platformom uz koju početnici mogu da na brz način savladaju funkcionisanje strujnih kola.
- Želeli smo da našim najmlađim sugrađanima i polaznicima školice približimo svet elektronike i popularizujemo informacione tehnologije. Deca će se za dvadesetak godina baviti zanimanjima koja danas ne postoje, a bazirana su upravo na znanjima koja danas stiču - rekao je Dejan Petrović.
Osam vežbi i praktičnih zadataka našlo se pred polaznicima školice elektronike. Arduino svet bio je izazov za Nebojšu Vasića, učenika OŠ „Stojan Novaković“ kome je ovo bilo zanimljivo vanškolsko iskustvo. Mihalo Nikolić, učenik šestog razreda sa nestrpljenjem očekuje nove radionice i kako bi sa drugarima podelio stečeno znanje.
Veljko Dragojević, učenik OŠ „Stojan Novaković“, smatra da su informacione tehnologije budućnost i da je neophodno da mladi budu pripremljeni.
- Već nekoliko godina tokom raspusta pohađam školice. Želeo sam da iskusim rad sa tehnologijom i mogu da kažem da je ovo iskustvo veoma pozitivno i drugačije. Do sada se nisam susretao sa arduino platformom i mnogo toga novog sam naučio - rekao je Veljko.
Za septembar planirana je realizacija sekcije koja će se baviti arduino platformom, a realizator će biti Udruženje "Galaksija".

M. Ž.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa