Info

18. jul 2019.18. jul 2019.
Najbolji trener među snimateljima
BRANIMIR CVETKOVIĆ CVALA, KOLEGA IZ BRANŠE
I FUDBALSKI STRUČNjAK

Najbolji trener među snimateljima

Kada govorimo i pišemo o fudbalu, uvek su nam u glavi velike priče o izuzetnim majstorijama najsporednije stvari na svetu, o svetski uspešnim trenerima, o nacionalnim zvezdama. Fudbal, međutim, ne bi bio to što jeste da ga ne čine i neke obične priče, naši prijatelji, rođaci, komšije.
Jedan od ljudi kojima je fudbal obeležio život i koji je ostavio svoj pečat je i Branimir Cvetković Cvala, naš kolega, snimatelj u šabačkom dopisništvu Radio-televizije Srbije. Imao je osam godina kada je počeo da trenira. Prošao je sve kategorije u šabačkoj Mačvi od petlića do omladinaca. Kada je trebalo da zasija punim sjajem i da zaigra u prvom timu Mačve, a kažu da je bio veliki talenat, usledila je pozajmica šabačkom Železničaru.
- Odigrao sam nekoliko nezvaničnih utakmica za prvi tim, ali sam igračku karijeru nastavio u “Želji”. Kroz sve selekcije u Mačvi igrao sam sa Dragoslavom Kostićem Kolom, Milenkom Kovačevićem Malenkom, Sašom Petrovićem Čokoladom, Borom Fušem i ostalim. Sa Miroslavom Đukićem, proslavljenim fudbalerom i trenerom sam igrao u Želji za koji sam nastupao deceniju - priča za “Glas Podrinja” Cvala.
Zanimljivo je da je kvalitet fudbala koji se tada igrao u tzv. PP - Posavsko-podunavskoj zoni, verovatno na današnjem nivou Srpske lige.
- Igrali smo protiv Smedereva, današnjeg Sartida, Mladog radnika, sa svim klubovima od Zvornika do Požarevca. Bilo je zadovoljstvo igrati fudbal u tim ligama. Sećam se da smo dva puta učestvovali na turnirima u Švajcarskoj. Bilo je drugačije, fudbal je više bilo ljubav nego biznis - ističe naš kolega snimatelj iz RTSa.
Cvala je aktivno igrao fudbal do 40. godine. Uporedo, početkom devedesetih počinje da radi u dopisništvu Radio-televizije Beograd u Šapcu, koje je prvom dopisništvo u Srbiji. Zvanično je karijeru završio u Pocerskom Pričinoviću, timu koji mu je najviše prirastao uz srce. Kada je kopačke okačio o klin, počeo je u istom klubu da radi i kao trener.
- Imao sam sreću da kroz Mačvinu školu fudbala učim od najboljih trenera koji su radili u Šapcu, tako da sam imao solidnu podlogu za trenerski posao. Pravo je zadovoljstvo raditi u malim klubovima. U njima se i dalje oseti ljubav prema igri. Najlepša je stvar živeti za fudbal, a ne živeti od fudbala. A, sa druge strane, nije daleko ona urbana legenda koja govori o tome da se na lokalu igra bolji fudbal neko u Super ligi - kaže Cvala koji poseduje trenersku licencu.
Naš kolega iz branše je trenirao tokom minulih 15 godina pet klubova, i za sve ove godine samo je jednom dobio otkaz. Najveći mu je uspeh bio taj da je u dva navrata uspeo da tim koji je predvodio sa klupe uvede u viši rang takmičenja.
- Ovaj fudbal ima neku osobenu draž i strast. Ona se posebno ogleda u situaciji ako neko selo ima dva kluba. Ti mečevi su poput velikog derbija između Crvene Zvezde i Partizana. Imaju taj naboj i neizvesnost. Za razliku od velikog fudbala, mi imamo i tzv. treće poluvreme. To je ono zbog čeha se svi mi i takmičimo na terenu - druženje. Zaboravimo sve faulove, sve sudijske greške, sve pobede i poraze - dodaje Cvala.
Ošto oko snimatelja pomaže mu mnogo i u trenerskom poslu. Ume da vidi ono što drugi ne vide. Pored lopte, kamera mu je najveća ljubav. I taj posao, ali i posao trenera, iskače iz uobičajene šeme. Radi se danju, noću, vikendom. Sve to, međutim, život čini lepšim.
- Kada čovek radi ono što voli, tada postoje svi uslovi da vodi srećan život. Podjednako volim oba zvanja, ali sam siguran da sam bolji snimatelj, nego fudbaler i trener - kaže na kraju Cvala.
Mi bismo njegovu poslednju rečenicu ipak malo preformulisali. Cvala je sigurno najbolji trener među snimateljima i najbolji snimatelj među fudbalerima. Uostalom, mnoge pobede novinarskog tima protiv uvek neugodnih političara na šabačkoj Čivijadi, naša profesija duguje upravo Cvali.
Kopira Barselonu
Poput svakog drugog trenera i Branimir Cvetković Cvala prati moderne trendove. Sistem trouglova koju primenjuje Barselona nije nemoguće preneti i na terene u Pocerskom Pričinoviću ili u Slepčeviću.
- Svi se mi trudimo da pratimo svetske trendove. Zapisujemo, prepisujemo, analiziramo, ali je potpuno jasno da tako nešto nije lako primeniti na terenu. Imamo mi, međutim, nekih naših caka koje veliki timovi ne mogu da primene na svojim terenima - uz osmeh kaže Cvala.
N. K.

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa