Info

1. avgust 2019.1. avg 2019.
U čast i sećanje
PLIVAČKI MARATON „JARAK-ŠABAC“

U čast i sećanje

Plivački maraton „Trka mira“ živi, evo već pola veka. Baš ovog avgusta, prve nedelje u osmom mesecu, kako i tradicija nalaže, proslaviće svoje 50. izdanje.
Maraton je, od osnivanja posvećen svim žrtvama “Krvavog marša” iz septembra 1941. godine. Okupatori su, kao vid odmazde, naterali sve Šapčane starosti između 16 i 60 godina, pod pretnjom smrti, na marš dug 22 km do sela Jarak. Svakog ko je poustajao nemilosrdno su ubijali vojnici NDH, a mnogi su opstali zahvaljujući pomoći Jarčana. Iako su znali da rizikuju život, meštani sremskog sela su učesnicima donosili hranu i vodu.
Sve je počelo 1970. godine kao san šabačkih plivača da naprave sportsko takmičenje koje sublimira zdravlje, sport i ljubav prema reci. Najpre je staza bila duga 2,5 km, potom 4,5, zatim 8 km, da bi 1977. razdaljina od starta do cilja iznosila 16 km. Od 1982. godine plivači se nadmeću na deonici od 18,8 km, na stazi od Jarka do Šapca u “Trci mira” i memorijalu posvećenom svim žrtvama “Krvavog marša”. Prvi pobednik “Trke mira” bio je Marino Šoljan sa Hvara ispred Dražena Popovića i Milorada Rajšića. Staza je skraćena ponovo tokom ratnih 90-ih, ali je od 1995. otpočeo “oporavak”. Tradicionalno, plivači su se okupljali svake prve nedelje u avgustu, a od tog pravila se odstupilo u periodu kada je Maraton uvršten u program FINA Svetskog kupa
Prvi inostrani učesnik zaplivao je još 1971. a već tokom 80-ih raste broj plivača iz cele Jugoslavije i inostranstva.
Najuspešniji Rajšić
Najviše pobeda na plivačkom maratonu “Jarak – Šabac” ostvario je Milorad Rajšić, 11, najsupešniji stranac je Nace Majcen (Slovenija) sa četiri pobede.

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa