5. septembar 2019.5. sep 2019.
Spomenik neprolazne vrednosti
HRAM VOZNESENjA HRISTOVOG U DUBLjU KOD BOGATIĆA

Spomenik neprolazne vrednosti

Spomen kosturnica čuva kosti srpskih i austrijskih vojnika postradalih u Prvom svetskom ratu. Tako čine samo veliki narodi. Zaštićeno Odlukom Vlade Srbije
Crkva Voznesenja Hristovog u Dublju, blizu Bogatića, spomen kosturnica i stvari u njoj koje su od posebnog kulturnog i istorijskog značaja, kao i kompleks spomenika ranijih ratova u ovom mačvanskom selu, proglašeni su za spomenike kulture, odlukom Vlade republike Srbije.
Dubljani su dobili svoju crkvu 1936. godine. Izgrađena je po uzoru na crkve moravske stilske škole, a pored ostalog u njoj je smeštena i spomen kosturnica, gde se čuvaju kosti srpskih i austrougarskih vojnika izginulih u Prvom svetskom ratu.
- Hram je izveden u obliku razvijenog trikonhosa sa osmostranom kupolom na vrhu. Nad pripratom je zvonik. U kripti, smeštenoj ispred hrama, nalaze se osvećene kosti ratnika izginulih u Prvom svetskom ratu. Oltarska apsida i pevnica su petostrane spolja, a iznutra polukružne, kaže istoričar Petar Jakšić. On naglašava da je fasada hrama bogato dekorisana.
Punih 14 godina, na čelu ove crkve je sveštenik Uroš Živković, koji je bogosloviju završio u Krki, a rukopoložen sedmog i osmog novembra 1987. godine. Za izuzetne zasluge na dogradnji i uređenju čitavog crkvenog kompleksa u ovom selu, unapređen je u čin protojereja stavrofora. Pre njega starešine hrama bile su: Gruja Grujović, Niron Simičić i Slobodan Pavlović.
- Crkva je spomenik kulture. Svojim arhitektonskim rešenjima predstavlja nezaobilazan dokaz kontinuiteta crkvenog graditeljstva s osloncem na tradiciju. To je istovremeno i jedno od najznačajnijih istorijskih svedočanstava u Mačvi i Podrinju, kaže protojerej stavrofor Uroš Živković.
U istom crkvenom dvorištu koje se nalazi u centru sela, izgrađena je palionica za sveće, a tu je i lepo uređen parohijski dom. U ovom prostoru svake godine se održava i proslava čuvenog Boja na Dublju u kome su srpski ustanici predvođeni Milošem Obrenovićem, do nogu potukli brojniju tursku vojsku koju je predvodio Sulejman paša-Skopljak.
Odlukom najviših državnih organa Srbije, utvrđene su posebne mere zaštite spomenika kulture. U hramu je uređena kripta sa vitrinom u kojoj su izloženi predmeti nađeni kod poginulih srpskih i austrougarskih vojnika. Predmete je restaurirao i konzervirao stručni tim Narodnog muzeja u Šapcu.
Na zapadnom zidu kripte urađena je mermerna ploča na kojoj su uklesane reči: Pomireni u večnom spokoju. Ovde počivaju ostaci srpskih i austrougarskih vojniika poginulih u Prvom svetskom ratu 1914-1918.
Starešina hrama, izuzetno je predusetljiv i dobronameran domaćin. Hram Vaznesenja Hristovog u Dublju, sa spomen kompleksom učesnicima oslobodilačkih ratova 1912-1999, prvo je kulturno dobro na području Mačve koje je od strane Vlade Republike Srbije dobilo status spomenika kulture.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa