5. septembar 2019.5. sep 2019.
Za Šabac bez smoga
KONFERENCIJA “ZELENIH ŠAPCA”

Za Šabac bez smoga

Odbornik u Skupštini grada Šapca i predsednik Pokreta “Zeleni Šabac” dr Dejan Pavlović na konferenciji za medije održanoj u ponedeljak u Gradskoj kući, govorio je o akciji koju su pokrenuli i koracima koje će preduzeti da bi se poboljšao kvalitet vazduha u gradu. Kako je naveo, pritisak građana i njihove svakodnevne žalbe inicirale su pokretanje akcije ”Za Šabac bez smoga”.
-Građani su mogli svojim očima da se uvere da vazduh više nije bez mirisa i ukusa, što je njegova definicija, već je u Šapcu dobio karakteristike smoga. Ta kombinacija dima i magle značajno opterećuje zdravlje građana, posebno najosetljivijih kategorija – dece, starih i trudnica. Naš zadatak je da se posvetimo borbi protiv tog zagađenja i da omogućimo da Šabac bude zdraviji grad, rekao je dr Pavlović i dodao da će u narednom periodu tražiti da se pooštri kontrola zagađujućih materija u gradu Šapcu.
Da bi se to uradilo kaže da je potrebno da se omogući kontinuirano merenje zagađenja i njegovo prikazivanje u realnom vremenu na internetu, kao što se to radi u svetu. Takođe, zahtevaju da se nabavi mobilna merna stanica za merenje kvaliteta vazduha koja će omogućiti da se u slučaju ekscesnog oslobađanja zagađujućih materija omogući merenje u roku od tri sata i da se onda vidi da li su u tom periodu prekoračene granice dozvoljene Zakonom.
-Naši zahtevi, koji su deo ove akcije, su i da se proveri ispunjenost svih uslova koje postrojenja koja se nalaze u okolini gradskog jezgra imaju na osnovu dozvola izdatih za svoj rad. Tražićemo i da se pooštri i zakonska regulativa kako bi se povećale kazne za zagađivače i pojačao inspekcijski nadzor nad njihovim radom, rekao je Dejan Pavlović.
Smatra da i lokalna samouprava može pomoći u rešavanju ovog problema i to tako što će svojim autoritetom vršiti pritisak na nadležne organe, pre svega na nadležno Ministarstvo i predstavnike republičkih inspekcija sa sedištem u Šapcu, ali i tako što će, kao i mnogo puta ranije, pomoći nabavku odgovarajuće opreme kojom bi se moglo unaprediti merenje kvaliteta vazduha.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa