Info

Berza

 • aero 921 ▲ 0,22%
 • alfa 24.999 ▲ 0,71%
 • amso 898 ▲ 12,25%
 • dinnpb 6.150 ▼ -2,30%
 • fito 2.550 ▼ -0,04%
 • glos 350 ▼ -2,78%
 • kmbn 2.250 ▲ 0,04%
 • kmbnpb 770 ▼ -3,75%
 • mtlc 1.850 ⚫ 0,00%
 • niis 599 ▼ -0,17%
 • puue 84 ▼ -21,50%
 • stotn 130 ⚫ 0,00%
(5. septembar 2019.)
VLADA SRBIJE PONOVO "ČASTILA" GLAVNI GRAD IZ BUDžETSKE REZERVE

Beogradu milionI, Šapcu ni mrvice

Vlada Srbije je na poslednjoj sednici donela dve odluke da gradu Beogradu iz sredstava budžetskih rezervi uplati ukupno 220 miliona dinara ili oko 1,8 miliona evra
Beogradu milionI, Šapcu ni mrvice
Na sednici Vlade koja je održana 29. avgusta gradu Beogradu su odobrena dva transfera od po 100 miliona i 120 miliona dinara, odnosno ukupno 220 miliona, a obrazloženja zašto su ta sredstva odobrena su identična.
- Sredstva se odobravaju na ime transfera gradu Beogradu za izvršavanje obaveza iz razloga koje nije bilo moguće predvideti u postupku pripreme i donošenja budžeta, a koji mogu dovesti do ugrožavanja tekuće likvidnosti - piše u odlukama o odobravanju sredstava budžetskig rezervi za grad Beograd.
Kako je navedeno u obrazloženju odluka, koje su objavljene u Službenom glasniku, ta sredstva se odobravaju zbog nastalih nepredviđenih troškova, koji bi mogli dovesti do ugrožavanja tekuće likvidnosti.
Ovo nije prvi put da jeVlada odobrila sredstva Beogradu. Tako je, na primer, prestonici u februaru ove godine dodeljeno 1,9 miliona evra zbog nepredviđenih troškova u postupku pripreme i donošenja budžeta. Tada je zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao da je Grad dobio novac za ulaganje u objekte namenjene kulturi. Ranije transfere Beogradu, ali i ostalim gradovima i lokalnim samoupravama, Vlada Srbije je odobravala uz različita obrazloženja.
Vlada je prethodno izdvajala dodatni novac za Beograd uz obrazloženje da je u pitanju "smanjenja obima budžeta lokalne samouprave". To je učinjeno i krajem prošle godine kada je Vlada za 12 opština i gradova, među kojima je bio i Beograd, opredelila 8,3 miliona evra.
Samo u prošloj godini Beograd je iz budžetskih rezervi dobio najmanje 7,7 miliona evra. Ovaj novac, sudeći po tvrdnjama gradskih čelnika, korišćen je za različite namene – od spomenika Zoranu Đinđiću, završnog turnira košarkaške Evrolige, preko isplate odštete roditeljima koji su vrtiće plaćali više od predviđenog, pa do rekonstrukcije fasada u Gradskoj opštini Zemun.
Za sve ovo vreme, grad Šabac nije dobio iz državnog budžeta nijedan jednini dinar na osnovu sličnih obrazloženja. Ne da nije dobio neku vrstu pomoći, kakvu redovno dobijaju Beograd, Niš, Novi Sad i svakako rekorder po dobijanju - Kragujevac, već država našem gradu nije uplatili ni sredstva koja je dužna po zakonu. Radi se o čak 30 miliona evra. Ovaj iznos se najviše idnosi na tekuće transfere, zarobljenu imovinu i na obavezu koja se ticala države za izgradnju bazena.
Našem gradu su značajno smanjena sredstva po pitanju sredstava koja se sakupe putem PDV, jer u Srbiji ne postoje kriterijumi po kojima se ta sredstva uplaćuju lokalnim samouprava. Jedini kriterijum kojim se, po svoj prilici, pridržava Vlad Srbije, odnosi se na to da li je grad ili opština pod vlašću Srpske napredne stranke, jer drugo objašnjene ne postoji.
Svedoci smo da smo svakodnevno zatrpani informacijama kako se Beograd razvija, kako budžet glavnog grada nikada nije bio veći i puniji, a za godinu i po dana iz državne kase u "prepunu" beogradsku kasu uplaćeno više od deset miliona evra iz budžetske rezerve, mimo svih ostalih redovnih transfera koji su Šapcu smanjeni.

Vlada voli Kragujevac
Vlada Srbije je krajem 2018. godine, donela odluku da dodeli 8,3 miliona evra iz budžetske rezerveza 12 gradova, među kojima je naravano bio i Beograda. Najviše novca dobio je Kragujevac, za koji naprednjaci kažu da je jedan od industrijskinajrazvijenih gradova u Srbiji, ali i ono što neće javno da kažu - i najzaduženiji. Kragujevac je, tom prilikom, dobio 3,4 miliona evra.


Za tri godine 100 miliona evra
Fiskalni savet je u svom izveštaju iz 2018. naveo da je Vlada u prethodne tri godine iz budžetske rezerve, koju pune svi gradjani Srbije, za pojedine lokalne budžeta izdvojila ukupno čak 100 miliona evra. Budžetske rezerve već godinama predstavljaju svojevrsan izvor sredstava koja se dele za različite namene lokalnim samoupravama uprkos činjenici da svi gradovi i opštine dobijaju sredstva koja su im opredeljena godišnjim budžetom. Na ovaj način se neretko izdvaja dodatni novac i za grad Beograd i to uz različita obrazloženja.
N. K.

Najnoviji broj

4. jun 2020.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa