12. septembar 2019.12. sep 2019.
Trpeza koja spaja
DAN SEFARDSKE KUHINjE

Trpeza koja spaja

Proteklog četvrtka, u okviru Evropskog dana jevrejske kulture u šabačkoj srednjoj ekonomskoj školi "Stana Milanović" održan je Dan sefardske kuhinje.
Ovom prilikom,učenici smera kulinarski tehničar, pod budnim okom Hanike Gašić Montiljo, pravili su tradicionalna sefardska jela, i na plastičan način se upoznaju sa jevrejskom kulturom i kulinarstvom.
-U okviru Evropske nedelje jevrejske kulture naši učenici su se pridružili akciji i pravili su dva stara sefardska jela. Drago nam je da naši đaci mogu da učestvuju u ovakvim i sličnim prjektima gde se uče multikulturalnosti, i otvorenosti ka novim idejima- istakla je Vesna Pavlović, koordinatorka praktične nastave.
-Naša škola se kroz svoje dugogodišnje postojanje sretala sa mnogim kulturama. Uvek otvoreni za nove susrete i želimo toplu dobrodošlicu našim dragim gostima. Priprema sefardskih specijaliteta simbolično, putem trpeze, povezuje razne kulture i običaje. Jela koja smo spremali ovom prilikom možemo povezati i sa našom kuhinjom, jer oba naroda uvažavaju trpezu kao vid spajanja porodice i tradicije.
Prigodna jela spremaju se kod oba naroda i za vreme praznika. Karakteristični začini daju specijalnu aromu, ali je zajednički dobar miris i ukus, priprema sa ljubavlju, kao i dobro raspoloženje za trpezom- istakla je Ljiljana Josipović, profesorka i koordinatorka tima za kulturnu i humanitarnu aktivnost škole.

Ruskitas
(Kiflice sa orasima)

Potrebno je:
2 šoljice ulja
1 šolja vode
2 supene kašike šećera
1 jaje
650 grama brašna
½ kesice praška za pecivo
Fil:
- šoljica vode
- 150 grama šećera
- rendana kora od limuna
- 200 g mlevenih oraha
Prah šećer, sa četiri kesice vanilin šećera za valjanje
Priprema:
Pomešati vodu, ulje, šećer i jaje. Dodati brašno prethodno izmešano sa praškom za pecivo. Umesiti testo. Razviti tanak list (kao tupa strana noža). Iseći na kockice, otprilike veličine 4h4 cm i filovati u obliku kiflice sledećim:
Fil:
Vodu prokuvati sa šećerom gustine kao za slatko, dodati sok i rendanu koru od limuna, još malo prokuvati, skloniti sa peći i dodati mlevene orahe. Izmešati i staviti da se ohladi.
Potom formirati malecke ćevapčiće i poređati ih na poslužavnik, pa staviti u frižider.Takvom pripremom mnogo će se olakšati i pojednostaviti pravljernje kiflica. Preporučljivo je fil praviti dan ranije.

Kiflice peći na 200 stepeni dok ne porumene. Uvaljati u prah šećer pomešan sa vanilom.
T.T.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa