26. septembar 2019.26. sep 2019.
Ukus tradicije po bakinoj recepturi
SUTRA POČINjE FESTIVAL ZIMNICE U KOCELjEVI

Ukus tradicije po bakinoj recepturi

Procenjuje se da će se na tezgama u petak i subotu naći preko milion teglica sa prerađenim voćem i povrćem. Svoje učešće najavilo je oko 250 izlagača, neznatno više u odnosu na prošlu godinu. Organizatori poručuju da će svi štandovi biti puni i da će kupci imati šta da odaberu. Od ukupnog broja izlagača dve trećine su oni koji će ponuditi zimnicu i proizvode vezane za nju, dok će preostali broj predstaviti svoje rukotvorine
Sutra će u Koceljevi, 11 put zaredom, biti održan Festival zimnice, koji će, prema najavama organizatora okupiti oko 250 izlagača. Očekuje se da za dva dana trajanja manifestacije pitomu tamnavsku varoš poseti od 20 do 25 hiljada posetilaca. Sve pripreme su završene a Koceljevci sa nestrpljenjem očekuju početak sajma.

U petak, prvog dana, nakon početka izlaganja i svečanog otvaranja, posetioci će uživati u dečjem programu koji će realizovati “poletarci”, osnovci i srednjoškolci iz Koceljeve a potom će u trosatnom programu nastupiti Beogradsko pozorište “Talija”. Nezaobilazni deo festivalskog programa je i smotra dečjeg folklora koja svake godine okuplja veliki broj učesnika. Ovoga puta u njoj će učestvovati oko 330 mališana.
Ljubitelji likovne umetnosti će imati priliku da prisustvuju otvaranju izložbe slika nastalih u okviru likovne kolonije, dok će u Galeriji Muzeja biti otvorena izložba “Operacija Halijard”. Zaljubljenici u pisanu reč mogu uživati u predstavljanju druge knjige Dragana Đermanovića Đela.

Osim toga na programu je i duhovno veče o čudima Bogorodice Čajničke a među gostima će, prema najavama, biti i Vladika šabački Lavrentije. Večernji sati na centralnoj bini rezervisani su najpre za nastup Hora crkvene opštine Čajniče a zatim i za koncert gošći iz Rusije u čijim pesmama su posetioci prošlogodišnjeg Festivala već imali priliku da uživaju. U toku dana mnogi će iskoristiti priliku da se fijakerima provozaju kroz ovu varoš.
U subotu, drugog dana, nakon početka izlaganja zimnice i drugih proizvoda, Nemanjina ulica u Koceljevi postaće “šarena i raspevana” zahvaljujući učesnicima maskenbala i karnevalske povorke.

Duž glavne ulice, tačno u deset sati, počeće da se krčka i lovački gulaš a ovaj prateći sadržaj okuplja svake godine sve veći broj učesnika. Prema rečima zamenice predsednika opštine i predsednice Organizacionog odbora Festivala Slavice Ranković na jedanaestom sajmu u Koceljevi u takmičenju u pripremanju lovačkog gulaša svoje učešće potvrdilo je gotovo 300 ekipa.


U toku dana, nakon pozdravne reči, na centralnoj bini biće proglašeni vlasnici najboljeg ajvara, džema i voćnog sirupa. U popodnevnim satima stručni žiri proglasiće pobednika u pripremanju gulaša, dok su večernji sati rezervisani za muziku.
Najpre svi ljubitelji srpske tradicije i igre uživaće u celovečernjem koncertu nacionalnog ansambla “Kolo” koji počinje u 18 sati a potom sledi nastup Ane Bekute.

–Program je zaista bogat. Mislim da će se za svačiji ukus pronaći nešto. Verujem da će svi građani Koceljeve u ta dva dana pokazati da su dobri domaćini. “Festival zimnice” nije samo manifestacija lokalne samouprave, već svih njenih građana, koji ga doživljavaju kao praznik. Sigurni smo da će svi doprineti tome da ova manifestacija traje još dugo i da naši potomci nastave da na najbolji način, upravo kroz ovakav događaj, promovišu potencijale svoga kraja, baš kao što i mi danas to činimo. Dostigli smo zavidan nivo Festivala i svi pričaju o ovom događaju. Zato ne treba da pokvarimo dosadašnju sliku o njemu već da se trudimo da budemo još bolji, da ostavimo dobar utisak i pošaljemo sliku dobrih domaćina i uspešnih, vrednih ljudi, spremnih da svojim radom nešto naprave, privređuju i od toga žive- izjavila je Ranković.

U samu organizaciju uključen je veliki broj ljudi. Čini se, zapravo, da se pred kraj leta svi meštani, ustanove i preduzeća intenzivno uključe u pripremu Festivala. Među onima koji su od prve manifestacije važan deo sajma i bez čije pomoći bi sve bilo mnogo teže realizovati jesu i koceljevački srednjoškolci. Svake godine oko sto učenika iz ove obrazovne ustanove volontira na “Festivalu zimnice”.
–Od kada postoji Festival učenici Srednje škole bili su zaduženi za postavljanje štandova i sve druge aktivnosti. Za nas je ovo praznik jednak praznicima školskim. Mi doživljavamo školu kao deo mesta i u svakoj akciji, u svakoj prilici smo bili prisutni i dali svoj maksimum. Svi učenici i zaposleni u školi su spremni za rad, za angažovanja u okviru ove manifestacije kojoj smo svi veoma privrženi i na koju smo ponosni- poručila je profesor Vesna Kovačević.

PROMOCIJA DOBRIH DOMAĆINA
Istaknuto je da organizatori vode računa o tome da se Festival ni u jednom segmentu ne pretvori u vašar, da zadrži meru i dušu.
–Kroz ovu manifestaciju promovišemo i privredu, poljoprivredu, preduzetništvo, vredne ruke naših domaćina i domaćica, ali i tradiciju, kulturu i sve druge potencijale. Mislim da imamo šta da pokažemo, šta da ponudimo i za sada se, čini mi se, to posetiocima veoma dopada. Nadam se da ćemo uspeti da zadržimo taj renome i da će nas poslužiti vreme. Kao predstavnici ove opštine veoma smo ponosni na činjenicu da se o našem Festivalu priča sve najbolje, a njegov kvalitet prepoznat je i na čuvenom Novosadskom sajmu poljoprivrede na kojem mu je dodeljeno i priznanje. Kontinuirani porast broja izlagača, učesnika i posetilaca govori u prilog činjenici da ova manifestacija ima određeni kvalitet vredan poštovanja- poručila je predsednica Organizacionog odbora.

BOGATA SAJAMSKA PONUDA
Procenjuje se da će se na tezgama u petak i subotu naći preko milion teglica sa prerađenim voćem i povrćem. Svoje učešće najavilo je oko 250 izlagača, neznatno više u odnosu na prošlu godinu. Organizatori poručuju da će svi štandovi biti puni i da će kupci imati šta da odaberu. Od ukupnog broja izlagača dve trećine su oni koji će ponuditi zimnicu i proizvode vezane za nju, dok će preostali broj predstaviti svoje rukotvorine.
–Gotovo 80 izlagača su iz Koceljeve i okolnih sela, dok su preostali gosti iz brojnih mesta naše zemlje, ali i regiona. Od ukupnog broja lokalnih izlagača gotovo 90 odsto je onih koji će ponuditi prerađeno ali i sveže voće i povrće, med i druge pčelinje proizvode, prerađevine od mesa... Domaćice iz koceljevačke opštine pripremile su do sto hiljada teglica od slanog i kiselog do slatkog programa- istakao je pomoćnik predsednika opštine Koceljeva i član Organizacionog odbora Festivala Vladimir Matić. Među lokalnim izlagačim i ove godine biće Poljoprivredno gazdinstvo “Lipovica-Čkojić” iz Svileuve, vlasnik ajvara koji je nekoliko puta na ovoj manifestaciji proglašavan za najbolji.
–Mi smo bazirani, pre svega, na proizvodnju ajvara u domaćoj radinosti. Ni sama ne znam koliko paprike preradimo u toku sezone. U poslu mi pomažu suprug i svekrva- kaže Biljana Čkojić na čijem će se štandu, osim ovog najtraženijeg proizvoda, naći i ostale prerađevine od voća i povrća. Učešće na ovogodišnjem sajmu najavili su i izlagači iz Republike Srpske, iz Bjeljine i Trebinja, što otvara granice i koceljevačkim proizvođačima da mogu da se pojave i na drugim, vangraničnim manifestacijama.
–Interesovanje izlagača za učešće na našem festivalu je iz godine u godinu sve veće i veće, ali prostor u parku koji je jedinstven i u kojem se manifestacija održava jednostavno limitira broj učesnika. Ima prostora za neke sitne korekcije, ali važno je znati svoje granice, ispoštovati sve učesnike i voditi računa o svim detaljima, te ne dozvoliti da ovaj festival preraste u vašarsku manifestaciju već da zadrži svoju suštinu- poručio je Matić.
V. Bošković

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa