26. septembar 2019.26. sep 2019.
Gradonačelnik promoviše zdrave stilove života
INICIJATIVA

Gradonačelnik promoviše zdrave stilove života

Prvi čovek Šapca gradonačelnik Nebojša Zelenović došao je na posao biciklom protekle nedelje kao znak podrške manifestacijama: Evropski dan mobilnosti i obeležavanje Svetskog dana bez automobila.
Tom prilikom Zelenović je potpisao Povelju u Gradskoj kući kojom se grad kandiduje za nagradu Evropske mobilnosti. Šabac je među šest gradova koji je ispunio uslove za nagrađivanje Evropske komisije koja deluje u okviru Evropske nedelje mobilnosti.
Gradonačelnik je rekao da grad ovim promoviše zdrave stilove života i navike koje su deo svakodnevnice u uređenijim Evropskim zemljama, i da nema nameru da nametne građanima nešto što oni ne žele.
Između ostalog istakao je da je promocija biciklizma veoma važna. O pomeranjima unapred govori i povećan broj dvotočkaša u gradu, novoasfaltirane ulice i ukupno uređeniji grad.
- Kao grad uradićemo sve da prigradska naselja budu povezana kvalitetnom biciklističkom stazom sa centrom grada i gradska naselja jedna sa drugim – rekao je Zelenović.
Promocija zdravih stilova života je i njegov primer da svako jutro dolazi na posao biciklom ili peške.
- Sve se bolje vidi kada ste bliže ljudima. Kada grad ne posmatrate iz automobila, već kao pešak ili biciklista - kazao je gradonačelnik.
Iskoristio je priliku da pozove građane da promene svoje navike na način kojim se to radi u Evropi. Ujedno je izrazio zahvalnost svim Šapanima koji koriste bicikl.
Evropska nedelja mobilnosti održava se od 2002. godine na inicijativu Evropske komisije. Cilj ove manifestacije je da se umanji korišćenje putničkih automobila i poboljšaju uslovi za javni saobraćaj kako bi se biciklistima i pešacima olakšalo kretanje.
M. G.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa