26. septembar 2019.26. sep 2019.
San Drinu prevario
PAVLOVIĆA MOST JUČE, DANAS, SUTRA ...

San Drinu prevario

Večni spomenik narodu iz koga je “ponikao” i gonjen Božijom promisli ostvario dečačku želju
Razmišljajući o premošćavanju Drine u blizini rodnog sela (Popovo kod Bijeljine) Slobodan Pavlović se prisetio kako je baš na pomenutom mestu (Prostrane livade Pavlovića) čuvao mnogo stoke i kao dečak “sanjao” da lako i bezbedno sa ocem pređe na pijacu s druge strane plahovite reke u Badovince. Mladalački san mu se na sreću ostvario i kada su se potpuno stekli uslovi “podigao” je most na Drini.
Ta veličanstvena kamena građevina, duga 440 i široka osam metara “nikla” je relativno brzo i nosi njegovo ime. Nema sumnje dečački san je očigledno Drinu prevario i uz sve “muke” graditelja koje je “potanko” opisao alfa i omega ove gradnje inženjer Ljubivoje Kostić “Pavlovića most” ostao je da pleni pažnju.
- Sećam se muka koje smo imali otac i ja odlazeći na pijac u susedno Badovince od koga nas je razdvajala samo Drina. Nije bilo lako ni Badovinčanima da obrađuju svoje njive na ovoj strani, a tu im je pola seoskog atara. Svi su znali da je Drina brza, hladna i posebno opasna u ovom delu. Povezivala nas je skela, nesigurna i spora. Drugi most odavde je bio udaljen 70 kilometara, kaže Slobodan Pavlović.
Istina je i da su Badovinčani ranije dugo živeli u tz. bezimenim naseljima. Prilično su bili “oslonjeni” na Bijeljinu. Neki su tamo išli u školu. Leti su tamo u danas retkim kolebama živeli, da bi zimi dolazili u selo (Badovince). Mnogo je uspomena i anegdota ostalo iz tog doba.
Most i sve što je uz to došlo, prilično je promenilo stvari, ali žitelji najvećeg mačvanskog sela na levoj obali Drine i danas imaju pola seoskog atara.
- Sećam se da je preko mosta 1995. godine prešlo više od 50.000 izbeglica. Zamislite da mosta nije bilo. U prilici sam da gledam svakodnevni ekonomski razvoj ovog kraja. Most je svemu tome dosta “kumonao”dodaje Pavlović.
Brzo je na ovom mestu i u okolini izgrađeno mnogo pogona i trgovina.Razmena roba i usluga je na visokom nivou.
U međuvremenu graditelj mosta na Drini, došao je i do drugih ideja. Stvaralački duh mu ne da mira. Stalno je kaže u dosluhu sa Božjom promisli i ona ga bez obzira na godine i ekonomsku krizu koja je generisana baš u trgovini nekretninama, kojom se on bavi u Čikagu, stalno tera dalje. Plan je da budući grad Slobomir, koji je već projektovan i podržan, bude na obe obale Drine. Za sada to lakše ide u Semberiji i tamo već postoji dosta, počev od “Pavlovića banke”, “Slobomir P.” univerziteta, a u završnoj fazi je i izgradnja velikog Akva parka... Sve u svemu obala Drine u ovom delu je poprimila dosta novih sadržaja. U temelju svega je “Pavlovića most”, a koncesija koju je dobio graditelj od Vlade Srbije bliži se kraju. Srpska Vlada će po ovom pitanju uskoro biti na potezu.
Ekonomska stremljenja su sve više usmerena na korišćenje geotermalne energije koja je otkrivena na ovom području u vidu velikog podzemnog jezera tople vode koja se širi u Mačvu. Tamo već postoje realizovani ili su u planu projekti na ovoj bazi.
Podsećajući na stvaralački poduhvat Slobodana Pavlovića u vezi izgradnje mosta, pominjemo njegovo zalaganje za “carstvo nebesko”. Ono je, kao što je rekao i car Lazar uvek i doveka.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa