Berza

  • aero 790 ▼ -1,74%
  • fint 580 ⚫ 0,00%
  • gfom 284 ⚫ 0,00%
  • gmon 2.000 ⚫ 0,00%
  • niis 674 ⚫ 0,00%
  • pdza 8.300 ▲ 3,75%
  • tpdn 270 ▼ -48,08%
(3. oktobar 2019.)
Narodni muzej Šabac predstavo novi eksponat

"TVRĐAVA" - virtuelni vremeplov

Jedinstvena platforma koja predstavlja pomak u načinu prezentovanja muzejskih sadržaja u Srbiji. Virtuelni vodič kroz šabačku tvrđavu. Uzor prikaz grada iz „Svetske hronike“ Hartmana Šedela s kraja XV veka
"TVRĐAVA" - virtuelni vremeplov
Narodni muzej Šabac predstavo je novi eksponat - virtuelnu realnost šabačke tvrđave, pod nazivom „tVRđava“ koji će biti deo stalne postavke. Posetiocima će biti omogućeno da uz savremenu opremu zavire iza zidina utvrđenja i osete dašah srednjovekovnog doba, kako bi iskusili pravu istorijsku avanturu.
„tVRđava“ je nastala prema prikazu grada Šapca iz 1493. godine, koji se nalazi u „Svetskoj hronici“ Hartmana Šedela, nemačkog lekara i istoričara. Ovaj prikaz je najstarija sačuvana ilustracija Šapca.
-U želji da posetiocima pružimo jedinstveno iskustvo šetnje istorijskom šabačkom tvrđavom u kojem će aktivno učestvovati i upijati nova saznanja, u saradnji sa studijom Pixels2Pixels kreirali smo jedinstvenu platformu koja predstavlja pomak u načinu prezentovanja muzejskih sadržaja u Srbiji - istakla je direktorka Narodnog muzeja Nela Tonković i dodala je korišćenje virtuelne realnosti za potrebe približavanja određenog istorijskog perioda ili ličnosti danas je standardan deo muzejske prakse u svetu.
-Vođeni novim tendencijam kada je u pitanju muzeologija želeli da kroz aplikaciju budemo deo dobrih inovacija i pomaka u radu. Virtuelna stvarnost je deo naše svakodnevice, a u Muzeju, pored zabavnog ima i edukativni karakter. Želja nam je da posetioci saznaju nešto više o prošlosti Šapca s kraja XV veka.
Studio Pixels2Pixels u saradnji sa kustosima iz šabačkog muzeja uz podršku i pomoć Tijane Zebić doktorantkinje iz oblasti srednjovekovne istorije, pod pokroviteljstvom Grada Šapca, kreirao je jedinstven prikaz gradske tvrđave.
Tehnološki napredak omogućio je da posetioci stupe u svojevrsnu interakciju sa eksponatima, na drugačiji način dožive temu koja im se prezentuje.
-Šabac je i ovom aplikacijom pokazao da je mesto inovacija i Narodni muzej se svrstava među retke regionalne institucije kulture u okruženju koja će imati ovakav digitalni prizvod. Kada govorimo o pomenutim inovacijama ne možemo zaboraviti Startit centar, jer je vodič kroz tvrđavu u poptunosti šabački proizvod – naveo je član Gradskog veća Igor Marsenić.
Predstavljanje „tVRđave“, za publiku, biće organizovano u petak i subotu, 4. i 5. oktobra, od 17 do 20 časova, i nedelju, 6. oktobra, od 10 do 13 časova, u Narodnom muzeju Šabac.
Za sve posetioce u pomenutim terminima ulaz je besplatan.

M. Ž.

Najnoviji broj

17. oktobar 2019.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa