10. oktobar 2019.10. okt 2019.
GODIŠNjICA

Za ljubav, za bratstvo

Od septembra 1941. godine sremsko mesto Jarak postalo je poznato po fašističkom logoru i po nedužno stradalim Šapčanima i Mačvanima, koji su trčeći dvadeset kilometara stigli u Jarak. Oni koji nisu mogli da trče ovaj krvavi marš završili su u Savi.
Meštani sela Jarak, svi rodoljubi, uz veliki rizik za sebe, dočekali su sa hlebom i velikom ljubavlju. Tu njihovu ljubav Šapčani nisu nikada zaboravili pa su šezdesetih godina u centru sela podigli spomen-česmu, koja je i danas u funkciji, a simbolizuje ljubav i zahvalnost Šapčana Jarčanima.
Ovaj krvavi marš nazvan je po torturi Nemaca i Ustaša koji su u putu do Jarka streljali oko 500 nedužnih građana Šapca i Mačve.
Kod spomen-česme u Jarku i ove godine okupilo se mnogo ljudi iz Šapca, Mačve i Srema. Vence, kao izraz poštovanja prema žrtvama položili su boračke organizacije Šapca, Sremske Mitrovice i Rume, Mesnog odbora SUBNOR Jarak i više sremskih sela. U delegaciji SUBNOR Šabac bili su članovi Udruženja vojnih penzionera, rezervnih vojnih starešina, Udruženja za negovanje tradicija iz Šapca, predstavnici više Mesnih odbora iz nekoliko sremskih sela i brojni pojedinci.
Kiša je tokom svečanosti stalno padala ali nije umanjila raspoloženje prisutnih. Pod kišobranom prisutima su se obratili Svetozar Atanacković u ime SUBNOR Vojvodine, Vlada Ninković ispred boraca i drugih organizacija Šapca, i drugi. O Krvavom maršu izneto je dosta istorijskih podataka koji podsećaju da se ovakav događaj nikada i nigde u svetu više ne dogodi. Baš u to ime Slobodan Popović napisao je veliku emotivnu pesmu o Krvavom maršu. Prisutni su autora vrlo srdačno pozdravili.
Tokom svečanosti neki predstavnici opština Sremska Mitrovica i Ruma pitali su zašto na ovoj svečanosti nema predstavnika opštine Šabac.
S.Stojanović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa