10. oktobar 2019.10. okt 2019.
Jezik kao „krv naroda“
POSTAVLjENA SPOMEN-PLOČA NA KUĆI U KOJOJ JE ŽIVELA ISIDORA SEKULIĆ

Jezik kao „krv naroda“

U organizaciji Srpske kraljevske akademije naučnika i umetnika i IK „Glas Crkve“ u Šapcu je, u Ulici kralja Aleksandra br. 15 postavljena spomen-ploča Isidori Sekulić, na kući u kojoj je najumnija Srpkinja živela dok je radila kao profesorka u Šapcu, od 1909. do 1912. godine. Svečanom otkrivanju prisustvovali su i poštovaocima Isidorinog dela obratili se episkop šabački Lavrentije, zamenik gradonačelnika Dušan Kostadinović, protođakon dr Ljubomir Ranković i novinar Vladimir Mitrić.

- Isidora je bila jedna od najumnijih ne samo Srpkinja, nego i Evropljanki, koja je, penjući se lestvicom ka savršenstvu, nadmašila mnoge muške glave. Ugledajmo se na nju i njenu ljubav prema svome rodu. Ona je primer kakva bi prava Srpkinja trebalo da bude, rekao je vladika Lavrentije.

Znamenje je postavljeno u ponedeljak, 7. oktobra, na dan kada je znamenita književnica došla u Šabac, 1909. godine.
- Dolaskom u naš grad, Isidora je Šapcu odala veliku počast, i boravkom i stavaranjem u njemu, što mora da se zna za sva vremena. Objavili smo, nedavno, njena Izabrana dela, u kojima su i dosad neobjavljeni rukopisi, a interesovanja za njih su takva kao da je omiljenja srpska spisateljka živa među nama, rekao je protođakon dr Ljubomir Ranković, glavni urednik „Glasa Crkve.

Konstadinović je naglasio da Grad podržava i rado se seća svih znamenitih ličnosti koje su živele u Šapcu.
Vladimir Mitrić, novinar i član SKANU istakao je da se „Isidora svrstala u red onih književnika, koji su proslavili Vukovo reformisano pismo, našu ćirilicu, na kojoj je napisala dela za sva vremena“.
- Ne postoji nijedna Srpkinja koja je toliko zadužila srpski rod kao što je Isidora Sekulić. Ona je davno, pre jednog veka, afirmisala bogat i lep jezik Vuka Karadžića, koji je često bio osporavan. Prepoznala je da je za Vuka jezik bio „krv naroda“ i prenela ga je u svoje knjige sa puno ljubavi i poštovanja za svoj narod. Takođe, ostavila nam je u zavet kako da se oslobodimo primitivizma u interesu opšteg progresa Srbije i našeg naroda – rekao je Mitrić.
M.F.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa