14. novembar 2019.14. nov 2019.
ŠAMPIONI NEBESKIH VISINA
POLA VEKA 41. UDRUŽENjA GOLUBARA PREKI ŠOR

ŠAMPIONI NEBESKIH VISINA

Bilo je to davne, jako davne 1969. godine, kada su mladići iz Prekog špra odlučili da krenu put prestonice i prijave svoje udruženje. Opčinilo ih je golubarstvo i pohitali su da hobi pretoče u organizovan rad, kako bi se upoznali i nadmetali sa drugima koji dele istu strast u onda velikoj državi.
-Odlučili smo da sledimo naše uzore: Mila Savića, Stepana Kromeka, Miću Papića, Janka Mirkovića kada smo registorvali udruženje „Preki šor“, onda 41. Priču su počeli: Milutin Marković Mindus, Dragorad Ćirić Ćira, Milan Kromek Pišta, Ljuboje Cvejić, Dobrivoj Pavlović, Milan Rakić, Mile Tomić, Sava Đurković, Jova Vrbaški i moja malenkost Brana Ristivojević Picko – ističe Ristivojević, već 30 godina predsednik Udruženja.
Započelo je u prošlom veku, a danas je ovo jedno od najuspešnijih društava u Srbiji. Do sada među trofejima ima četiri titule ekipnih prvaka opštine, 11 titula regiona, četiri titule u Srbiji, dve titule balkanskih prvaka, dva Kupa šampiona, Kup prvaka i trofej najboljih u nekadašnjoj SCG. Pojedinačno, među članovima su tri šampiona Srbije, prvak Balkana, pobednik Kupa šampiona i Kupa prvaka.
-Trenutno imamo 42 člana. Nedavno smo proslavili sa sportski rivalima i prijateljima nadam se samo prvih pola veka. Dodelili smo pehare najuspešnijima, zahvalnice zaslužnima, bilo je gostiju iz cele Srbije, nadam se da su svi uživali. Naša želja je da naše udruženje traje dugo posle nas – dodao je Ristivojević.
Prekošorci su registrovali 41. udruženje u Srbiji, a danas ih ima oko 50 samo u Šapcu, a konkurenciju čini blizu 12.000 golubara u celoj zemlji.

D. B.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa