23. januar 2020.23. jan 2020.
KRIVINA U OGLEDALU

Upala mu kašika u sarmu

U Srbiji postoji toliko važnijih tema, bitnijih društvenih pojava, ogromnih afera, ali ovo pisanije prosto moram da posvetim njenom visočanstvu - sarmi.
I nije to zbog toga što sam nadmašio lični rekord u broju smotanih sarmi za novogodišnje i božićne radosti, sa 40 na 46 komada, već što se prosto radi o savršenstvu koje niko i ništa ne može da ukalja, ma kako se trudio.
Sarma je deo naše tradicije i ne priznajem da su je Turci doneli u naš narod. Oni nas jesu porobili, ali su ovde i zatekli sarmu. Od sarme su možda starije, kao srpsko nacionalno jelo, jedino - punjene lignje. Za ovo jelo se ne zna baš tačno kada je nastalo ali prema nekim starinskim zapisima, nekako se pojavilo otprilike u slično vreme kada je i Prvorođeni ugledao svetlost dana.
Sarma je na najbolji način umela u novijoj srpskoj političkoj istoriji da okarakteriše i stanje u društvu. Tako je svojevremeno, prvi srpski demokratski premijer, na žalost i pokojni, Zoran Đinćić rekao da u našoj zemlji neko jede meso, neko jede kiseli kupus, što u proseku znači da jedemo - sarmu. E, to su bila srećna vremena. Sada, u zlatno doba, jedemo nešto drugo, mada sam siguran da je Prvorođeni ubeđen da ako smo onomad u proseku jeli sarmu, danas ih jedemo barem 17. Punjene lignje, na žalost, nikako da probamo.
Nezgodno je pobeći od sarme. Sve ono što je potrebno uraditi da bismo imali sarmu na stolu, drastično utiče na čulo mirisa. Od dinstanja mesa, preko kiselog kupusa, pa sve do suvog mesa koji zahvaljujući višečasovnom krčkanju preuzme dominaciju u carstvu mirisa. Višednevna agonija sa zagađenjem vazduha u Beogradu uticala je i na Prvorođenog. Mora da je i njemu oslabio imunitet, pa je osetio smog i posle jutarnjeg časa ruskog, a pre časa kineskog, odlučio je da ipak zatvori prozore u svojoj kancelariji. Taman kada je ispraćao profesoricu Ruskog i s vrata joj poručio - spasiba, presekao ga je topli miris sarme koji se širio prostorom na Andrićevom vencu. Poput opijenog tinejdžera, pratio je trag mirisa kroz zgradu Predsedništva. Miris je bio toliko lep i prijatan da mu na pamet nije palo da posluša upozorenje Dragana J. Vučićevića, koji inače vodi računa o atentatima i atentatorima na Prvorođenog, kako mora da se čuva svega i svačega. U glavi mu više nije bila ni Vesna Pešić, ni prislonjena cev na čelu, već samo miris sarme.
U tom svom putešestviju, otkrio je da Predsedništvo ima - kuhinju. I to veoma dobru. Kucnuo je na vrata i carstvo užitka se otvorilo pred njim. Ne samo da ima kuhinju, nego i kuvare i poslastičare. Tatatatira. Pogled mu se zaustavio na ogromnoj šerpi koja je bila epicentar širenja mirisa. Zablistale su mu oči - sarme. Nije čak ni čuo kuvaricu koja se iznenadila kada ga je ugledala.
- Otkud vi - upitala ga je spontano.
- Sarme - hipnotisano je odgovarao Prvorođeni.
- Možemo mi i lignje da spemimo. Sada ću da zamolim kelnera Peru da trkne do ribarnice i da kupi 17 kilograma - zbunila se kuvarica.
- Sarme - ponovio je odgovor Prvorođeni.
Kada se osvestio, pozvao je svoju savetnicu za medije da ga fotografiše kako sprema sarme da vidi narod da on čovek iz naroda.
Tako je nastala fotografija prvog predsednika Srbije u istoriji sa - sarmom. Na njegovu žalost, morao je da sačeka još dan i po da bi mogao da je konzumira, što je i uspeo.
Brojno stanje sarmi, kada su bile skuvane, smanjivale su se progresivnom brzinom. I u tim, teškim trenucima za sarme, Prvorođeni je uspeo da još jednu briljantnu ideju realizuje.
- Alo, Željko, hitno mi šalji Gocu Uzelac da snima kakve prave domaće sarme spremamo i jedemo ovde. Da je sada ovde predsednik Francuske, sarmu bi mu u lice - Jedi bre, Emanuele, te sarme i ne brigaj. Tako su dobre - u dahu je zapovedio Prvorođeni.
Naravno da je Goca odmah došla. Naučena da mora narodu da prenese sve ono što joj se suflira, posetila je kuhinju, snimila preostale sarme i na kraju probala. U maniru iskusne degustatorke, nije ni progutala zalogaj, a već je sa ponosom izjavila da je to najbolja sarma na svetu koja je ikada napravljena i da je baš ta sarma koja je njoj servirana bila njegovih ruku delo.
I na kraju, samo jedna mala napomena. Kako se ne bi mučio, Prvorođenom smo olakšali posao i na vreme se raspitali - na ruskom se sarma kaže -galjubac, a na kineskom - 塞爾瑪. Prijatno.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa