27. februar 2020.27. feb 2020.
Pažljivkova smotra
Bezbednost dece u saobraćaju

Pažljivkova smotra

Bezbednost dece u saobraćaju. Odgovornost svih učesnika. Pažljivkova smotra za najmlađe. Podizanje svesti o značaju poštovanja i poznavanja pravila u saobraćaju. Strategija Grada Šapca
Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije organizuje Pažljivkovu smotru za decu predškolskog uzrasta i učenike prvog i drugog razreda osnovnih škola. Tema je bezbednost u saobraćaju, pre svega najmlađih, kao i razvoj, unapređenje saobraćajnog obrazovanja, vaspitanja dece. Kroz edukacije mališani uče da budu odgovorni učesnici u saobraćaju.
-Ovo je važna akcija, a grad Šabac uvek je tu da podrži slične aktivnosti koje se realizuju na lokalnom i nacionalnom nivou. Raduje me što je značajan deo škola i vrtića deo Pažljivkove smotre, jer će usvojiti pravila ponašanja u saobraćaju. Na ovaj način imaćemo uvid i stepen njihovog znanja, kako bismo i u narednom periodu radili na prevenciji, edukaciji dece. Radovi u gradu, ali i ovakve aktivnosti su deo Strategije i plana održive mobilnost, te je stoga u budžetu Grada više od 60 miliona dinara opredeljeno za izgradnju novih trotoara i rekonstrukciju postojećih kako bismo bezbednost pešaka podigli na viši nivo, ali i biciklista. Sve ono što radimo je kako bismo smanjili broj saobraćajnih nesreća - pojasnio predsednik Tela za koordinaciju poslova bezbednosti u saobraćaju grada Šapca Nemanja Pajić.
Telo za koordinaciju poslova bezbednosti u saobraćaju grada Šapca priključilo se Pažljivkovoj smotri u kojoj učestvuju deca iz šest vrtića PU „Naše dete“ („Sloboda“, „Sunce“, „Proleće“, „Pčelica“, „Snežana“, „Đurđevak“) i takođe, šest osnovnih škola („Janko Veselinović“, „Nata Jeličić“, „Laza Lazarević“, „Stojan Novaković“, „Dositej Obradović“ iz Volujca i OŠ „Majur“ iz Majura). Nakon edukacije o pravilima u saobraćaju najmlađi Šapčani su imali proveru znanja u sredu, tačno u 10 časova u svim pomenutim obrazovno-vaspitnim ustanovama. Rezultati će biti poznati u roku od pet dana, a najbolji će se nadmetati u narednim fazama (opštinska, regionalna i republička).
-U prvoj fazi ćemo proveriti koliko deca imaju znanja o saobraćaju. Naravno, testovi će biti ocenjeni od strane Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije, pomoću savremenog softvera. Iako se pregledaju pojedinačno testovi na kraju će biti zbirni rezultat za svaku od ustanova. Ovakav pristup jednoj važnoj temi doprinosi da deca lakše savladaju određena znanja - navela je Sandra Mićić član Tela za koordinaciju poslova bezbednosti u saobraćaju grada Šapca.
M. Ž.

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa