14. maj 2020.14. maj 2020.
Moramo da pružimo otpor
PAVLE GRBOVIĆ, ČLAN PREDSEDNIŠTVA POKRETA
SLOBODNIH GRAĐANA ZA GLAS PODRINjA

Moramo da pružimo otpor

Dvomesečno iskustvo vanrednog stanja nam je pokazalo kako bi izgledala Srbija naredne četiri godine. Ne smemo da ih pustimo da kradu bez svedoka. Nudimo nadu, tražimo samo šansu
Pokret slobodnih građana, na čijem se čelu nalazi Sergej Trifunović, posle odluke da bojkotuje predstojeće izbore, odlučili su prošle nedelje da ipak izađu na glasanje 21. juna.
Pavle Grbović objašnjava bza Glas Podrinja zašto je doplo do promene odluke.
- Zato što ne smemo da im bez otpora prepustimo apsolutno sve. Zato što to nije Majina, već narodna Skupština. Zato što ne smemo da im dozvolimo da naprave predstavu po svom scenariju u kojoj će neki fingirati da su opozicija tako što će kritikovati Vučića zato što „nije svestan kako dobre stvari radi“ ili koji će se složiti sa svakim njihovim potezom, ali će im prijateljski sugerisati da sve to isto treba da rade, samo na malo lepši način. I na kraju, najvažnije, zato što ne smemo da ih pustimo da kradu bez svedoka.
Kako objasniti građanima da ste bili za bojkot, a sada izlazite na izbore?
- Dvomesečno iskustvo vanrednog stanja nam je pokazalo kako bi izgledala Srbija naredne četiri godine. To nije čak ni diktatura, to je neometano divljanje. Radili bi šta god im padne na pamet, a Skupština bi služila za održavanje privida da je u stvari sve u redu. Svakog dana je sve jasnije i vidljivije nezadovoljstvo građana, ali poslednjih godinu i po dana nam pokazuje da postoji veliki broj ljudi koji ne vidi ulicu kao mesto na kome će to nezadovoljstvo iskazati. Ili makar ne vide u ovom trenutku. Izuzetno je značajno, neophodno, da se to nezadovoljstvo politički artikuliše i da glas onih koji ne izlaze na ulice ne ostane u tišini. Da se razumemo, lažna je podela da se borba može voditi samo na ulici ili samo u parlamentu, jer jedno drugo ne isključuje. Borićemo se uvek, svuda, na svakom mestu i na svaki način.
Kakav rezultat očekujete u ovakvoj političkoj atmosferi u Srbiji?
- Za ovo malo godina života naučio sam da su očekivanja neretko put u razočaranje i ogorčenost. Želim samo da 22. juna ne kažem sebi da sam mogao da se potrudim više.
Šta će biti osnova vaše kampanje?
- Svakako borba protiv sistemske nepravde, pre svega ekonomske i socijalne. Nas zanima budućnost, ali da bi budućnost života u Srbiji bila dostojna čoveka mi ćemo morati da završimo sa nekim stvarima iz prošlosti. Neke stvari ne smeju da odu u zaborav protekom vremena. Svojim zalaganjem ćemo se obavezati da ćemo kad jednog dana budemo u poziciji da vršimo vlast zakonom urediti nezastarivost krivičnih dela sa elementima korupcije i trgovine uticajem, a pre svega onih krivičnih dela koja proističu iz postupaka privatizacije. Takođe ćemo se zalagati za veru u ljude, u njihovu sposobnost da sami uređuju svoje živote , da novac koji plaćaju na ime poreza ostaje u mestima u kojima žive, da ne veruju nikome ko ih ubeđuje da iz daljine bolje zna šta njima treba od njih samih. To je ona čuvena dugačka, birokrtatska reč kojoj su oduzeli svaki smisao- decentralizacija.
Šta je to što konkretno nudite građanima Srbije?
- Nudimo nadu, tražimo samo šansu. Želimo da pokažemo normalnost koja nije nemoćna, već koja je spremna da adekvatno odgovori na gaženje dostojanstva. Pružićemo javnosti priliku da upozna neke nove ljude koji zaslužuju da dobiju šansu. Toliko verujem u te ljude da bih uvek išao sa njima, pa makar i u neuspeh, pre nego sa drugima u pobedu.
Kako će Srbija da izgleda posle 21. juna?
- Izgledaće kao zemlja koja je dan bliže slobodi.

Tužne i žalosne scene
Utisak je da je Srbija bliža građanskim sukobima nego izborima?
- Srbija je najdalje od zdravog razuma. Ove scene koje gledamo poslednjih nekoliko dana su tužne, žalosne... Tolika količina mržnje među ljudima koji jedni drugima oči nisu videli, to nije normalno. Ko god da tu mržnju podstiče veliki je neprijatelj Srbije, a podstiče je, naravno, vlast. Želim da verujem da građani neće nasesti na podvalu malograđana i da neće svojim životima braniti njihovu otimačinu.

N. K.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa