14. maj 2020.14. maj 2020.
Novi mikroskop
Vredna donacija za Službu
patološko-anatomske dijagnostike

Novi mikroskop

Privrednici iz deset šabačkih privatnih kompanija, još jednom su dokazali svoju društvenu odgovornost i zajedničkim sredstvima finansirali nabavku savremenog mikroskopa sa pratećom opremom. Ukupna vrednost donacije iznosi oko dvanaest hiljada evra.
Svetlosni mikroskop renomiranog proizvođača Olympus, model BX43 sa setom objektiva i trinokularnim tubusom uparen je sa specijalnom kamerom, adaptacionim modulom i softverom za aktivaciju i merenja. Mikroskop koristi najnoviju led tehnologiju osvetljenja. Materijal koji se uzorkuje prikazuje se u visokoj rezoluciji na monitoru velike dijagonale. Ceo sistem podržava kadriranje i memorisanje odabrane slike, a posredstvom aplikacije moguće je slanje slika koje su preuzete sa preparata, u slučaju potrebe za konsultacijama sa stručnjacima iz referentnih institucija. To je prvi uređaj sa pomenutim karakteristikama koji je stigao u službu.
Korišćenje novog mikroskopa sa savremenom optikom prilagođenom za svakodnevni rad – olakšava uspostavljanje precizne dijagnoze, a rezultati stižu brže, što doprinosi uspešnijem lečenja pacijenata. Nesumnjivo je da će upotreba novog osnovnog sredstva za rad patologa direktno rezultirati podizanjem nivoa kvaliteta dijagnostičkih usluga koje se pružaju u našoj ustanovi i zbog toga, zahvaljujemo donatorima na još jednom aktu dobre volje i efikasnosti u sprovođenju zajedničke akcije. Inicijativa i aktivnosti u vezi nabavke donacije započele su krajem prošle godine, ali zbog okolnosti koje nastupile usled aktuelne epidemije, do realizacije je došlo tek sada.
Napominjemo da Služba patološko-anatomske dijagnostike na godišnjem nivou uradi oko dvadeset hiljada histopatoloških i hiljadu citoloških analiza za pet hiljada pacijenata i između sto dvadeset i sto pedeset ex tempore analiza. Rad specijalista patologije je veoma važan jer uspostavlja završnu dijagnozu od koje zavisi dalji tok lečenja.
U dužem vremenskom periodu nije se dovoljno ulagalo u Službu patološko-anatomske dijagnostike, a zahvaljujući angažovanju aktuelnog rukovodstva ustanove, investirana su značajna sredstva u poslednje dve godine. Ističemo nabavku istog modela savremenog mikroskopa, ali bez kamere i pratećih uređaja. Takođe, planirana je nabavka dodatne opreme i adaptacija prostora, kako bi se poboljšali uslovi za rad ove veoma bitne službe.
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa