14. maj 2020.14. maj 2020.
Novi mikroskop
Vredna donacija za Službu
patološko-anatomske dijagnostike

Novi mikroskop

Privrednici iz deset šabačkih privatnih kompanija, još jednom su dokazali svoju društvenu odgovornost i zajedničkim sredstvima finansirali nabavku savremenog mikroskopa sa pratećom opremom. Ukupna vrednost donacije iznosi oko dvanaest hiljada evra.
Svetlosni mikroskop renomiranog proizvođača Olympus, model BX43 sa setom objektiva i trinokularnim tubusom uparen je sa specijalnom kamerom, adaptacionim modulom i softverom za aktivaciju i merenja. Mikroskop koristi najnoviju led tehnologiju osvetljenja. Materijal koji se uzorkuje prikazuje se u visokoj rezoluciji na monitoru velike dijagonale. Ceo sistem podržava kadriranje i memorisanje odabrane slike, a posredstvom aplikacije moguće je slanje slika koje su preuzete sa preparata, u slučaju potrebe za konsultacijama sa stručnjacima iz referentnih institucija. To je prvi uređaj sa pomenutim karakteristikama koji je stigao u službu.
Korišćenje novog mikroskopa sa savremenom optikom prilagođenom za svakodnevni rad – olakšava uspostavljanje precizne dijagnoze, a rezultati stižu brže, što doprinosi uspešnijem lečenja pacijenata. Nesumnjivo je da će upotreba novog osnovnog sredstva za rad patologa direktno rezultirati podizanjem nivoa kvaliteta dijagnostičkih usluga koje se pružaju u našoj ustanovi i zbog toga, zahvaljujemo donatorima na još jednom aktu dobre volje i efikasnosti u sprovođenju zajedničke akcije. Inicijativa i aktivnosti u vezi nabavke donacije započele su krajem prošle godine, ali zbog okolnosti koje nastupile usled aktuelne epidemije, do realizacije je došlo tek sada.
Napominjemo da Služba patološko-anatomske dijagnostike na godišnjem nivou uradi oko dvadeset hiljada histopatoloških i hiljadu citoloških analiza za pet hiljada pacijenata i između sto dvadeset i sto pedeset ex tempore analiza. Rad specijalista patologije je veoma važan jer uspostavlja završnu dijagnozu od koje zavisi dalji tok lečenja.
U dužem vremenskom periodu nije se dovoljno ulagalo u Službu patološko-anatomske dijagnostike, a zahvaljujući angažovanju aktuelnog rukovodstva ustanove, investirana su značajna sredstva u poslednje dve godine. Ističemo nabavku istog modela savremenog mikroskopa, ali bez kamere i pratećih uređaja. Takođe, planirana je nabavka dodatne opreme i adaptacija prostora, kako bi se poboljšali uslovi za rad ove veoma bitne službe.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa