28. maj 2020.28. maj 2020.
FILTER ZA NAREDNU SEZONU
DRAGAN ANIČIĆ, TRENER FK „MAČVA“

FILTER ZA NAREDNU SEZONU

Cilj što bolji rezultat i provera snaga za narednu sezonu. Pripreme mnogo važne, jer loš početak usmerava ka nižem rangu. Bez publike čudno, ali smo svi svakako koncentrisani na teren
Dva i po meseca nije bilo fudbala, virus je pokorio svet, zaustavio vreme i sada, kada je vreme za nastavak ili novi početak, sve može da nedostaje, osim želje.
-Meni je nedostajao fudbal, a kamoli igračima. Svakako je pauza ostavila trag na fizičkoj spremi, ali ukoliko nekome nedostaje motiv posle duge pauze, to je ozbiljan problem – kaže na početku naše priče trener „crveno-crnih“ DRAGAN ANIČIĆ.
Neplanirani zastoj trajao je duže nego period između dve sezone. Situacija sa kojom se niko nije suočio do sada u ovom veku.
-Trenutno smo poslednji, a ne želimo tu da završimo sezonu, bez obzira na odluku da nema ispadanja u niži rang. Rezultat nam nije u drugom planu. Istovremeno, ove utakmice su i prilika da isprobamo nova rešenja u taktici i preostale četiri runde su i filter koji će reći koji igrači zaslužuju dres Mačve i u narednoj sezoni, a kome ćemo se zahvaliti. Ovo su i pripreme za pripreme. Nema vremena za neku pauzu između dve sezone. Pripremni period tokom leta je verovatno ključni za ambicije u Super ligi 2020/21.
Pretpostavka je da velika većina klubova već sada razmišlja o sastavu za predstojeću sezonu. Tek dva ili tri imaju veći značaj što se tiče poslednje četiri utakmice?
-Najmanje četiri, a možda i šest ekipa će sledećeg proleća u niži rang i konkurencija će biti velika. Ukoliko početak bude loš, male su šanse da se to ispravi tokom prvenstva. Iako mnogi potcenjuju Super ligu, iskustvo pokazuje da ne može baš svako da igra u najvišem rangu. Preostali mečevi i treninzi će dati definitivnu sliku ko je na superligaškom nivou, a ko ne. Potom, bez mnogo čekanja, u skladu sa mogućnostima, moramo tražiti alternative za one pozicije gde su potrebna pojačanja. Nije bila dobra ova sezona za Mačvu i ne sme da se ponovi više.
Voždovac je tim koji ste vodili između dva mandata u Šapcu. Oni takođe nemaju veće rezultatske ambicije.
-Malo igrača je ostalo u klubu od onih koje sam ja vodio. Istakao bih Stuparevića kao izuzetno perspektivnog igrača, velikog potencijala, odnosno Nikolića i Stojčeva koji su fudbaleri što prave razliku, sposobni da rivalu naprave problem iz naizgled nemogućih situacija, što je bogatstvo za svaki tim. Oporavli su se još neki fudbaleri koji su u martu bili van treninga. Pretpostavljam da se i kod njih mogu očekivati neki novi taktički pokušaji.
Postoje li problemi u sastavu Mačve?
-Đokovića i Šušnjara još muče povrede i na njih svakako nećemo moći da računamo, kao i na Gigića koji odrađuje suspenziju zbog žuth kartona. Upitan je Marić, do meča ćemo znati može li da nastupi.
Slede mečevi bez publike. Može li se uporediti osećaj direktnog učešća u meču bez publike i gledanja duela, poput Bundeslige, na malim ekranima, koji se igraju u sličnom ambijentu?
-U najjačim ligama nekako imam utisak da bez publike intenzitet utakmice nije na visokom nivou, a to se odrazi na kvalitet, uz generalno čudnu sliku praznih tribina. U Srbiji smo mi među oštećenijima, jer Mačva ima značajan broj gledalaca uvek, posebno za standarde Super lige. Mnogo je stadiona gde publike nema mnogo, a i prisutni su tihi. Ja više volim da bude nekoliko hiljada aktivnih posmatrača, pa makar bili na suprotnoj strani, nego da ne bude gledalaca. S druge strane, ima igrača kojima je lakše da nastupaju bez pritiska tribina, to je sve individualno. Tokom utakmice smo skoncentrisani na teren, bar bi tako trebalo i ne razmišljamo o drugim pojedinostima.
D. B.

Najnoviji broj

2. februar 2023.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa