28. maj 2020.28. maj 2020.
Molotovljevim koktelima na dečiju radost
U NEDELjU OKO PONOĆI UNIŠTENO DEČIJE IGRALIŠTE U BENSKOJ BARI

Molotovljevim koktelima na dečiju radost

Igralište koje je istog dana bilo prepuno dece, potpuno je uništeno, a pričinjena šteta iznosi oko pet hiljada evra. Deca su, za sada, ostala bez prostora koje im je za kratko vreme postalo omiljeno. Umesto da se igraju, jutro po ovom vandalskom činu, ta ista deca su tužnim pogledima gledali svoja dva brdašceta
Koji minut pre ponoći u nedelju, nepoznati počinioci uz upotrebu molotovljevih koktela, zapalili su novoizgrađeno igralište za decu u Benskoj bari.
Igralište koje je istog dana bilo prepuno dece, potpuno je uništeno, a pričinjena šteta iznosi oko pet hiljada evra. Deca su, za sada, ostala bez prostora koje im je za kratko vreme postalo omiljeno. Umesto da se igraju, jutro po ovom vandalskom činu, ta ista deca su tužnim pogledima gledali svoja dva brdašceta.
Rekonstrukciju parka u Benskoj bari pratilo je nezadovoljstvo dela mladih ljudi zbog činjenice da je porušeno staro igralište, ali i aterska česma koja je bilo mesto okupljanja do ranih jutarnjih sati zbog čega stanari u okolnim zgradama nisu imali mira tokom letnjih meseci. Grad je čak angažovao i noćnog čuvara, ali ni to nije pomoglo. Protest koji je povodom rekonstrukcije parka bio organizovan, u potpunosti su pomogli mediji koji su pod kontrolom loklanog odbora Srpske napredne stranke. Podržali su protest samo zbog činjenice da je bio upućen protiv gradske uprave, a sada peru ruke. Nijedan od stanara koji su imali problema zbog svojevrsnog orgijanja nisu pitali za mišljenje, niti su evidentirani silni incidenti u kojima su stradali komšijski prozori i roletne.
Ta dva brdašceta su od samog starta bila trn u oko onima koji su se protivili njegovoj izgradnji. Čak su se snimali i smešni video klipovi na tu temu. Sada je to brdo, to dečije igralište, uništeno.
Danima unazad smo bili svedoci da se uništava ono što je još u izgradnji. Biljke koje su zasađene bile su izgažene, platani išarani sprejom sa natpisom B.S.C što u pravodu znači - Bare centar sveta. Na stranu to što nisu Bare, već Bara, jednina. Grupa mladih momaka, ranih srednjoškolaca, danima su na jednom od brdašceta palili vatru, penjali se na novopostavljenu česmu, pevali navijačke pesme u kojima su branili srpsko Kosovo tokom noći. Pitanje je noći kada će biti uništene sprave u teretani na otvorenom koje su nedavno postavljene, jer kada padne mrak tu se okuplja neki svet i besomučno se iživljava nad njima. Stanovnici Benske bare su ponovo reagovali, zvali nadležne organe. Jedno veče se pojavila policija i rasterala ekipu sa brda. Nekoliko puta su stanari i sami reagovali, jer nadležni organi su im rekli - pustite, to su deca.
Sada smo došli do toga da je uz pomoć molotovljevih koktela, u požaru, uništeno dečije igralište. Svako ko iole mozga ima u svojoj glavi i ako samo na trenutak uporedi prethodno stanje parka sa onim što je već sada urađeno ne može a da ne prizna koliko danas taj prostor izgleda bolje nego što je iko ikada pomislio. I sada, umesto da taj prostor bude mesto okupljanja svih generacija, postalo je „atrakcija“ koju znatiželjni Šapčani fotografišu uz komentare da je ovako nešto jednostavno - nenormalno.

Pakleno leto
Posle jednog od sastanaka koji je bio upriličen u gradskoj upravi, deo onih koji su bili nezadovoljni onim što se radi, a revoltirani činjenicom da postoje stanari Benske bare koji su podržali rekonstrukciju parka, obećali su stanarima „pakleno leto“. I to je predočeno nadležnim organima, ali ništa nije konkretno preduzeto.
N. K.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa