25. jun 2020.25. jun 2020.
Šabačka mladost na delu
Na kraju školske godine

Šabačka mladost na delu

Talentovani učenici šabačkih srednjih škola nastupali su pred publikom na Trgu šabačkih žrtava. Stvoren je model po kojem su odrasli samo organizaciona pomoć, dok mladi, individualno ili u grupama, imaju glavnu ulogu u celokupnom kreiranju događaja, tvrdi pomoćnica gradonačelnika za mlade, Marija Ratković
Na Trgu šabačkih žrtava je u utorak, 16. juna, održan koncert na kojem su učestvovali šabački srednjoškolci. Program je počeo u 19 časova. Pred sugrađanima su nastupali: Katarina Srdanović i Nađa Ignjatović, Sara Žugić, bend Inferno – Mina Jovanović, Angelina Vuković i Lena Đurić, Sofija Mihajlović, Aleksa Šušić, Janja Janković i Jovana Arsenović, bend KRŠ – Nemanja Pavlović, Petar Krsmanović, Tijana Živanović, Petar Petrović, Pavle Šujić i Filip Trifunović, Marko Tešić, Milica Ilić i Isidora Jović, Katarina Rašić, Vukašin Vlahović i plesni studio IZRAZ. Program su vodile Nevena Mitrašinović, Marija Krstić i Sara Krsmanić, poznatije kao Taste the BUNT. Za muziku se pobrinuo Đorđe Stekić, dok je plakat delo Bojana Vasića.
Organizator ovog projekta je grad Šabac. Koncept „Mladost na delu“ i događaj „Evo nas“ nastali su kao jedan od načina da se mladi neposredno uključe u kulturni sadržaj grada. Stvoren je model po kojem su odrasli samo organizaciona pomoć, dok mladi, individualno ili u grupama, imaju glavnu ulogu u celokupnom kreiranju događaja, tvrdi pomoćnica gradonačelnika za mlade, Marija Ratković. Kako kaže, osnovna ideja je bila da se uključi što veći broj učesnika i da se celom gradu predstavi ko su mladi talenti i čime se bave, da se inicijative šire i preklapaju, kao i da se upoznaju, druže i sarađuju svi koje zanima da se aktivnije uključe u kulturno stvaralaštvo. Ratkovićeva izjavljuje i da je grad tu da ohrabri i pruži vidljivost, da stoji iza rada i truda kako bi bili osnaženi svi koji doprinose kulturi u jako teškim uslovima. Ona napominje da je Šabačko pozorište pružilo pomoć oko prostora i osvetljenja, grad i komunalne službe oko bine, potrebnih dozvola, ali i finansijskih troškova, a profesorka engleskog jezika Ana Jelikić, u okupljanju mladih talenata. Ipak, ključna pomoć je, prema njenim rečima, motivacija za nastavak. Marija smatra da je prvi događaj ove vrste prošao odlično i da je novo poglavlje otvoreno. Sada je, kaže, inicijativa predstavljena i smatra da će se mnogi ohrabriti da učestvuju u budućnosti, pa će, u skladu s tim, biti nastavljeni novi koncepti. Iako iza sebe ima dosta projekata koji uključuju mlade, za nju je ovaj događaj jedan od najboljih u čijoj organizaciji je učestvovala.
Savetnica gradonačelnika za mlade se nada da će, zajedno sa profesorkom Anom Jelikić, i dalje okupljati ljude koji slično razmišljaju. „Moje srce je uvek za mlade!“ izjavljuje Marija Ratković, i željno iščekuje nastavak projekta.
Jedna od učesnica „Evo nas – Mladost na delu“ i učenica Šabačke gimnazije, Angelina Vuković, navodi da je osećaj na sceni bio fenomenalan, i da joj je drago što su mladi dobili mogućnost da pokažu svoja interesovanja i talente.
Mladi su dobili priliku da upoznaju dosta kvalitetnih ljudi sa kojima dele ista interesovanja. Ovaj događaj bi trebalo da se organizuje i narednih godina, i zasigurno bih učestvovala i u budućnosti. Posebno mi je drago to što je publika bila u velikom broju i što su njihove reakcije bile pozitivne, kaže Sofija Mihajlović, učesnica iz iste škole. Treme, kako navodi, nije bilo, jer su svi bili maksimalno opušteni i spremni za nastup na sceni.
Teodora Ranđić

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa