11. februar 2021.11. feb 2021.
#ŠabacNaopako
Istorija grada po meri mladih

#ŠabacNaopako

„U Šapcu ćete se
susresti sa puno humora, različitih mišljenja i vrednosti koje našu sredinu izdvajaju od drugih, a najviše se ponosimo tome da uvek želimo da budemo inovativni i prvi u svemu“, ŠabacNaopako tim
Šabačke gimnazijalke Milica Alimpić, Marijana Jokičić, Katarina Srdanović i Tijana Iskić neobičnu, bogatu i raznovrsnu istoriju Šapca predstavile javnosti na drugačiji način od uobičajenog. Milenijalke su prošlost rodnog grada i turističke potencijale prikazale kroz aplikaciju za mobilne telefone. Inovativna ideja, zapažena je i nagrađena na ovogodišnjem Svetioniku znanja. Tim iz Šapca zauzeo je drugo mesto, a trenutno rade na finalizaciji projekata „Naopako“. Da, dobro ste pročitali, lokalnu uzrečicu “iskoristile” su za naziv aplikacije. Simbolično, domišljato, #ŠabacNaopako se lako pamti i prati.



-Kod nas u Šapcu ćete se susresti sa puno humora, različitih mišljenja i vrednosti koje našu sredinu izdvajaju od drugih, a najviše se ponosimo tome da uvek želimo da budemo inovativni i prvi u svemu - zaključile su mlade Šapčanke i poručile „Želimo da #naopako uživate u “ Checkpoint ” turi po Šapcu.“

(anketa) Šta bi preporučio/la mladima da posete
kada dolaze u Šabac?

Ponuđeni odgovori:Biblioteka, Stari grad, Veliki park, Pozorište, Trkalište. Neki od ostalih odgovora: crkve, vašar, Letnjikovac, muzej, trg, kancelarija za mlade, hipodrom, noćne klubove, poslastičarnicu Višnja, azil, gimnaciju, Bucka, Floyd, Stellinu, bazen, kafane, kod kuma, Šljunkara, zoološki vrt u poljoprivredno školi, planinu Cer, Mali Balkan….




Istraživanje “javnog mnjenja
Projektu je prethodilo istraživanje “javnog mnjenja”, odnosno ciljne grupe, a rezultat je bio (ne)očekivan.

-Rezultatima ankete smo zaključile da su naša ciljna grupa osobe od 14 do 20 godina, jer su oni 92% učesnika naše ankete. Na osnovu njihovih odgovora smo zaključile da nisu zadovoljni sadašnjim turizmom grada i jedan od glavnih ciljeva nam je da se ocena u ovoj oblasti poveća nakon realizacije našeg projekta. Sadašnja ocena je 3, što nam ukazuje da ljudi u gradu ili ne znaju za turizam ili ih ne zanima. Ako gledamo odnos samih ocena vidimo da trojki ima najviše, a najmanje jedinica, činjenica da jedinica ima najmanje je dobra ali opet odnos jedinica i petica nije mnogo veliki tako da ne možemo time biti zadovoljni. Potrudićemo se da uključimo mlade ljude u realizaciju našeg projekta s ciljem da zavole svoj grad i upoznaju se sa potencijalom istog - kažu članice tima.

(anketa) Šta misliš da nedostaje Šapcu u turističkom smislu?
Najviše je bilo odgovora ne znam, ništa, ali neki od korisnih predloga su sledeći: turističke atrakcije, uređena plaža/život na reci, promocija muzeja, identitet grada, uređivanje odnosno osvetljenje tvrđave, festivali, veći bioskop, ture i turistički vodiči, zanimljiva mapa, info centar za obrazovanje, sređen Cer, originalni suveniri, više vegeterijanskih restorana…


Osam Checkpoint-a u gradu
Pomenuta aplikacija je bazirana na augmentativnoj realnosti i sadrži kod čijim skeniranjem korisnik dobija informacije o određenoj lokaciji u gradu. Predviđeno je da aplikacija podrži turističke rute pod nazivom “Checkpoint Šabac”.

-Tura će imati osam elemenata, tzv. Checkpoint-a. Na svakom mestu zaustavljanja osim informacija koje će preneti vodič, biće dostupni i multimedijalni sadržaji koji će se pokretati preko aplikacije i brošure sa osam razglednica. Na razglednicama se nalaze markeri koji pokreću video sadržaje, fotografije, 360° panoramu, 3D model spomenika, audio zapise i sl. sadržaje vezane za mesto na kome se posetilac nalazi. Brošure će biti dostupne onlajn uz mogućnost štampanja (besplatna verzija) i kao buklet sa razglednicama u Turističkoj organizaciji Šapca - navodi Šabac Naopako tim.



Istorija, sadašnjost i budućnost
Početna tačka je šabačka tvrđava, mesto nastanka grada i inspiracija brojnih priča, ali i omiljeno mesto mladih, posebno u vreme Šabačkog letnjeg festivala (ŠLF). Virtuelni vodič ne samo da korisnika upoznaje sa pričama iz prošlosti, već mu i pruža isksutvo šetnje kroz savremeni Šabac. Od tvrđave do Pozorišta, zaokružena je pešačka tura po gradu, ali i svojevrsni vremeplov Zaslona, Malog Pariza.

-Tura kreće sa Starog grada, na obali reke Save, (Checkpoint #1) gde i priča o Šapcu nastaje. Pomera se, potom, ka Trgu šabačkih žrtava (Checkpoint t #2) gde se posetioci upoznaju sa Šapcem iz Jevremovog doba (3D model spomenika Jevrema Obrenovića) i sa najpoznatijim hotelom u gradu, koji nosi naziv Sloboda. Odatle se stiže do zgrade, pod nazivom Zeleni venac Checkpoint #3), koja je jedna od najstarijih u Šapcu i menjala je namenu. Put nas vodi do muzeja i biblioteke (Checkpoint #4) gde se otkrivaju programi i postavke u ovim institucijama, kao i zanimljivosti iz prošlosti. Nedaleko se nalazi i Sinagoga (Checkpoint #5) koja krije zanimljivosti vezane za život jevrejske zajednice u našem gradu. Veoma blizu su druge dve zgrade (Checkpoint #6) gradska kuća, poznata kao Dunjića kuća, i arhiv koji nude uvid u zanimljivosti i podatke izabrane da vam zagolicaju maštu o životu u Šapcu kroz vekove. Potom ćemo se prošetati do Vinaverovog trga (Checkpoint #7) gde se upoznajemo sa Šapcem u Vinaverovo doba i sa Vinaverovim stvaralaštvom, ali i oprečnim stavovima o lepoti ovog trga, pa ćemo zamoliti posetioce da ocene lepotu i funkcionalnost lokacije u anketi, odnosno da se priključe šabačkim lokalnim nadmetanjima. Poslednja stanica Checkpoint #8) je pozorište smešteno u zgradi zadužbine pod nazivom Zanatski dom. Jedna tura će biti prilagođena za decu sa smetnjama u razvoju - pojasnile su Katarina, Marijana, Milica i Tijana dodavši da je posebna pažnja posvećena Parku nauke, i nešto mlađim konzumentima.

-Kao dodata vrednost postoji i Checkpoint #park nauke koji se nalazi u prigradskom naselju Letnjikovac i predstavlja najposećeniju turističku lokaciju školskih ekskurzija u našem gradu. Park nauke u Šapcu je putovanje kroz znanje i kroz vreme. Instalacije otkrivaju i objašnjavaju svet i pojave u njemu, prikazuju autentične naučne fenomene iz oblasti: fizike, astronomije, geografije, biologije i hemije. Najvažnije je da su svi eksponati interaktivni.



Aktivacija mladih
Prepoznavanje Šapca na turističkoj mapi Srbije kao destinacije koja nudi različite kombinovane sadržaje zanimljive mladima bila je osnova za projekat, kao i angažovanje mladih u kreiranju sadržaja u gradu.

Zahvaljujemo se Katarini, Marijani, Milici i Tijani što su nam ustupile materijal za pisanje teksta. Značajan deo ustanova kulture odazvao se pozivu mladih Šapčanki da budu deo projekta i pruže podršku idejama, nastojanjima generacija koje stasavaju da kreiraju grad po svojoj meri. Nadamo se da će i drugi slediti njihov primer i prepoznati vrednost mladih snaga i ukazati im priliku da svoj potencijal iskažu u punom obimu.
M. Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa