Инфо

25. јун 2020.25. јун 2020.
Шабачка младост на делу
На крају школске године

Шабачка младост на делу

Талентовани ученици шабачких средњих школа наступали су пред публиком на Тргу шабачких жртава. Створен је модел по којем су одрасли само организациона помоћ, док млади, индивидуално или у групама, имају главну улогу у целокупном креирању догађаја, тврди помоћница градоначелника за младе, Марија Ратковић
На Тргу шабачких жртава је у уторак, 16. јуна, одржан концерт на којем су учествовали шабачки средњошколци. Програм је почео у 19 часова. Пред суграђанима су наступали: Катарина Срдановић и Нађа Игњатовић, Сара Жугић, бенд Инферно – Мина Јовановић, Ангелина Вуковић и Лена Ђурић, Софија Михајловић, Алекса Шушић, Јања Јанковић и Јована Арсеновић, бенд КРШ – Немања Павловић, Петар Крсмановић, Тијана Живановић, Петар Петровић, Павле Шујић и Филип Трифуновић, Марко Тешић, Милица Илић и Исидора Јовић, Катарина Рашић, Вукашин Влаховић и плесни студио ИЗРАЗ. Програм су водиле Невена Митрашиновић, Марија Крстић и Сара Крсманић, познатије као Taste the БУНТ. За музику се побринуо Ђорђе Стекић, док је плакат дело Бојана Васића.
Организатор овог пројекта је град Шабац. Концепт „Младост на делу“ и догађај „Ево нас“ настали су као један од начина да се млади непосредно укључе у културни садржај града. Створен је модел по којем су одрасли само организациона помоћ, док млади, индивидуално или у групама, имају главну улогу у целокупном креирању догађаја, тврди помоћница градоначелника за младе, Марија Ратковић. Како каже, основна идеја је била да се укључи што већи број учесника и да се целом граду представи ко су млади таленти и чиме се баве, да се иницијативе шире и преклапају, као и да се упознају, друже и сарађују сви које занима да се активније укључе у културно стваралaштво. Ратковићева изјављује и да је град ту да охрабри и пружи видљивост, да стоји иза рада и труда како би били оснажени сви који доприносе култури у јако тешким условима. Она напомиње да је Шабачко позориште пружило помоћ око простора и осветљења, град и комуналне службе око бине, потребних дозвола, али и финансијских трошкова, а професорка енглеског језика Ана Јеликић, у окупљању младих талената. Ипак, кључна помоћ је, према њеним речима, мотивација за наставак. Марија сматра да је први догађај ове врсте прошао одлично и да је ново поглавље отворено. Сада је, каже, иницијатива представљена и сматра да ће се многи охрабрити да учествују у будућности, па ће, у складу с тим, бити настављени нови концепти. Иако иза себе има доста пројеката који укључују младе, за њу је овај догађај један од најбољих у чијој организацији је учествовала.
Саветница градоначелника за младе се нада да ће, заједно са професорком Аном Јеликић, и даље окупљати људе који слично размишљају. „Моје срце је увек за младе!“ изјављује Марија Ратковић, и жељно ишчекује наставак пројекта.
Једна од учесница „Ево нас – Младост на делу“ и ученица Шабачке гимназије, Ангелина Вуковић, наводи да је осећај на сцени био феноменалан, и да јој је драго што су млади добили могућност да покажу своја интересовања и таленте.
Млади су добили прилику да упознају доста квалитетних људи са којима деле иста интересовања. Овај догађај би требало да се организује и наредних година, и засигурно бих учествовала и у будућности. Посебно ми је драго то што је публика била у великом броју и што су њихове реакције биле позитивне, каже Софија Михајловић, учесница из исте школе. Треме, како наводи, није било, јер су сви били максимално опуштени и спремни за наступ на сцени.
Теодора Ранђић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa