Инфо

25. јун 2020.25. јун 2020.
ВАЖНА КАРИКА У  ХУМАНИТАРНОМ ЛАНЦУ
ВОЛОНТЕРИ ОДГОВОРНО ОБАВИЛИ СВОЈ ПОСАО

ВАЖНА КАРИКА У ХУМАНИТАРНОМ ЛАНЦУ

Било је дана када смо били презаузети обавезама у Црвеном крсту, на терену али и у школи у оквиру он лајн наставе. Међутим, човек се навикне на све, прилагођава се и ако има жеље и воље ништа на крају није проблем. Било нас је доста волонтера па се у добром друштву и када делите исте идеје и циљеве све тешкоће лакше подносе
Међу херојима у доба короне нашли су се млади волонтери Црвеног крста. Једна од хероина је деветнаестогодишња Анђела Симић из Коцељеве, волонтерка која се од почетка епидемије придружила групи хуманих младих људи.
–Када се појавила епидемија, нисам имала дилему и упркос некој дози страха од могуће заразе, одлучила сам да одмах понудум своју помоћ. Мислим да је добро што је било тог страха јер нас је то натерало да будемо још одговорнији и опрезнији у раду- каже Анђела додајући да је некада било веома исцрпљујуће испратити све активности везане за волонтирање, обавити у току дана све оно што је важно како би у потпуности оправдала своју улогу у овом хуманитарном ланцу.
–Било је дана када смо били презаузети обавезама у Црвеном крсту, на терену али и у школи у оквиру он лајн наставе. Међутим, човек се навикне на све, прилагођава се и ако има жеље и воље ништа на крају није проблем. Било нас је доста волонтера па се у добром друштву и када делите исте идеје и циљеве све тешкоће лакше подносе- сматра ова девојка која је у свет волонтирања ушла пре четири године, на почетку средњег образовања.
Привлачи је да ради неки хумани посао, да помогне другима у свему, да на паметан и квалитетан начин утроши своје време.
–Знам да ћу на овај начин, кроз волонтирање, некоме помоћи. Значи, већ на почетку средње школе сам се прикључила групи волонтера. Најпре сам присуствовала акцијама добровољног давања крви, затим сам ишла на обуке па смо се дружили са децом у основним школама, причали о промоцији хуманих вредности, о безбедности деце у саобраћају и свашта нешто. То је за мене било заиста једно дивно искуство- напомиње Анђела.
У току трајања епидемије волонтерима се придружила и Ана Јовић из Коцељеве, матуранткиња медицинске школе.
–Завршавам медицинску школу и помислила сам да сам у периоду епидемије већ била свршена средњошколка, вероватно бих радила свој посао медицинске сестре, па сам одлучила да помогнем на начин на који је то у овом тренутку било могуће а то је да волонтирам у Црвеном крсту. Због коронавируса нисам била у прилици да у оквиру наставе одрадим праксу па сам схватила да је ово један од најбољих начина да своје време не потрошим узалудно већ корисно- прича Ана која ће од јесени постати бруцош Високе здравствене установе у Земуну.
Кроз Црвени крст у Коцељеви у последњих неколико месеци прошло је на десетине волонтера. Ови хумани, млади људи бринули су се о старим и угроженим суграђанима. Осим набавке хране и лекова, водили су рачуна и о њиховом здрављу, пре свега менталном па су често разговарали са усамљеним житељима ове вароши. Били су стрпљиви, пуни разумевања, без поговора одговарали на најразличитије захтеве суграђана, прелазили стотине и стотине километара остављајући потрепштине од врата до врата.
–Све оно што смо радили од почетка ванредног стања и појаве коронавируса у нашој земљи тек сумирамо. Може се рећи да су волонтери прешли на стотине километара како би стигли до свих наших корисника, пружили помоћ најстаријима, бринули се о угроженима. Сада смо нашим волонтерима дали могућност за предах, како би успели да заврше све своје школске обавезе, јер су због вишечасовних ангажовања у Црвеном крсту оне биле помало запуштене. Ово је сада један мали период паузе након чега следе нове акције за помоћ социјално угроженим људима- изјавио је секретар Црвеног крста Милан Глумац.

Весна Бошковић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa