Инфо

25. јун 2020.25. јун 2020.
Време погодује болестима
Антракноза лубенице и диње

Време погодује болестима

У годинама које су са доста падавина услед појаве проузроковача антракнозе лубеница (Цоллетотрицхум лагенариум) већи део лисне масе, вреже и плодова може потпуно да пропадне. Због оваквих повољних временских услова за развој антракнозе, морамо бити врло обазриви и правовремено извршити заштиту усева
Временске прилике су идеалне за развој болести гајених култура.
У годинама које су са доста падавина услед појаве проузроковача антракнозе лубеница (Цоллетотрицхум лагенариум) већи део лисне масе, вреже и плодова може потпуно да пропадне. Због оваквих повољних временских услова за развој антракнозе, морамо бити врло обазриви и правовремено извршити заштиту усева.
Осим на лубеници и дињи, јавља се и на краставцима, тиквама и самониклим биљкама.
Симптоми болести се запажају на свим наџемним деловима биљака: лишћу, стаблу (врежи) и плодовима. Први симптоми се јављају на котиледоним листићима у виду некротичних, мрких пега. Оболели котиледони се суше и опадају. У пољу се први знаци болести уочавају на најстаријем лишћу при основи вреже и оно у почетку жути, а касније се на њему јављају појединачне округле до угласте мрке пеге са хлоротичним ореолом, величине од 0,2-2 цм. У оквиру ових пега лисно ткиво пуца, цепа се и испада.
У случајевима јачих зараза, пеге прекривају читав лист, због чега се суши и изгледа као спржен.
Карактеристични симптоми настају касније на стаблу и плоду.
На стаблу се образују издужене пеге овалног облика, удубљене нарочито при основи стабла. Пеге су дуге 1-5 цм. Захваћене вреже и лишће на њима се суше. Нарочито су упадљиве пеге на плоду. Јављају се у виду дубоких, изолованих или међусобно спојених озледа 2-3 цм у пречнику. У средишнем делу озледа образује се наранџасти ексудат са конидијама који покрива готово читаву пегу. Насељавањем и секундарних паразита оболели плодови труле и пропадају.
Развоју патогена погодује топло и кишовито време. Конидије клијају при температури 4-36 °Ц (оптимална 24-26 °Ц) и влажност ваздуха 60-100 %.
Мере заштите
Гајење отпорних сорти, дезинфекција семена (третирање 1 кг семена са 4 грама ТИРАМА инактивира конидије паразита на површини семена), плодоред у трајању од најмање три године. Током вегетације треба користити следећефунгициде: Сцоре 0,5 лит/ха, Антрацол 2-2,5 кг/ха, Дитхане 2-2,5 кг/ха, Браво 2 лит/ха, Qуадрис 0,75 лит/ха, Фолио голд 2,5-3 лит/ха. Усев мора да буде испрскан пре сваког новог кишног периода.
Припремио: Слободан Гошић дипл. инж. пољопривреде.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa