Инфо

25. јун 2020.25. јун 2020.
Прича о честитости
Соколски дом више од спортског здања

Прича о честитости

Од сокола до спорта. Изложба омаж традицији, честитиости Шапчана. Здање више од спортског објекта. Солидарност грађана
Реконструкција Соколског дома, популарне „Соколане“ није само још један инфраструктурни допринос развоју шабачког спорта, већ је и обнављање здања које у сећањима деценија крије јединствену причу о себи и друштву коме је припадало. То је прича о честитости, прича о принципима и солидарности које носе истинске животне вредности важне како за генерације из периода изградње, тако и за данашњу младост.
-Желели смо да кроз предавање и изложбу испричамо причу о честитости, али и свим добрим људима који су допринели не само развоју спорта, него и других вредних особина, за које верујем да негујемо и данас у Шапцу. У овом граду Соколски дом је само један од објекта где се исказала велика солидарност свих. Мноштво суграђана је учествовало у изградњи и овог и других значајних здања - појаснила је Татјана Марковић, коаутор поставке “Прича о честитости”.
Ауторке изложбе, Татјана Марковић и Смиљка Јовановић, желеле су да укажу на значај и историјат Соколског друштва, али и солидарност Шапчана у изградњи важних објеката у граду.
-Када је реч о соколству потребно је имати на уму мисао о части. То је реч која је заокружила целу ову причу и она која је опстала кроз време без обзира на идеолошку обојеност друштва у одређеним историјским периодима. То је окосница и хронологија наратива ове изложбе. Ако из данашње перспективе сагледамо прошло време можемо видети мноштво сјајних имена у спорту која су стасавали под овим кровом - рекла је Смиљка Јовановић, ауторка поставке.
Председник Скупштине града Шапца Немања Пајић свечано је отворио је изложбу истакавши да је зграда Дома више од спортског објекта.
-Када смо код Европске уније аплицирали за реконструкцију објекта традиција је била кључна реч. Соколски дом је музеј, има традицију, историју и своју причу. Када смо се договарали са нашим пријатељима из ЕУ, рекли смо да ће бити мултифункционална дворана, и да ћемо у објекту организовати различите догађаје што се остварило. Изложба је везана за ову зграду, њену историју, традицију соколства, не само у Шапцу него и у Краљевини Југославији. Стална поставка ће допринети туристичком потенцијалу објекта - навео је Пајић.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa