25. jun 2020.25. jun 2020.
Junska kiša dobro došla
VREME I USEVI

Junska kiša dobro došla

Kiša, koja u Mačvi pada gotovo svakog dana i dobro je natopila zeklju, dobro je došla usevima. U tome se slažu svi ovdašnji agronomi ali i poljoprivrednici, ističući da je zemljište dugo vremena bilo suvo, budući da su zimus izostali snegovi.
Primera radi, kaže Avram Gišić iz Mačvanskog Belotića koji u svom dvorištu pedantno vodi evidenciju, koliko je u određenom periodu palo vode po kvadratnom metru, tvrdi da je proteklog ponedeljka, samo u ataru ovog sela, za dva sata, posle podne palo 29 litara vode po kvadratnom metru.
Sve u svemu zemljište je dobro natopljeno i to pogoduje svim zasejanim biljkama. Stručnjaci upozoravaju da je s povećanjem vlage i toplote došlo i do pojave različitih bolesti i korova te je neophodna zaštita useva.
- Morao sam da štitim pšenicu od insekata, bez obzira što je visoko “odskočila” i za nekoliko nedelja treba da počne žetva. Plašim se da paraziti u ovoj poslednjoj fazi, nalivanja zrna i sazrevanja ne bi naneli veće oštećenje usevu koji je uzgred budi rečeno u veoma dobrom stanju, kaže Dragan Drmanović iz Bogatića.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa