2. jul 2020.2. jul 2020.
EFIKASNIJA BORBA PROTIV GRADA
AUTOMATIZOVAN SISTEM PROTIVGRADNE ZAŠTITE

EFIKASNIJA BORBA PROTIV GRADA

Poznavaoci prilika kažu da je automatizacija stanica u velikoj meri doprinela boljoj i blagovremenoj reakciji u razbijanju gradonosnih oblaka. Veroljub Matić, narodni poslanik u republičkom parlamentu i član Odbora za poljoprivredu bio je dugogodišnji zagovornik promene sistema zaštite od grada u našoj zemlji, jer je još kao predsednik opštine Koceljeva spoznao sve njegove nedostatke
Na području koceljevačke opštine protivgradnu zaštitu više od 25 hiljada hektara površine, od kojih je skoro 19 hiljada poljoprivredno zemljište, obezbeđuje pet automatizovanih lansirnih stanica u Koceljevi, Svileuvi, Donjem Crniljevu, Ćukovinama i Družetiću. Nadležni ističu da je sezona odbrane od grada dočekana spremno te da su sve stanice u proseku opremljene sa po 12 raketa, što se smatra optimalnim brojem.
Proleće i nestabilno vreme ranijih godina zadavali su velike muke seljacima koji su za samo nekoliko minuta, zbog gradonosnih oblaka i nepravovremene reakcije protivgradnog sistema, neretko ostajali bez svoje letine. Ovog proleća, grad je na sreću, obilazio područje koceljevačke opštine pa je pojava sugradice manjih razmera evidentirana u prvoj polovini juna.
Poznavaoci prilika kažu da je automatizacija stanica u velikoj meri doprinela boljoj i blagovremenoj reakciji u razbijanju gradonosnih oblaka.
Veroljub Matić, narodni poslanik u republičkom parlamentu i član Odbora za poljoprivredu bio je dugogodišnji zagovornik promene sistema zaštite od grada u našoj zemlji, jer je još kao predsednik opštine Koceljeva spoznao sve njegove nedostatke.
–Kao član odbora za poljoprivredu u dva saziva skupštine učestvovao sam i kao nosilac zakona za protivgradnu zaštitu ispred SNS i taj zakon smo u postupku donošenja vratili Vladi na doradu, što se retko dešava da vladajuća većina vrati svojoj izvršnoj vlasti na doradu zakon. Međutim, pokazalo se da smo bili jako ispravni u svom zahtevu da to uradimo. Zakon je toliko popravljen, da mi praktično, posle tih izmena, nismo imali šta da dodamo i on je usvojen u skupštini. Primena tog zakona dovela je do automatizacije protivgradne zaštite na ovim prostorima, a kasnije će uslediti i u drugim delovima Srbije. To je podiglo efikasnost za ozbiljan procenat, za 30-50 posto. Komanduje se iz radarskog centra i reaguje u datom momentu. Pokazalo se kao efikasno. To je na dobrobit naših seljaka, prvenstveno voćara i ratara- izjavio je Matić.


OSIGURANjE KAO VID ZAŠTITE
U opštinskoj nadležnoj službi podsećaju da je važno da poljoprivredni proizvođači shvate značaj osiguranja svojih useva, posebno što u tome, u želji da podstakne poljoprivrednike na ovaj vid zaštite, učestvuje država sa 40 odsto u sufinansiranju vrednosti premije.
–U prošlom sazivu, na zadnjim sednicama Odbora za poljoprivredu, tražio sam da se premija za osiguranje poljoprivrednih useva od države dotira 70 umesto dosadašnjih 40 posto, kao što je u nekim drugim krajevima koji su podložniji gradu. I mi smo ovde, s obzirom da smo blizu Drine, i da je protivgradna zaštita slabija preko Drine, ugroženiji pa smo tražili da se premija poveća. To nije urađeno za sada ali se nadam da će biti urađeno na početku ovog saziva i onda će naši građani koji se bave poljoprivredom imati olakšavajuću okolnost i moći će češće da osiguravaju svoje poljoprivredne useve- rekao je Veroljub Matić.
V. Bošković

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa