2. jul 2020.2. jul 2020.
ODGOVORNO, BEZ PANIKE
DR JASMINA STANKOVIĆ: BROJ NOVOOBOLELIH JE U PORASTU, ALI SA LAKŠOM KLINIČKOM SLIKOM

ODGOVORNO, BEZ PANIKE

Početkom protekle nedelje, imali smo između 20 i 40 pacijenata sa simptomima suspektnim na Kovid-19, taj broj udvostručio sredinom nedelje, da bismo tokom vikenda imali od 70 do 90 pacijenata. Broj pozitivnih slučajeva povećan je zbog nedisciplinovanog ponašanja naših sugrađana. Apelujemo da obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru i javnom prevozu, poštovanje fizičke distance najmanje jedan metar i izbegavanje velikih okupljanja. Mi ćemo povećati broj zdravstvenih radnika u Kovid ambulanti
„Kako smo se nadali, dobro smo se udali“, čivijaški se komentarisalo na iskraju prvog pika prvog talasa Kovida-19. No, protekla sedmica neprijatno je iznenadila Šapčane. Razgovarali smo sa dr Jasminom Stanković, direktorkom Doma zdravlja „Dr Draga Ljočić“.
Od sredine protekle sedmice, konstantno raste broj novobolelih u Mačvanskom okrugu. Da li je situacija alarmantna?
- Trebalo bi da se ponašamo odgovorno, ali da ne paničimo. Činjenica je da raste broj novoobolelih slučajeva od Kovida-19, ali to su, uglavnom, lakši slučajevi. Prema instrukcijama Ministarstva zdravlja, uvedeno je novo radno vreme u Kovid ambulantama - od 07 do 20 radnim danima, a vikendom od 08 do 18 časova. Početkom protekle nedelje, imali smo između 20 i 40 pacijenata sa simptomima suspektnim na Kovid-19, taj broj udvostručio sredinom nedelje, da bismo tokom vikenda imali od 70 do 90 pacijenata sa povešenom temperaturom, kašljem, gušoboljom, gubitkom čula ukusa i mirisa.
Zašto je došlo do naglog porasta broja novoobolelih u drugom piku prvog talasa?
- Broj pozitivnih slučajeva povećan je zbog nedisciplinovanog ponašanja naših sugrađana koji nisu nosili maske i poštovali fizičke distancu od jednog metra. Situaciju su pogoršala masovna okupljanja kao što su proslave mature, punoletstva, boravak u kafićima i restoranima... Naše preporuke su da se obavezno nose maske u zatvorenom prostoru i javnom prevozu, da se poštuje fizička distanca najmanje jedan metar i da se izbegavaju velika okupljanja. Apelujemo na naše sugrađane da poštuju mere zaštite kako bismo u narednom periodu smanjili broj novoobolelih. Mi ćemo povećati broj zdravstvenih radnika u Kovid ambulanti kako bi naši pacijenti što pre bili zbrinuti.
Kakva je procedura u Kovid ambulanti?
- Na osnovu kliničkog pregleda, merenja telesne temperature, analize krvne slike i saturacije kiseonika, lekar šalje pacijenta na snimanje pluća. Ukoliko se ispostavi da ima upalu, biće hospitalizovan u Opštu bolnicu Šabac. Ukoliko nema, vraća se kod lekara koji će uraditi PSR test (bris grla). Ako je rezultat testa pozitivan, a lekar proceni da se radi o lakšoj kliničkoj slici, uputiće pacijenta u kućnu izolaciju 14 dana. Nakon dve nedelje, pacijent mora da ponovi test. Kućna izolacija podrazumeva da pacijent bude u posebnoj prostoriji, izolovan od ostalih ukućana, da ne prima prijatelje i rođake u kućne posete, da poštuje mere samoizolacije i nosi masku. Takođe, ukućani moraju da budu u kućnoj izolaciji zato što se, po novom algoritmu, kontakti pozitivnih osoba ne testiraju PSR testovima.
Koje su indikacije za PSR testiranje?
- Najpre su to pacijenti koji imaju tegobe suspektne na Kovid-19, a imali su kontakt sa pozitivnom osobom. Pacijentima koji nisu imali blizak kontakt sa pozitivnom osobom, ali duži od 15 minuta, najpre se uradi serološko testiranje. Ukoliko poseduju IgM antitela, to je takođe indikacija za PSR testiranje. Treća je smeštaj u domove za stare, ili neki drugi kolektivni smeštaj.
Sugrađani se žale da nema dovoljno PSR testova?
- PSR testove dobijamo od Zavoda za javno zdravlje, a oni od laboratorije Kliničkog centra Vatreno oko, koji rade analize i šalju nam rezultate testova 48 sati nakon uzorkovanja. Dakle, onoliko testova koliko dobijemo, toliko pacijenta testiramo. Ukoliko se proceni da je pacijentu potrebno PSR testiranje, a tog dana nemamo dovoljno testova, stavimo ga na spisak i pozivamo sutradan. Pacijente sa lakšom kliničkom slikom upućemo na kućnu izolaciju i savetujemo mu da, ukoliko dođe do pogoršanja tegoba, ponovo dođe na pregled u Kovid ambulantu. Podsećam, to je otežano disanje, kratak dah, porast telesne temperature.
Kakva je procedura sa pacijentima koji imaju zakazanu operaciju i dijagnostičke procedure?
- Brza, serološka testiranja potrebna su zbog odlaska na hospitalizaciju, ili dijagnostičke procedure kao što su bronhoskopija, gastroskopija i druge dijagnostičke intervencije. Dakle, oni pacijenti kojima su potrebni testovi zbog operacija i dijagnostičkih procedura, testiraju se brzim serološkim testovima na IgM i IgG antitela i to najduže 48 sati pre hospitalizacije. Serološki testovi podrazumevaju analizu krvi. Ukoliko pacijent poseduje IgM antitela, to znači da da je u pitanju trenutna infekcija – taj pacijent je sumnjiv na Kovid-19. Jako je važno da takav pacijent ima drugačiji tretman u odnosu na pacijenta koji ima IgG antitela, što znači da je već preležao Kovid-19 i da više nije infektivan. Ako je test negativan, pacijent može da ide u bolnicu. Ukoliko ne poseduje pomenuta antitela, to znači da nije infektivan i da može da ide na intervenciju.
Kakva je procedura sa hitnim slučajevima?
- Urgentni pacijent je hitan i nema vremena za Kovid ambulantu, mora brzo da se reaguje. Ovi pacijenti idu na Urgentni prijem, gde im se rade brzi serološki testovi, koji daju rezultate posle 20 minuta. Svi ostali zakazuju pregled kod izabranog lekara, tamo gde im je kartoteka. Ako je izabrani lekar u Kovid ambulanti, primiće ga drugi lekar bez obzira da li je u pitanju kontrolni ili prvi pregled, redovna terapija i ostale zdravstvene usluge. Lekari iz Treće premešteni su u Drugu i Četvrtu zdravstvenu ambulantu.

DVE ZONE KOVID AMBULANTE
Pacijenti sa suspektim tegobama ulaze na glavni ulaz Kovid ambulante, a oni kojima je potrebno serološko testiranje idu u dvorište i prolaze pored ulaza Službe hitne medicinske pomoći. Postoji koridor označen žutim trakama koji ih vodi do ulaza u prostor Kovid ambulante, koji je zatvoren i izolovan od onog gde ulaze pacijenti sumnjivi na Kovid-19.


PREGLEDI ZA SREDNjOŠKOLCE
Zaposleni u Medicini rada i Službi za zdravstvenu zaštitu dece obavljaće preglede za upis dece u srednje škole od 05. do 10. jula, od 07 do 20 časova. Poštovaće se sve protivepidemijske mere koje podrazumevaju zaštitne maske i fizičku distancu. Cena pregleda je 1.500 dinara.
M.F.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa