9. jul 2020.9. jul 2020.
Konferencija za medije Gradske uprave

Apsolutne i zlonamerne neistine

Šabac osam godina kontrolišu sve moguće inspekcije i nisu konstatovali bilo kakav nezakonit rad
Povodom konferencije za medije povereništva Srpske napredne stranke u Šapcu na kojoj je kandidat za gradonačelnika SNS dr Aleksandar Pajić, između ostalog naveo da je u toku uništavanje dokaza vezanih za poslovanje Gradske uprave u proteklih šest godina, a i ranije, predstavnici Gradske uprave Šapca organizovali su svoju konferenciju gde su optužbe odbacili kao apsolutno neistinite i zlonamerne.
- Gradska uprava i grad Šabac su predmet kontrole svih mogućih inspekcije poslednjih osam godina, kako resornog Ministartstva, drugih minsitarstava i Državne revizorske institucije. Predmet kontrole nisu bili samo pojedini segmenti rada, nego je celokupno poslovanje Gradske uprave od prvog do poslednjeg papira za šta postoje validni izveštaji i u svim stoji da je rad bio u skladu sa važećim zakonima. U XXI veku se ne posluje samo papirima, već postoji i elektronska uprava, a grad Šabac već godinama radi preko elektronske pisarnice. Svaki dokument ima elektronski zapis sačuvan na serveru. - rekao je načelnik GU Milan Vasić i dodao da je dao odobrenje predstavnicima SNS da 24 sata borave u Gradskoj upravi još od izborne noći.
-Od izborne noći predstavnici SNS provode 24 sata u zgradi Gradske uprave, čuvaju zaključane kancelarije i zato izjave kakve daje dr Pajić nisu samo neistine, već su skandalozne i zlonamerne.
Vasić je odbacio optužbe da u Gradskoj izbornoj komisiji neko sprovodi zakulisne radnje napomenuvši da je procedura takva da Upravi sud treba da odluči po žalbama, a da je taj isti Upravni sud odlučio da se izbori ponove na 27 izbornih mesta, pa se pita da li onda Upravni sud sprovodi zakulisne radnje. Osvrnuo se i na izlaganje Bojane Čurović, članice GIK u ime SNS, na istoj konferenciji za medije.
- To je gospođa protiv koje se vodi krivični postupak, jer je pokušala, na nezakonit način da uključi među dokumente pri prijavi izborne liste SNS i dokument koji tu nije postojao. Za to postoje svedoci, zapisnik i pozivam tužilaštvo da objasni javnosti šta se dešava sa tim postupkom - dodao je Vasić, podsetivši pri tome da je podneto 30 krivičnih prijava protiv predsednika biračkih odbora i zamenika predsednika za različito činjenje i nečinjenje nezakonito tokom izbornog procesa, sa konkretnim imenima i dokazima
Šabac primer dobre prakse
O elektronskom poslovanju i participaciji GU pri unapređenju u ovoj oblasti u celoj Srbiji, govorila je pomoćnica gradonačelnika Jelena Topalović.
-U izradi zakonskih i podzakonsih aktova posebno vezanih za unapređenje elektronskog poslovanja u velikoj meri učestvuje NALED čiji smo mi član i to kao prva lokalna samouprava u Srbiji. Članovi smo Saveta za elektronsku upravu pri NALED-u, čiji sam ja potpredsednik kao predstavnik lokalnih samouprava u Srbiji. Aktivno sa NALED učestvujemo u pripremi pravnih akata na nivou države i naše sugestije i preporuke su uvek dobrodošle. Jedan od poslednjeusvojenih zakona je Zakon o arhivskoj građi, posebno važan svima koji se zalažu za digitalizaciju uprave, odnosni uvođenje elektronske uprave kao deo akcionog plana Vlade Srbije od 2020. do 2022. godine. Mi smo članovi Radne grupe Vlade “Partnerstvo za otvorenu upravu”, učestvujemo u radu “Radne grupe za otvaranje podataka”, takođe formirana od Vlade. Mi smo među prvima u Srbiji doneli Lokalni akcioni plan za otvorenu upravu”. Kod nas funkcioniše Sistem finansijskog upravljanja i kontrole (FUK) na koji nadovezujemo Sistem za upravljanje dokumentima, upravo vezan za sve pomenuto i naš finalni cilj da se ostvari mogućnost i elektornskog dostavljanja i mogućnost elektornskog arhiviranja - predstavila je Jelena Topalović.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa